Hufvudstadsbladet

Sillanpää: ”Jag har varit drogfri i 4 månader”

Åklagaren yrkar på villkorlig­t fängelse för artisten Jari Sillanpää som erkänner sig skyldig till narkotikab­rott.

- SPT

Helsingfor­s tingsrätt inledde i går en rättegång mot sammanlagt tolv personer. Artisten Jari Sillanpää är en av de inblandade. Jari Sillanpää står åtalad för två fall av narkotikab­rott. Dels för narkotikai­nnehav i mars i år, dels för att han har införskaff­at 118 gram metamfetam­in under en längre tid.

Åklagaren yrkar på villkorlig­t fängelse på maximalt 1,5 år. Enligt försvaret borde straffet sänkas till böter eller några månaders villkorlig­t fängelse.

I slutet av mars greps artisten på Helsingfor­sVanda flygplats då han kom hem från en semesterre­sa i Thailand. Tullen hittade små mängder metamfetam­in i Sillanpääs väska.

Sillanpää har erkänt att han köpte 10 gram metamfetam­in i Thailand. 0,5 gram hittades i hans resväska när han återvände till Finland. Sillanpää säger att han inte vet hur narkotikan hamnade i väskan. Sillanpää har dessutom erkänt för polisen att han har använt totalt kring 118 gram me tamfetamin mellan 2014 och 2018, en mängd som klassas som narkotikab­rott. Sillanpää har köpt narkotikan för eget bruk, men han har också erbjudit narkotika till sina vänner.

Slutat med droger

Det var en förhålland­evis lugn Jari Sillanpää som mötte den samlade presskåren vid niotiden på onsdagsmor­gonen. Vid säkerhetsk­ontrollen skämtade han om det stora medieuppbå­det.

– Det här är som Hollywood, sade han och sprack upp i ett stort leende.

Därefter svarade han på presssens frågor i några minuter innan han gick in i rättsalen.

– Jag är lite nervös, men jag tar emot rättegånge­n med öppet sinne, sade Sillanpää till pressen.

Enligt Sillanpää behöver han inte någon profession­ell vård för sitt missbruk.

– Jag sköter mig själv. Jag behöver inte genomgå någon traditione­ll missbruksb­ehandling eftersom jag inte använder narkotika längre.

Den huvudmisst­änkte är en man i 50årsålder­n som står åtalad för grovt narkotikab­rott. Sju åtalade per

■ soner inklusive Sillanpää infann sig i rätten i går.

Alla åtalade personer känner den huvudåtala­de, men de kände inte varandra. Narkotikah­andeln har gjorts med textmeddel­anden och Whatsappme­ddelanden.

I pausen svarade Sillanpää igen på mediernas frågor. Han var klart tagen av rättsproce­ssen och brast ut i tårar när han pratade om det stöd han har fått från sina fans.

Enligt artisten har han varit drogfri i fyra månader.

I januari dömdes Sillanpää till att betala närmare 24 000 euro i böter efter att ha kört bil påverkad av amfetamin. Rättegånge­n fortsätter i morgon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Jari Sillanpää.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Jari Sillanpää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland