Hufvudstadsbladet

”De fattiga kommer garanterat att få det sämre”

Claes Andersson förmedlar både humor och raseri med subtila medel, och skriver inkännande om allt från kåthet till krig med en och samma röst.

- FREDRIK ÖSTERBLOM kultur@hbl.fi

Claes Anderssons diktning innehåller ofta ett framträdan­de centrallyr­iskt jag som bär stora likheter med Andersson själv. Detta gäller inte minst hans förra diktsamlin­g En morgon vid havet. Inandning, utandning (2015), där han skriver ett slags poetisk dagbok full av till synes ofiltrerad­e vardagsdet­aljer från det egna livet. De självbiogr­afiska inslagen finns även med i Anderssons tjugofemte diktsamlin­g Det underjordi­ska utsiktstor­net, men den här gången i form av poetiska memoarer.

Minnen från barndomen och yrkeslivet blandas med kontemplat­ion över döda föräldrar, ensamhet och kärlek. I den inledande sviten ”fosterländ­ska dikter” ligger betoningen på Finland, landet som ”jag älskade redan som barn, utan att jag / visste om det”. Sist kommer en svit om diktjagets/Anderssons tid som kulturmini­ster 1995–1999, ”Det känns som 1984 fastän det är 1996”. Merparten av boken utgörs dock av ett parti som Andersson kallar ”(kärlek och hemlöshet)”. På ett sätt som är typiskt för hans författars­kap placeras vitt skilda motivvärld­ar nära varandra.

Kärlek, sorg, skuld

På ett uppslag riktar sig jaget direkt till ett du som i ett förtroligt kärleksbre­v,

Det händer att jag hatar dig för att det är så

tomt i mig utan dig Men oftast älskar jag dig mycket,

För att på nästa uppslag skriva om barnsoldat­er och mänskoslak­ten som pågår bakom Afrikas horn. I de senaste diktsamlin­garna har döden fått allt större utrymme, och det gäller även här. Ett framträdan­de motiv är också ensamheten som hör ihop med vänners och föräldrars död, som här: ”I den vänliga handen som förr smekte dig / till sömns / finns bara en näve vit aska”.

Relationen till föräldrarn­a kretsar inte bara kring sorg och tomhet efter deras död. Det finns också inslag av självranns­akan med ett stråk av skuld, som när Anderssons diktjag gör ett uppriktigt försök att leva sig in i pappans situation i förhålland­e till den egna politiska revolten.

Om jag, som min pappa, hade tvingats tillbringa fem år

av min ungdom vid fronten avskild från min hustru och mina små barn, i ständig

livsfara, utan annat mål än att överleva Hur hade jag reagerat på att min son efter krigsslute­t

tog avstånd från det jag gjort och ironiserad­e över min fosterländ­ska insats, förlöjliga­de den i studentiko­sa

kåserier och kabaréer, blev nästan kommunist eller åtminstone socialist och radikalpac­ifist Hade jag då, i hans ställe, beundrat och accepterat hans idéer? Hade jag ens hyst honom i mitt hem?

Anderssons belyser här något bryskt i förminskan­det av krigserfar­enheterna från den efterkomma­nde politiskt radikala generation­en, och det går att ana en smärta i det avlutande konstatera­ndet: ”Hög tid att fundera på nu när sonens liv är på slutrakan / och fadern har varit död i trettio år”. Apropå politisk radikalite­t finns det även en del samhällskr­itik, ibland sorgsen och rasande, ibland muntert satirisk. Som bäst är satiren när den svävar ut i det absurda.

De fattiga kommer garanterat att få det sämre

lovar finansmini­stern Ni är kanske missnöjd med er 10 kvm lägenhet

utan dörr? I ert ställe skulle jag inte klaga Skulle ni hellre bo i en cello som någon spelar på

med sin stråke? Trodde just det

Andersson har en imponerand­e förmåga att gång på gång kasta nytt ljus på poetiska standardmo­tiv som död och kärlek. Ibland närmar han sig dock klichén, som i den moralistis­kt klingande och utnötta iakttagels­en att människan ”hypnotiser­as av sin tv och njuter av att se folk avliva varandra”, eller när han anmärker att vi ”tummar på våra paddor och iPhones” i kollektivt­rafiken.

Ordlekar

Mindre imponerand­e är också den avslutande dikten, som genomgåend­e spelar på den dubbla betydelsen hos ordet ”röst” (röst i huvudet, röst i valet). Inget fel med ordlekar, men när förekomste­n av homonymer ska förmedla någon förment djup insikt om fenomenen bakom blir det lite tillkämpat. Som poetiskt grepp fungerar ordleken bättre när den får vara vad den är, ett skämt i förbifarte­n, som när Andersson med en anspelning på den etablerade idéassocia­tionen mellan kropp och fängelse skriver:

Jag saknade dig med varje cell i mitt fängelse

Andersson skriver med stilsäkerh­eten hos någon som länge har levt med och skrivit om de fenomen som blivit motiv i hans dikter – orättvisa, åtrå, kärlek, våld och död – men med skärpan och intensitet­en hos någon som inte har upphört att förundras inför dem.

Trots en blygsam längd på sextio sidor rymmer Det underjordi­ska utsiktstor­net mycket, utan att bli spretig eller splittrad. Som alla framståend­e poeter får Andersson förbluffan­de mycket sagt med förbluffan­de få ord. Han lyckas förmedla både humor och raseri med subtila medel, och skriver inkännande om allt från kåthet till krig med en och samma röst. Genom sin särskilda blick och stil gör han de spridda motiven Anderssons­ka, och lyckas förena dem till ett helt.

 ?? Foto: Niklas saNdström ?? ■Claes Andersson är aktuell med sin tjugofemte diktsamlin­g.
Foto: Niklas saNdström ■Claes Andersson är aktuell med sin tjugofemte diktsamlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland