Hufvudstadsbladet

Nya tullavgift­er i USA och Kina

USA sade på tisdagen att landet inför ytterligar­e tullavgift­er mot Kina. Kina svarade snabbt i går med att de ska införa motsvarand­e tullar mot USA. Ur finländsk synvinkel behöver det här än så länge inte ha någon direkt påverkan.

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

USA har meddelat att de inför 25procenti­ga tullar för kinesiska varor på ett värde av 16 miljarder dollar. Kina meddelade snabbt att de inför motsvarand­e tullar.

Än så länge är tullarnas betydelse liten, men om det fortsätter att vidgas kan det få tråkiga konsekvens­er, bedömer nationalek­onomen Juha Tervala.

USA:s handelsmyn­dighet USTR meddelade på tisdagen att de kommer att införa tullar på 25 procent för kinesiska varor värda 16 miljarder dollar från och med den 23 augusti. Det handlar totalt om 279 produkter. Det här är var en väntad fortsättni­ng på de tullar som amerikaner­na införde den 6 juli, då de införde avgifter på 25 procent för kinesiska varor värda 34 miljarder dollar.

Det här gör att det totala värdet av de tullbelagd­a varorna ligger på 50 miljarder dollar, vilket också var Trumpadmin­istratione­ns ursprungst­anke. Införandet av tullarna sköts dock upp i en del produktkat­egorier på grund av oron från amerikansk­a företag.

Precis som i juni svarade det kinesiska styret med att de ska införa motsvarand­e tullar på amerikansk­a varor. Också de här kommer att vara på 25 procent för varor till ett värde av 16 miljarder dollar, och de kommer att träda i kraft från och med den 23 augusti.

Producente­rna lider

Hur påverkar då det här oss i Finland? Enligt Juha Tervala, tf professor i nationalek­onomi vid Helsingfor­s universite­t, så behöver det inte än så länge ha någon direkt inverkan på Finlands ekonomi.

– Det kan kanske börja synas i Europa om det på grund av det här börjar gå sämre för USA och Kina. Men sätter man tullar på varor för 50 miljarder, så är det så litet på den globala skalan att det inte har så stor inverkan på någon. Endast enskilda producente­r av de här produktern­a lider, säger Tervala.

Han ser främst att det här kan få tråkiga konsekvens­er på längre sikt om det fortsätter att vidga sig.

USA har också planerat att från och med början av september införa 10-procentiga tullar för varor på ett värde upp till 200 miljarder euro. President Donald Trump har till och med övervägt att höja de planerade tullarna till 25 procent. Den listan omfattar över 6 000 olika produkter, allt från kemikalier och textiler till hundmat och fryst fisk enligt TT. Också de här tullarna har Kina planerat att svara på.

Kinas export växte

De tullar som redan införts verkar dock inte haft en särskilt stor inverkan. Den kinesiska exporten steg med 12,2 procent i juli jämfört med samma månad ett år tidigare, vilket till och med var lite mer än väntat. Tervala säger att det ändå kan vara lite för tidigt att säga hur tullarna påverkar.

– Men de amerikansk­a tullarnas roll är ändå liten. Det rör sig om en så liten mängd jämfört med den globala handelsvol­ymen. Ekonomiskt går det över huvud taget bättre runtom i världen, så att varje lands export växer. Att det kommer små tariffer kan påverka lite, men det begravs i den positiva strömmen, säger Tervala.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / JOHANNES EISELE ?? Varor lyfts av i hamnen i Zhangjiaga­ng i Jiangsu-provinsen i Kina på tisdagen.■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / JOHANNES EISELE Varor lyfts av i hamnen i Zhangjiaga­ng i Jiangsu-provinsen i Kina på tisdagen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland