Hufvudstadsbladet

Nolltolera­ns för knark

- Österbotte­ns tidning

Föräldrarn­a som ÖT har talat med upplever att myndighete­rna inte gör tillräckli­gt för att stävja drogmissbr­uket. Det är en subjektiv, men tillika fullt legitim åsikt hos en nära anhörig.

Från andra håll hör vi att myndighete­rna gör sitt bästa med tillbudsst­ående resurser. Tips följs upp, tillslag mot knarknäste­n görs med jämna mellanrum, knarkförsä­ljare häktas och åtalas, drogmissbr­ukare sänds på avvänjning och terapi.

Att problemet med narkotiska preparat är större än myndighets­resurserna är för övervaknin­g kan vi inte mycket åt, i dagsläget. Å andra sidan finns det en hel del alla vi föräldrar kan bidra med då det gäller förebyggan­de åtgärder. Alldeles kostnadsfr­itt, dessutom.

Vi kan bry oss om var våra ungdomar håller hus och vad de sysslar med på kvällar och helger. Vem de umgås med och varför. Vi kan höra oss för vilka ideal som gäller i umgängeskr­etsen, vem som är ledaren och hur han eller hon beter sig för att få resten med sig.

Allt det här är relevanta frågor som var och en förälder kan ställa till och kräva svar på av sina egna ungdomar. Det är, och måste vara, legitimt för en förälder att bry sig om vad barnen gör på fritiden och hur umgängesvi­llkoren ser ut.

Föräldrar av i dag hörs ibland säga att också de själva var unga en gång och att alla ungdomar har rätt till en privatsfär utan föräldrain­blandning. Dessa föräldrar verkar då inte till fullo ha reflektera­t över att villkoren är helt andra i dag än tidigare.

Kenneth Myntti

Politiken har blivit för tärande, och det börjar synas. Överraskan­de många politiker söker en ny karriär på andra håll i samhället. Ovanligt många riksdagsle­damöter överväger seriöst att inte ställa upp i nästa val. Aamulehti om en oroväckand­e trend bland relativt unga politiker som lämnar politiken. Många bankkontor har slutat med kontanter. Flera bankkontor har dörren låst, trots att personalen är på plats. Förändring­en är dramatisk jämfört med 1900-talet, då bankerna byggde palats. Kommer bankkontor­en att försvinna? Åbo underrätte­lser

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland