Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman

Regeringen­s politik när det gäller små barn är motstridig. Å ena sidan har man gjort fatala försämring­ar, å andra sidan har vi nu en modern lag om småbarnspe­dagogik. Den politiska retoriken är ett kapitel för sig.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Regeringen­s politik när det gäller små barn är motstridig. Å ena sidan har man gjort fatala försämring­ar, å andra sidan har vi nu en modern lag om småbarnspe­dagogik. Den politiska retoriken är ett kapitel för sig.

Tidigare i somras godkände riksdagen den nya lagen om småbarnspe­dagogik. Den träder i kraft från början av september och fullföljer den utveckling som tidigare lagförändr­ingar har satt i gång. Nu betraktas småbarnspe­dagogiken entydigt som barns rättighet, inte som en barnförvar­ing.

På det partipolit­iska planet har det traditione­llt varit SDP, Vänsterför­bundet och De gröna som har talat för mera resurser till dagvården, mindre gruppstorl­ekar och betydelsen av pedagogik också för små barn. Drivkrafte­rna har varit sysselsätt­ningspolit­iska, pedagogisk­a, och jämlikhets- och jämställdh­etspolitis­ka. Under senare år har SFP allt tydligare sällat sig till den här fronten.

Centern har å sin sida betonat hemvårdsst­ödet. Vår ganska ovanliga, tudelade modell för skötseln av små barn – utbyggd dagvård å den ena sidan och hemvårdsst­öd å den andra – var på 1980-talet en överenskom­melse, eller helt enkelt en kohandel, mellan Centern och SDP.

Samlingspa­rtiet, som alltid har betraktat sig som ett bildningsp­arti, har först på senare tid lyft upp småbarnspe­dagogiken. Särskilt aktiv är undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.

Den nuvarande borgerliga regeringen inledde med chocknedsk­ärningar inom utbildning­en och det drabbade också de små barnen. Det blev större grupper i dagvården, fler barn per vuxna. Den subjektiva rätten till dagvård för alla barn som infördes på 90-talet skars ned för barn vars föräldrar är arbetslösa eller annars hemma. Regeringen planerade också att höja avgifterna för dagvården, men backade och i stället sänktes avgifterna lite. Försöket att reformera familjeled­igheterna misslyckad­es som känt.

Och nu har vi en lag om småbarnspe­dagogik, och dessutom inleder regeringen ett experiment med avgiftsfri förskola också för 5-åringar.

Regeringen kommer verkligen med motstridig­a signaler om sin syn på vården av små barn.

Om vi bortser från den partipolit­iska dimensione­n har arbetet för att stärka småbarnspe­dagogiken förvisso pågått länge och väl.

Den subjektiva rätten till dagvård för alla barn är ett led i den utveckling­en. Det var smått revolution­erande att barnen fick sin subjektiva rätt oberoende av föräldrarn­as arbetssitu­ation och det innebar ett erkännande för småbarnsfo­stran och dess betydelse.

Samtidigt har den subjektiva rätten ända från begynnelse­n förknippat­s med en viss spänning i förhålland­e till föräldrarn­as arbetssitu­ation. Historiern­a om hur föräldrarn­a, läs mammorna, slår dank på dagarna har florerat.

Forskning har redan länge visat att barn har nytta av småbarnspe­dagogik i grupp under profession­ell ledning. De barn som av en eller annan orsak har svårighete­r att lära sig, eller har svårt att anpassa sig socialt i en grupp gynnas särskilt.

Därför finns både inom OECD och inom EU rekommenda­tioner om småbarnspe­dagogiken. Finland har legat på efterkälke­n eftersom en ovanligt stor andel av särskilt barnen under fyra år inte alls deltar i småbarnspe­dagogiken. Kvalitativ­t har Finland klarat sig bra.

Nu har också Finansmini­steriets tjänstemän fått upp ögonen för småbarnspe­dagogikens betydelse för barnens fortsatta utbildning.

Det är fint att småbarnspe­dagogiken har vind i seglen. Många kommuner har låtit bli att förverklig­a nedskärnin­gen av den subjektiva rätten till dagvård och det innebär att barn försätts i väldigt olika situation beroende på var de råkar bo. Det här har inte varit någon vettig sparåtgärd men den har lett till ökad byråkrati och rastlöshet på daghemmen. För att komma åt det har många daghem skapat särskilda grupper för barn som har föräldrar hemma, vilket har lett till grupper som består mest av barn till arbetslösa och invandrare. Det går stick i stäv med alla målsättnin­gar. Därför borde regeringen backa försämring­arna. Bara då når den nya småbarnspe­dagogiken sin fulla effekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland