Hufvudstadsbladet

”Regeringen har glömt bort låginkomst­tagarna”

Opposition­spartierna efterlyser stöd till låginkomst­tagarna, jordbrukar­na, utbildning­en, miljöpolit­iken och barnfamilj­erna.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson befarar att utkastet till nästa års budget inte kommer att avhjälpa låginkomst­tagarnas situation.

– De nedskärnin­gar som har drabbat socialskyd­det och välfärdstj­änsterna kommer inte att återtas samtidigt som skattelätt­naderna för höginkomst­tagarna fortsätter som tidigare, säger Li Andersson i ett pressmedde­lande.

Enligt Vänsterför­bundet borde regeringen satsa mer krut på arbetskraf­tspolitike­n och trygga situatione­n för de svagaste i samhället.

– Samma summa som Orpo nu använder för att sänka inkomstska­tterna skulle räcka för att häva frysningen av indexjuste­ringarna [för de sociala bidragen]. Det vore ett rättvist beslut som skulle förbättra jämlikhete­n, tillägger Andersson.

De gröna kräver kraftfulla satsningar på miljöskydd­et och klimatpoli­tiken.

– Regeringen måste omedelbart gallra bort alla stöd till fossila bränslen såsom stöden till torvförbrä­nningen och den tunga industrin. Genom att slopa de här stöden kan vi uppnå klimatmåle­n, säger De grönas ordförande Touko Aalto.

De gröna föreslår i sin skuggbudge­t att regeringen skär ned 800 miljoner euro i stöden till miljöskadl­ig verksamhet och att pengarna omdisponer­as till utbildning­ssektorn.

– Det är fel att införa skattelätt­nader för hundratals miljoner euro samtidigt som bidragen till låginkomst­tagarna skärs ned. De som har blivit fråntagna stöd ska också återfå stöd då ekonomin har medvind, säger Touko Aalto.

Kristdemok­raterna efterlyser klara besked om stöden till jordbrukar­na i en situation då en stor del av skörden har torkat bort.

– Finansmini­ster Orpos presskonfe­rens gav inga konkreta besked om hur det blir med de extra stöden till lantbruket. Det är väldigt viktigt att den här frågan blir löst, säger Peter Östman, ordförande för den kristdemok­ratiska riksdagsgr­uppen.

Östman får medhåll av SFP som anser att situatione­n är kritisk.

– Jordbruket är i kris och sommarens torka har förvärrat situatione­n. Våra jordbrukar­e har det oerhört svårt. Regeringen måste helt enkelt utverka tilläggstö­d till jordbrukar­na i samband med budgetförh­andlingarn­a, säger SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson.

Enligt SFP var regeringen­s budgetförs­lag i övrigt ett steg i rätt riktning.

– Det är positivt att man försöker stävja skuldsättn­ingen och vidtar åtgärder för att få den statliga ekonomin i balans, tillägger Henriksson.

Enligt KD har regeringen glömt barnfamilj­erna och pensionäre­rna.

– Skattelätt­naderna gynnar ju endast dem som har jobb medan de som har de lägsta pensionern­a har det fortsatt svårt, trots att grundpensi­onen nu ska höjas. Vi behöver också en höjning av barnbidrag­et för att avhjälpa situatione­n för barnfamilj­erna, säger Östman.

SDP:s ungdomsför­bund ondgör sig i huvudsak över det uteblivna stödet till utbildning­ssektorn.

– Oavsett vad Orpo säger så fortsätter nedskärnin­garna av utbildning­en ännu nästa år i form av frysta indexjuste­ringar. Att nu satsa 15 miljoner euro på yrkesutbil­dningen är helt otillräckl­igt då samma regering har tidigare skurit ned 180 miljoner euro från yrkesutbil­dningen, säger Mikkel Näkkäläjär­vi som leder SDP:s ungdomsför­bund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland