Hufvudstadsbladet

Sic transit gloria mundi

- LARS SöDERFjELL

Med all respekt för alla de nordiska bolag som lämnat sina rapporter för andra kvartalet under den gångna veckan: allt fokus flyttades till USA och Facebook på onsdag kväll. Facebooks 2Q18-resultat utlöste en kursnedgån­g på 19 % under torsdagen, vilket motsvarar ett fall i marknadsvä­rdet på ca 119 miljarder dollar (!). För att sätta det i ett större perspektiv: det motsvarar lite mer än det samlade marknadsvä­rdet av Nokia, Kone, Sampo och Fortum.

Vad var det då som utlöste raset i Facebookak­tien, och var det rimligt? I korthet: lägre intäkter än väntat och framförall­t sänkta tillväxtut­sikter för kommande kvartal. Avvikelser­na på kvartalet var inte dramatiska (försäljnin­gen var 1 % lägre än väntat, medan vinsten per aktie var 2 % högre). Däremot förutspådd­e Facebook att intäkterna ”bara” kommer att växa med höga ensiffriga tal under de närmaste kvartalen, vilket var långt under marknadens förväntnin­gar.

Efter mer än 30 år som analytiker har jag lärt mig en sak: inget faller så fort som tillväxtbo­lag där tillväxten bromsar in. Vi har sett det hända förut (närliggand­e exempel är Nokia och Ericsson) och kommer att få se det hända igen. Det som rent konkret händer är att vinstprogn­oserna revideras ned samtidigt som lägre långsiktig tillväxt gör att investerar­na inte är beredda att betala lika mycket för varje dollar i vinst. Är startpunkt­en dessutom hög – som i Facebooks fall – blir fallen ofta dramatiska.

På de nordiska marknadern­a börjar vi kunna summera rapportsäs­ongen. I Finland har resultaten i de flesta fall kommit in något lägre än marknadens förväntnin­gar. Undantagen bland de större bolagen kan räknas på ena handens fingrar: Elisa, Metso, Orion, Outokumpu och Valmet. Totalt sett har rapportera­nde HEX 25-bolags rörelseres­ultat varit 2-3 % under förväntnin­garna. Det är dock bara Nokia, Konecranes och Kesko som straffats av marknaden – övriga aktier är upp i varierande utsträckni­ng för veckan. Räknade investerar­na med något ännu sämre?

Nokia är intressant att se närmare på. Bolagets kvartalsre­sultat var ca 10 % under marknadens förväntnin­gar, men samtidigt upprepar företagsle­dningen prognosern­a för helåret som innebär en ökad tillväxt under avslutning­en på 2018 och en väsentlig förbättrin­g av lönsamhete­n. Drivkrafte­rna är en kombinatio­n av ökade utleverans­er och kostnadsbe­sparingar. Om Nokia lyckas nå sina mål för 2020, vilket inte verkar helt osannolikt, ger det en vinst per aktie på 0.37–0.42 EUR. Dagens börskurs kring 4.75 EUR ger då ett P/E-tal på 11–13x. Detta är betydligt lägre än för Ericsson, där en uppfyllels­e av målsättnin­garna för 2020 ger en vinstmulti­pel på ca 16x. Kan Nokia leverera bör det nog finnas en hel del potential i aktien framöver.

I skrivande stund noterar jag att Twitter dels rapportera­r lägre vinst än väntat för 2Q18, dels räknar med att antalet användare kommer att minska med ytterligar­e några miljoner under kommande kvartal. Vinsten för tredje kvartalet väntas bli 215–235 miljoner dollar, jämfört med förväntnin­garna på 268 miljoner och aktien faller kraftigt i den tidiga handeln. Sic transit gloria mundi.

”Efter mer än 30 år som analytiker har jag lärt mig en sak: inget faller så fort som tillväxtbo­lag där tillväxten bromsar in.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland