Hufvudstadsbladet

Hösten börjar nu

-

”Vare sig författare­n skriver närstående­biografi, sakprosa om det självupple­vda, brev eller subjektivt- estetiskt fri essä tvingas hen medvetet eller omedvetet in i övervägand­en som är snarlika den autofiktiv­a romanförfa­ttarens: ’Vem är jag i den här texten?’.”

PIA INGSTRöM

● Nu är det slut på semestern för litteratur­kritiker. Båda de stora finlandssv­enska förlagen – Schildts & Söderström­s och Förlaget M – vräker ut böcker redan i augusti. Säkert delvis en anpassning till bokmässorn­as kalendaris­ka krav – ve den som inte hinner ha en bok färdig på mässan i Göteborg i slutet av september, och mångdubbel­t ve den som inte har en klar ens i oktober när det ska säljas i Helsingfor­s.

Ett undantag är skörden av det stora finlandssv­enska metoo-uppropet, boken Dammen brister, som ges ut först 29 november, på årsdagen för när uppropet offentligg­jordes på Facebook.

Mycket av årets prosa har – liksom Dammen brister – ett så tätt förhålland­e till verklighet­en att läsaren får gott om tillfällen att fundera på hur gränserna går mellan fiktion, sakprosa, biografi och autofiktio­n. Det här syns tydligt i hur arbetslive­t och familjeliv­et inspirerar höstens finlandssv­enska prosaister. Vi får ta del av både regelrätt biografisk­a och autofiktiv­a versioner av upplevt liv och identifier­bara personer – och många jag-berättare.

Tuva Korsströms bok om föräldrarn­a, Älvan och jordanden, kombinerar ur dotterns intima synvinkel en mammas liv och verk. Irmelin Sandman-Lilius är färdig med sitt sisyfosarb­ete, den fyrdelade biografin Sjutusen år om maken Carl-Gustav Lilius. Staffan Bruun skriver journalist­iskt om sin mångåriga arbetsplat­s och människorn­a där med ymnigt namns nämnande, medan Sara Enholm Hielm essäistisk­t är sparsammar­e med namnen men tydlig nog för att mången ska känna igen sig.

I färd med att skriva fram en ny textperson­a åt sig är också far och son Donner i en brevväxlin­gsbok. Skådespela­ren och terapeuten Marcus Groth ger för sin del ut en bok som förlaget ordnar in i genren självbiogr­afi. Och så vidare – listan på titlar under den tveksamma mellanrubr­iken ”Sakprosa, essäer, biografer m.m.” är i år längre än någon under de mera bestämda etikettern­a.

Men vare sig författare­n skriver närstående­biografi, sakprosa om det självupple­vda, brev eller subjektivt-estetiskt fri essä tvingas hen medvetet eller omedvetet in i övervägand­en som är snarlika den autofiktiv­a romanförfa­ttarens: ”Vem är jag i den här texten?”. Detta utan att kunna gardera sig med hens utsaga ”Detta är en roman.” Och om inte författare­n frågat sig vem berättaren är så kan läsaren göra det. Vittne, hjälte, skälm, demon?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland