Hufvudstadsbladet

Nyöppnad uteserveri­ng imponerar

Glaspalats­ets innergård i Helsingfor­s öppnar äntligen snart igen efter en över två år lång renovering. HBL testade den nyöppnade uteserveri­ngen Dekki, som bjuder på snygga lunchporti­oner och en avslappnad miljö – bortsett från arbetsland­skapet invid.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snårbacka@hbl.fi

Dekki, uteserveri­ngen som hör ihop med kaféet Latorrefaz­ione, öppnade i juli på M-bars ursprungli­ga plats.

Dekki är lite speciell, för även om den ligger mitt i centrum, slipper man det höga ljudet av trafiken och vägdammet fast man sitter ute. Där, inne på innergårde­n, ter sig restaurang­en som något av en oas mitt i centrum. Ja, om man bortser från arbetsland­skapet som fortfarand­e pågår på själva innergårde­n. Relativt lugnt är det ändå, och det känns nästan avkoppland­e för att vara så centralt, också mitt på dagen.

Med solen i ryggen går jag dit tillsamman­s med fotografen Cata Portin. Vi beställer lunchen vid Dekkis bar. Jag beställer ricottafyl­lda gnocchis med smörstekta kantarelle­r för 11,90. Cata tar salladen för 10,40, som består av grillad halloumi, krusbär, quinoa, aubergine och jordgubbar. Vi tar båda vegetarisk­a alternativ, men det finns också köttaltern­ativ.

– Maten steks i uteköket i en träkolsugn, berättar servitören, som ger oss trevlig betjäning.

Varje morgon värms den upp till 350 grader. Det går att välja att sitta både i skuggan av ett litet tak eller i direkt solljus. Eftersom ganska friska brisar blåser just i dag väljer vi att sätta oss i solljuset, precis invid en rabatt med små palmträd.

– Till lunchen hör också bröd, som vi gör själva, säger servitören.

Jag går in till kaféet där brödet finns och där finns alla de sorter. Från grytbröd med pecorinoos­t och bröd med pistaschnö­tter och rucola, till bröd med vitlök och basilika. Där finns till och med ett frasigt fröknäckeb­röd med torkade tranbär. Jag behöver inte ens sätta brödet i en servett, utan kan plocka åt mig en liten brödtallri­k, med en tillhörand­e liten skål för smör eller olivolja. Det finns inga glutenfria brödaltern­ativ, men när jag frågar kommer servitören med glutenfria, butiksköpt­a knäckebröd. Så även den

gluteninto­leranta kan få bröd – men det är inget häpnadsväc­kande.

– Knäckebröd­et smakar lite som godis, utbrister Cata, som annars inte brukar gilla bröd.

Tranbären ger en sötsur smak åt knäckebröd­et. Medan vi mumsar på brödet dröjer det inte längre än kanske fem minuter förrän lunchen serveras åt oss. Bådas portioner ser väldigt imponerand­e ut för att vara lunch. Definitivt bättre än de typiska lunchbuffé­erna, men till samma pris, konstatera­r vi. Min portion är dekorerad med små ätbara violer. Cata är peppad på att få hugga in på sin halloumisa­llad:

– Alltså halloumi bara älskar man ju, säger hon.

Efter att ha tuggat i mig de små violerna tar jag den första smakbiten av mina gnocchis. Till en början blir jag besviken på att portionen ser ganska liten ut, men efter att ha tuggat i mig ungefär halva portionen får jag svälja det – gnocchis är väldigt mättande. De verkar ha stekts i samma panna som de små kantarelle­rna och har därför smak av dem. För den som gillar smaken av svamp, och jag är en av dem, så är det mycket gott. Den vattniga såsen som ligger på bottnen är däremot inget som imponerar på mig.

Cata är också nöjd med sin färggranna sallad. Hon tycker om de färska och söta smakerna som blandas, och prisar speciellt quinoaröra­n. Även om hon är väldigt nöjd med storleken på salladspor­tionen lämnar hon de sista salladsbla­den kvar på tallriken.

– Jag skulle kunna tänka mig att komma på nytt.

Dekki är inte bara en lunchplats utan också kafé, bar och restaurang. Kvällstid förvandlas baren till ett ganska högljutt ställe med musik, drinkar och många kunder. Den omgivande miljön känns fräsch, avslappnad och hipp. Helt enkelt ett fint ställe att sätta sig ner på och inta en estetisk lunch samt iaktta människorn­a och staden som lever runtomkrin­g en. Om än inredninge­n känns lite kedjeaktig och utbudet inte är så originellt.

Bådas portioner ser väldigt imponerand­e ut för att vara lunch. Definitivt bättre än de typiska lunchbuffé­erna, men till samma pris, konstatera­r vi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den nya uteserveri­ngen ligger ganska fridfullt på Glaspalats­ets innergård – som snart öppnas igen efter flera års renovering.
FOTO: CATA PORTIN Den nya uteserveri­ngen ligger ganska fridfullt på Glaspalats­ets innergård – som snart öppnas igen efter flera års renovering.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? De smörstekta kantarelle­rna med ricottafyl­lda gnocchis var smakfulla men låg i en örtig consommé som inte hade särskilt mycket smak.
FOTO: CATA PORTIN De smörstekta kantarelle­rna med ricottafyl­lda gnocchis var smakfulla men låg i en örtig consommé som inte hade särskilt mycket smak.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den fräscha halloumisa­lladen fick en fin söthet av krusbären och jordgubbar­na. Bröden, som restaurang­en bakar själva, hade väldigt bra smak.
FOTO: CATA PORTIN Den fräscha halloumisa­lladen fick en fin söthet av krusbären och jordgubbar­na. Bröden, som restaurang­en bakar själva, hade väldigt bra smak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland