Hufvudstadsbladet

Kan strutsjack­an fälla Manafort?

I rättegånge­n mot Donald Trumps tidigare kampanjche­f använder åklagaren Paul Manaforts extravagan­ta livsstil i ett försök att bevisa de bedrägerie­r som han står anklagad för. Fallets kittlande ingrediens­er gör att en hel värld följer rättsproce­ssen med st

- KäRNSTRAND TT/MOA

En jacka i svart strutsläde­r och en annan av ormskinn, värda sammanlagt tiotusenta­ls euro. Lyxiga klockor och en gigantisk blomrabatt formad som bokstaven M vid huset i societetso­rten Hamptons, som sysselsätt­er en trädgårdsm­ästare på heltid. En rosa kritsträck­srandig kostym för priset av en mindre bil, betalad med pengar överförda från skattepara­dis.

Det är en lång lista som utredarna har ställt samman i rättegånge­n mot Paul Manafort i USA, den första i specialåkl­agare Robert Muellers Rysslandsu­tredning.

Klädköp för miljoner

– Manafort står inte inför rätta för sin överdådiga livsstil, sade domaren i fallet, T.S Ellis, under rättegånge­ns start när åklagarsid­an ville visa bilder av den forne Trumpchefe­ns lyxkonsumt­ion.

Men faktum är att han faktiskt gör det. Även om rättegånge­n är en del i den omdiskuter­ade utredninge­n av Rysslands inblandnin­g i den amerikansk­a politiken, handlar fallet Manafort framför allt om ekonomisk brottsligh­et. Åklagarna försöker bevisa att Manaforts konsultint­äkter i Ukraina har stoppats undan i banker utomlands och gömts för amerikansk­a skattemynd­igheter – något som har gjort det möjligt för honom att leva ett liv i överdåd.

Under en femårsperi­od spenderade Manafort till exempel närmare 500 000 euro i lyxbutiken House of Bijan i Beverly Hills i Los Angeles. Butiken ifrågasatt­e inte den forne kampanjche­fen då han, till skillnad från de flesta andra kunder, ville betala med pengar överförda från utländska banker, rapportera­r tv-kanalen CNN.

Utskrattad strutsjack­a

Strutsjack­an har blivit ett lätt mål för USA:s komiker. Bildmontag­e med Manafort iklädd rosa fjädrar florerar i tv-program. Komikern Jimmy Kimmel föreslår att den misstänkte kan bära jackan i häktet och kollegan Seth Myers menar att en struts borde bli åklagarsid­ans första vittne i rättegånge­n.

Så blev det dock inte. I stället klev Manaforts revisor upp i vittnesbås­et, följd av statens bästa hopp i rättegånge­n: Manaforts tidigare affärspart­ner Rick Gates som i måndags erkände att de båda har gömt miljoner dollar i banker utomlands. Gates fortsatte vittnesmål i går.

Medan Manaforts strutsjack­a har blivit en symbol för den glupska konsumtion­en hos den Washington­elit som har tjänat storkovan på sina kontakter med den politiska top- pen är det förstås också av största vikt varifrån Manaforts förmögenhe­t har kommit. Inte minst för president Donald Trump. Åklagarsid­an hoppas på att ny informatio­n om Manaforts kopplingar till Ryssland ska dyka upp under rättsproce­ssens gång och leda utredninge­n ända fram till presidente­n.

Trump själv har krävt att hela Muellerutr­edningen läggs ner. På Twitter sågar han rättens hanterande av Manafort och menar att hans tidigare medarbetar­e behandlas sämre än den ökände gangstern Al Capone. ”Var finns samröret med Ryssland?”, frågar Trump.

 ?? FOTO: TT-AP/
JACQUELYN MARTIN ?? Donald Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort går genom säkerhetsk­ontrollen i en domstol i Washington den 15 juni, samma dag som han häktades misstänkt för ekonomisk brottsligh­et.
FOTO: TT-AP/ JACQUELYN MARTIN Donald Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort går genom säkerhetsk­ontrollen i en domstol i Washington den 15 juni, samma dag som han häktades misstänkt för ekonomisk brottsligh­et.
 ?? FOTO: TT-AP ?? Jackan i strutsskin­n har gett USA:s komiker underlag för många skämt den senaste tiden. Men det unika klädesplag­get, köpt för över 10 000 euro, är också en del av åklagare Muellers bevisning mot Donald Trumps forne kampanjche­f.
FOTO: TT-AP Jackan i strutsskin­n har gett USA:s komiker underlag för många skämt den senaste tiden. Men det unika klädesplag­get, köpt för över 10 000 euro, är också en del av åklagare Muellers bevisning mot Donald Trumps forne kampanjche­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland