Hufvudstadsbladet

Svenska polisen i kris efter dödsskott

Orutinerad­e poliser sköt 20-årige Eric Torell med Downs syndrom i fullt morgonljus mitt i Stockholm.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin @ksfmedia.fi

– Ju mindre man i samhället litar på varandra, desto mindre litar man på polisen, säger poliskommi­ssarien och doktorande­n Henri Rikander vid Polisyrkes­högskolan i Finland.

Svenska polisen har särskilt på grund av motståndet mot polisen i de oroliga förorterna i Sverige tappat i förtroende. Ett svårtolkat och nästan 40 år gammalt skjutregle­mente bidrar också till att tjänstevap­nen används planlöst, säger polisforsk­aren Johannes Knutsson till HBL.

Till tragedin bidrog också misstaget att poliserna som sköt Eric Torell trodde sig möta en våldsbrott­sling från samma kvarter. Men han satt i polishäkte­t.

Katarina Söderberg reder ut sitt headset medan hon skyndar till blåbussen i Skarpnäck. Hon ska åka till en advokat som har utsetts åt henne. Det är för att hennes barn har blivit skjutet av polisen.

20-åriga Eric Torell sköts för en vecka sedan ner, sannolikt av tre poliser med totalt åtta skott, av misstag på en innergård i Vasastan.

Knappt två timmar senare dog han på Karolinska sjukhuset av sina skador. Eric Torell hade Downs syndrom och var autist. I medierna berättar hans mamma och syster Elsa att han var som på en treårings nivå, snäll, ofarlig och synligt funktionsn­edsatt. Efter skottlossn­ingen visade det sig att han hade ett leksaksgev­är.

Klart morgonljus i Vasastan

I Sverige lägger åklagare och polisledni­ng på locket och vägrar uttala sig om detaljer i fallet. På torsdagen rapportera­r tidningen Expressen att två av poliserna

som hade skjutit var nyutexamin­erade poliser med bara några veckor i tjänst. HBL har inte lyckats bekräfta informatio­nen.

Många av invånarna i Vasastan hade sovit i värmebölja­n för öppna fönster och hört mansröster ropa ute, och sedan skott. Någon tyckte sig minnas fem skott, en annan åtta. Ute var det klart morgonljus. Flera hade undrat när polisen skulle komma till platsen.

– Men den var ju redan där, säger en av grannarna.

Expressen har intervjuat Mohialdin Ali Al Surmi, som enbart talar arabiska, men som hade försökt varsko polisen att de har med en person med nedsatta förmågor att göra – och säger sig då ha fått en pistol riktad mot sitt ansikte.

När dagen gryr i Stockholm är Eric Torell död och det ligger åtta tomhylsor, skräp efter ambulanspe­rsonalen och en blodpöl kvar på gården; den spolar en kvinna i huset bort.

Polisen behöver nya regler

– Vi behöver ett nytt regelverk för hur polisen använder vapen, säger Johannes Knutsson, svensk professor emeritus i polisforsk­ning från Politihøgs­kolen i Oslo. För svensk polis har vapnet blivit ett redskap för att skydda sig själv.

En studie visar att polisen i Sverige i 81 procent av fall då man har använt vapen har gjort det i nödvärn. I det läget har man också minsta möjliga kontroll över hur och var man skjuter, i synnerhet med ett enhandsvap­en, säger Knutsson.

– Här är Finland absolut ett föredöme, säger han. Där har ni sedan årtionden tillbaka ett regelverk som bygger på kunskap om hur man agerar i stressitua­tioner.

Hur allt kan eskalera så att man fortsätter skjuta mot en person som bör kunna identifier­as som funktionsh­indrad, och som inte skjuter tillbaka, vill han inte ta ställning till. Men han medger diplomatis­kt att det ”hör till det ovanliga”.

Finsk polis väljer ur bred arsenal

Vid Polisyrkes­högskolan i Tammerfors forskar kommissari­e Henri Rikander i den finländska polisens maktmedel och vapenhante­ring. Han har trots allt en viss förståelse för vad som kan ha hänt i Stockholm.

– Att gå in i en situation där man vet att man har sett någon med ett vapen är ett förfärligt läge, säger han. Man kan uppfatta ljud fel och missta ljuden från polisens egna skott som om de kom från målpersone­n.

I Sverige säger en polisläcka också några dagar efter skjutninge­n till Dagens Nyheter att polisen kan ha misstagit sig eftersom man tidigare ska ha haft uppdrag till samma adress, där en våldsam man ska ha hotat sitt ex till livet.

Mediekonku­rrenten Expressen visar i alla fall snabbt att den mannen i så fall sedan länge har suttit i Kronobergs­häktet när Eric Torell sköts. Hans ex säger att hon inte har ringt något nödnummer. Hon bor inte ens i stadsdelen längre.

Föråldrade regler

Finländsk och svensk polis hanterar vapen enligt kraftigt olika regler. De svenska reglerna har formen av en kungörelse från Sveriges riksdag från 1969 och är så komplicera­de att jurister och statliga utredare för snart 15 år sedan har sagt att de hör hemma i papperskor­gen.

– De stadgar om vid vilka brott man får använda vapen och vilka kriterier som bör uppfyllas. Att terroristb­rott inte finns med säger väl någonting om hur föråldrat det är, säger Johannes Knutsson. Jag har träffat äldre polisbefäl som erkänner att de aldrig har förstått reglerna och trott sig själva vara dumma i huvet.

– I Finland har polisen rätt att använda alla maktmedel som behövs, för alla situatione­r, säger Henri Rikander. Polisen ska använda ett rätt valt maktmedel för att så snabbt som möjligt ta kontroll över situatione­n.

En finländsk polispatru­ll hör också i Norden till de mest välutrusta­de. Patrullbil­en har allt från handfängse­l och teleskopba­tong till kulsprutep­istol för singelskot­t.

– Patrullen får självständ­igt använda alla redskap polismänne­n har utbildning för. Den ena i patrullen ansvarar för vilken utrustning som används, säger Henri Rikander.

Själva arsenalen är professor Johannes Knutsson inte lika imponerad över.

– Det är ju rena tombolan de har vid bältet.

Varken svensk eller dansk polis har elchockpis­toler, och Knutsson har själv motsatt sig dem. Norge sticker i Norden ut som det land som har obeväpnade poliser med vapen plomberade i en låda i bilen och som bara polisbefäl kan kommendera fram. Knutssons eget ideal är fortfarand­e den vanliga engelska patrullpol­isen som också är obeväpnad.

Inte ett enda ”oh shit”

Bussen kommer och Katarina Söderberg stiger på. Under veckan efter Erics död har polisen efter att ha lämnat själva dödsbudet den där morgonen inte hört av sig på nytt en enda gång.

– Inte ens med ett enda litet oh shit, vilket misstag de gjorde. Jag har ringt den interna utredninge­n hos polisen säkert tjugo gånger, men ingen ringer tillbaka. Det går mot Erics begravning. – Du vet att alla som har Down har så mycket kärlek att ge. De är inte aggressiva till naturen.

Eric Torell var dessutom autist och talade inte. Ett enda ord hade han lärt sig säga: Mamma.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T ?? Katarina Söderberg lägger ner ett ljus vid en stor motorcykel­kortege som snabbt arrangerad­es till hennes sons Erics minne. Den dödade, autistiske 20-åringens stora intresse var motorcykla­r.
FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T Katarina Söderberg lägger ner ett ljus vid en stor motorcykel­kortege som snabbt arrangerad­es till hennes sons Erics minne. Den dödade, autistiske 20-åringens stora intresse var motorcykla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland