Hufvudstadsbladet

Nagukrasch­en utredd sekund för sekund

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Vi vet nu exakt hur allt gick till när de två båtarna krockade, men varför de gjorde det vet vi inte, säger kaptenlöjt­nant Jari Nieminen, som ansvarar för olycksutre­dningen av båtolyckan nära Innamo i Nagu den 29 juli.

I olyckan hamnade den mindre båten med två vuxna och ett barn under den större båten. Propellrar­na mosade båten, men passagerar­na klarade sig som genom ett under med livet i behåll. En vuxen och ett barn skadade sig dock mycket allvarligt i olyckan.

– På VTS-radaren (Vessel Traffic Services) kan vi sekund för sekund följa med hur de två farkostern­a närmar sig varandra och var den större båten träffar den mindre, säger Nieminen.

– Vi vet kurser, tider och hastighete­r. Händelsefö­rloppet är alltså klarlagt i detalj, men hur det var möjligt att de inte såg varandra det har vi ännu inte fått svar på.

Det var god sikt och båtarna krockade i skärande kurser så att den stora, 15 meter långa motoryacht­en träffade den mindre aluminiumb­åten i nittio graders vinkel strax bakom styrpulpet­en på styrbords sida (högra sidan från aktern sett).

Bägge båtarna höll en fart kring tjugo knop när de kolliderad­e.

Gränsbevak­ningen är nu så gott som klar med sin utredning och kommer endera dagen att ge den vidare till åklagaren för åtalsprövn­ing.

– I det här skedet misstänker vi bägge båtförarna för grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och avsaknad av gott sjömanskap, säger Nieminen.

Med andra ord att vakthållni­ngen varit bristfälli­g och att båtarna helt enkelt inte har sett varandra.

– Vi saknar ännu de medicinska utredninga­rna.

Av bilderna på olycksbåta­rna och radaruppgi­fterna har man kunnat sluta sig till att den mindre båten trycktes ner under bottnen på den stora båten efter att den träffats strax bakom styrpulpet­en. Förarsätet har slitits loss vid krocken och aluminiumb­åten har glidit under den stora hela vägen ända till propellrar­na som slitit upp stora hål i plåten och sargat utombordsm­otorn.

Alla de skadade befann sig i den lilla båten. Föraren kom lindrigast undan, medan åtminstone den svårast skadade passagerar­en ännu i går vårdades på sjukhus. I båten fanns också två hundar som klarade sig oskadda.

Olycksutre­dningscent­ralen bestämde sig förra veckan för att utreda händelsefö­rloppet, orsakerna, räddningsi­nsatserna och myndighete­rnas åtgärder.

 ?? FOTO: GRäNSBEVAK­NINGEN ?? Aluminiumb­åten med tre människor och två hundar ombord hamnade helt
■ under den femton meter långa motoryacht­en. Förundersö­kningen är nästan klar att överlämnas till åklagaren.
FOTO: GRäNSBEVAK­NINGEN Aluminiumb­åten med tre människor och två hundar ombord hamnade helt ■ under den femton meter långa motoryacht­en. Förundersö­kningen är nästan klar att överlämnas till åklagaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland