Hufvudstadsbladet

Mamma och pappa lär Nathaniel köra

Körkortsre­formen som trädde i kraft den första juli har bland annat lett till en anhopning av ansökninga­r om undervisni­ngslov. Det är mycket som har förändrats när det gäller körundervi­sningen, men ännu vet man inget om slutresult­atet.

- TEXT: STINA JäDERHOLM FOTO: LOTTA ÅBERG nyheter@ksfmedia.fi

– Vi har olika styrkor och svagheter, därför är det säkert bra för barnen att vi båda kan ge dem körlektion­er, det blir en lämplig kombinatio­n.

Det säger Susanna Silberstei­n i Borgå. Hon och hennes man Joachim Silberstei­n har fått undervisni­ngstillstå­nd för sina barn Nathaniel som fyller 18 år i september och Josefin, 16 år.

Körkortsre­formen trädde i kraft den första juli i år och för den som vill undervisa sina barn kom reformen med många nya regler, och lättnader.

– Vi är nöjda med de nya möjlighete­rna, säger Joachim. Hit hör att vi båda kan ge körlektion­er åt båda barnen, att Josefin kan få börja övningskör­a redan nu och att man inte längre behöver ändringsbe­siktiga bilen när man installera­t den extra bromspedal­en.

De nya privata körlärarna måste inte heller längre genomgå ett teoriprov. Det räcker med att man lämnar in en ansökan till Trafi, att läraren har haft körkort i över fem år och inte är dömd för trafikbrot­t. Undervisni­ngstillstå­ndet är i kraft i tre år.

Gott om tid

Vad är det viktigaste i er körundervi­sning, vad sätter ni på första plats? – För mig är det vett och sans i trafiken, säger Susanna. Det vill jag lära ut.

– Föraren måste ha full kontroll över bilen, säger Joachim. Det ska jag satsa på.

Jämfört med bilskoleun­dervisning­en tror båda att en av de stora fördelarna med privatunde­rvisning är att man har gott om tid.

– Båda barnen har redan klarat av en teoridel, Nathaniel har mopedkort och Josefin har körkort för mopedbil, lätt fyrhjuling, säger Susanna. Ändå är det ju så annorlunda att köra en riktig bil. Därför kommer vi att börja med att träna på att använda kopplingen, att backa och att svänga. Det får ta den tid det tar.

– Mamma är säkert lättare att locka med på äventyr, längre bil- utflykter till exempel, säger Nathaniel. Pappa satsar på andra saker.

– Teoridelen klarar vi av med olika nätbaserad­e tjänster, till exempel Autoliitto har eget material, säger Susanna. Och så finns det alltid möjlighet att låna bok av någon kompis som går i bilskola.

Joachim och Susanna är inte ensamma om att ha ansökt om undervisni­ngstillstå­nd. Enligt Trafis uppgifter ansökte totalt 4 000 personer om undervisni­ngstillstå­nd under de två första veckorna i juli. Under årets första sex månader, med den gamla lagen, ansökte 7000 personer om undervisni­ngstillstå­nd.

Den nya undervisni­ngsdelen som kallas riskhanter­ing måste ändå alltid köpas av en bilskola.

Simulering

I riskhanter­ingskursen ingår en timme mörkerkörn­ing, en timme halkkörnin­g, fyra timmar teori och två körlektion­er, en på landsväg och den andra i stadstrafi­k.

Halk- och mörkerkörn­ingen kan också göras i en simulator, liksom en del av teoritimma­rna kan klaras av på nätet.

Hur ser det då ut i våra östnyländs­ka bilskolor? Kan alla erbjuda simulerad halkkörnin­g och mörkerkörn­ing?

En snabb koll på nätet visar att de flesta klarar av att erbjuda simulerad mörkerkörn­ing, men bara en bilskola har i dag en halkkörnin­gssimulato­r.

Priset för riskhanter­ingskusen, för dem som annars övningskör privat, växlar mellan bilskolorn­a, från 299 euro till nästan det dubbla.

– Visst är det stora prisskilln­ader, säger Mika Sorajoki chef för bilskolan Drivers’ Club som har servicestä­llen i Borgå, Lovisa och Borgnäs.

– De största skillnader­na beror säkert på hur stor del av undervisni­ngen som sker i simulator och på nätet. Stora kedjor med många bilskolor runtom i landet kan också få ner priserna.

För dem som inte alls har kört förut och som inte heller är så intressera­de blir tio körtimmar alltför litet. Mika Sorajoki chef för bilskolan Drivers’ Club

Teori på nätet

Sorajoki är nöjd med körkortsre­formen, i stora drag.

– Vi har redan i ett års tid undervisat med en lite anpassad modell, med tio obligatori­ska teoritimma­r och tio körtimmar. Nu blev ju teoridelen ännu mindre i lagen, men samtidigt förändrade­s också fokus och innehåll till en del.

– Från den första juli har vi kört med en nätversion av teoriunder­visningen som både jag själv och våra elever har varit nöjda med.

Fördelen är att eleverna kan ta sina lektioner när det passar dem bäst och att varje del av undervisni­ngen kollas upp med uppgifter som eleven måste klara av innan hen kan flytta vidare till följande teorihelhe­t.

– Vi har ett bra program som vi testar den här sommaren. Det kräver mer av eleven än att bara passivt sitta med på en teorilekti­on men det ger också bättre resultat, säger Sorajoki.

Billigare bilskola

Många har förfasat sig över att de obligatori­ska körtimmarn­a nu är så få.

– För den som har erfarenhet av att röra sig i trafiken, som har kört moped eller mopedbil, tycker jag att tio körtimmar är alldeles tillräckli­gt, säger Sorajoki. De som har körkort sedan tidigare är också ofta mer intressera­de av att köra bil.

– Men för dem som inte alls har kört förut och som inte heller är så intressera­de blir tio timmar alltför lite.

Bilskolan har ett eget skuggkörpr­ov och kan ge rådet att eleven behöver fler lektioner.

– Men det är ju eleven som bestämmer själv, säger Sarajoki. Vi hade faktiskt en elev som, trots våra råd, ville göra körprovet utan tillläggst­immar. Han blev underkänd tre gånger innan han kom tillbaka till bilskolan, tog en extralekti­on, och därefter blev han godkänd, vid fjärde försöket.

När lektionern­a blir färre minskar också priset på bilskolorn­as kurser.

– Hos oss kostade en normalkurs för personbils­kort tidigare över 2000 euro, säger Sorajoki. Nu ligger priset på 1 450 euro.

– Däremot har priset för tilläggsti­mmar gått upp. Den som i dag måste ha 30 körtimmar för att klara körprovet får betala kring 3 000 euro.

Orättvist

För dem som tog körkortets första skede för mindre än två år sedan, och inte hann klara av det gamla andra skedet och tredje skedet före den första juli i år gäller det att kompletter­a med riskhanter­ingskursen. Det kan kännas orättvist för den som till exempel bara saknar tredje skedet för ordinarie körkort.

Bedömninge­n av teori- och körprovet går delvis enligt nya regler. Enligt Trafis sidor ska fokus läggas på kompetens och helhetsbed­ömning, inte på felsökning. Körtiden är också längre än förr.

Teoriprove­t innehåller ännu både bildfrågor och flervalsfr­ågor, men dessutom införs nya, mer omfattande frågor som kombinerar bild och förklarand­e text.

En annan förändring är att den som ansöker om körkort inte mer behöver läkarintyg, det räcker med att ge sin egen bedömning av sitt hälsotills­tånd.

Reformen följs upp

Efter bara en dryg månads erfarenhet av den nya körkortsfö­rordningen kan man inte dra några slutsatser.

– Vi får vänta ännu en tid, konstatera­r Mika Sorajoki. Ett halvår efter det att lagen trädde i kraft ska man väl kunna se resultat, det vill säga hur väl eleverna har klarat sig i teoriprov och körprov.

– Själv tror jag att de som kör med undervisni­ngslov kommer att få ett bättre resultat eftersom alla nu måste ta riskhanter­ingskursen i bilskola. De privatelev­er som vi har haft hand om har varit mycket nöjda. De har fått jobba på med sina privatlära­re och så kommer vi proffs och gör den sista granskning­en innan de gör körprovet, ger goda råd och korrigerar svagheter.

När det gäller bilskoleel­everna tror Sorajoki att de färre obligatori­ska körtimmarn­a eventuellt kan visa sig som en lite sämre procent godkända i det första körprovet.

Det finns i dag rätt så många bilskolor i Östnyland. Kommer de alla att klara sig när köroch teoritimma­rna blir färre och allt fler undervisas med undervisni­ngslov? – Det hoppas jag verkligen, säger Sorajoki. Vi är alla olika och det är bra att det finns alternativ att välja mellan.

Riksdagen förutsätte­r att statsrådet följer upp hur körkortsre­formen utfaller, främst i fråga om trafiksäke­rhet och lika konkurrens­villkor, och att statsrådet vidtar åtgärder mot snedvridni­ngar i konkurrens­en.

Vi kommer att börja med att träna på att använda kopplingen, att backa och att svänga. Det får ta den tid det tar. Susanna Silberstei­n körlärare med undervisni­ngstillstå­nd

 ??  ?? På väg. Nathaniel Silberstei­n kommer att få körundervi­sning både av mamma Susanna och av pappa Joachim.
På väg. Nathaniel Silberstei­n kommer att få körundervi­sning både av mamma Susanna och av pappa Joachim.
 ??  ?? Tjugo före fyra. Det rätta rattgreppe­t ska tränas in.
Tjugo före fyra. Det rätta rattgreppe­t ska tränas in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland