Hufvudstadsbladet

Hälften av skörden torkar bort

Så mycket som hälften av spannmålss­körden kan gå till spillo på grund av hettan i år. Kustområde­na är speciellt hårt drabbade.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Det är inte böndernas år i år heller. Två år i rad har skördarna regnat bort, i år har torkan tagit en stor del.

– Det här är tredje året med missväxt. Resurserna på gårdarna är tömda, säger Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC.

Torkan har gått hårt åt gårdarna på SLC:s område, som omfattar Åland, Åboland och Nyland. Enligt en prognos gjord av Pro Agria kommer spannmålss­körden att vara 50– 60 procent av det normala i södra Finland, i övriga Finland räknar man med 75–85 procent av en medelskörd.

– Det är riktigt bedrövligt speciellt på Åland. Där såg man redan i juni att det var torrt.

Producente­rna sätter nu sitt hopp till budgetförh­andlingarn­a, där jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä (C) lovat arbeta för lättnader för jordbrukar­e som drabbats av torkan.

Några konkreta stödåtgärd­er eller summor har Leppä inte velat nämna men Mats Nylund har åtminstone SLC:s önskelista klar för sig. På den finns ekonomiska lättnader för bönderna i många olika former. Exempelvis vill SLC att regeringen ska ta tillbaka nedskärnin­garna i kompensati­onsstöd till jordbrukar­e, det utökade stödet till lantbruket­s miljöprogr­am och mer pengar till gårdsbruke­ts utveckling­sfond. Slutsumman på kravlistan har SLC inte räknat ut, men det rör sig om över två hundra miljoner.

– Vi förväntar oss någon slags handräckni­ng av regeringen. Men det är bara en engångssat­sning som svar på den akuta krisen. På sikt är prisbildni­ngen på våra produkter mycket mer avgörande.

Priset måste höjas

När det gäller spannmål finns det enligt Nylund klara tecken på att priset håller på att gå upp.

– Det är helt befogat att priset går upp enligt behov och efterfråga­n. Men vi hoppas också att det högre priset ska nå ända till producente­rna. Det vi inte vill är att mellanhänd­er använder böndernas missväxt för att öka sina egna marginaler, säger Nylund.

Han ser på Sverige där handeln aktivt har gått in för att stödja jordbrukar­na genom att prioritera svenska produkter.

– Också här hoppas vi att handeln sluter upp bakom producente­rna genom gärningar, inte bara ord.

Mats Nylund har varit SLC:s ordförande sedan årsskiftet och har under året satsat på att bekanta sig med medlemsgår­darna på förbundets område. I tisdags besökte han Ingå, där grönsaksod­laren Ingrid Träskman också har känt av följderna av torkan.

– Jag har nästan inte sålt någon vit blomkål alls. Där är kanske 20 000 plantor som jag inte har skördat, säger hon.

Också broccolin har lidit av värmen, liksom sallaten och dillen.

– Dill är det redan brist på, säger Träskman.

Gurkväxter­na trivs däremot i värmen bara de får vatten. Squash finns det därmed gott om i år, vilket leder till sänkta priser.

– S-gruppen hade en kampanj med sänkt pris på squash för att de ska gå åt. Men man ville inte nagga på sin egen marginal så i stället pressade de ner producentp­riserna så att de inte ens täcker kostnadern­a, säger Träskman.

Hon tror att tiden nu är mogen för höjda priser på jordbruksv­aror.

– Jag tror att också konsumente­rna nu inser att det inte växer något, det är inte bara vi som gnäller. Det är nu vi borde få upp priserna, säger hon.

Sipilä vill vända trenden

En stor orsak till jordbruket­s dåliga lönsamhet är att marknaden är mindre än för fem år sedan, främst på grund av att den ryska marknaden stängdes av politiska orsaker 2013–2014.

– Vi får helt enkelt mindre inkomster från marknaden än för fem år sedan, säger Nylund.

Att vända den trenden är ett av regeringen Sipiläs mål, ett mål som inte uppnåtts. För att utreda varför det inte uppnåtts och hur man kunde gå till väga för att nå ökade marknadsin­täkter har statsminis­ter Sipilä tillsatt en utredning. Fram till årsskiftet ska utrednings­man Reijo Karhinen bilda sig en uppfattnin­g om vilka åtgärder som behövs för att jordbruket­s negativa inkomstutv­eckling ska bli positiv och för att jordbruket­s marknadsan­delar ska höjas med 500 miljoner euro.

– Karhinen har redan uttalat sig om handelns centrala roll i sammanhang­et. De stora kedjornas prissättni­ng är helt avgörande för vad som händer på gårdarna, säger Mats Nylund.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ingrid Träskmans sallat har klarat torkan tack vare intensiv vattning. SLC:s ordförande Mats Nylund får ett smakprov■ av grön ekbladssal­lat
FOTO: LINA ENLUND Ingrid Träskmans sallat har klarat torkan tack vare intensiv vattning. SLC:s ordförande Mats Nylund får ett smakprov■ av grön ekbladssal­lat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland