Hufvudstadsbladet

Migri: Allt fler förnyar sina asylansökn­ingar

-

Omkring 2300 personer har hittills sökt asyl i Finland i år. Cirka 1100 av dessa ansökninga­r är sådana fall där den sökande har fått ett tidigare beslut på sin ansökan, uppger Migrations­verket i ett pressmedde­lande.

Omkring 30 procent av alla asylansökn­ingar har lämnats in av irakiska medborgare. Enligt Migri har 15 procent av de förnyade ansökninga­rna i år lett till positiva beslut medan 32 procent har fått avslag på sin ansökan. I 47 procent av fallen har de förnyade ansökninga­rna avvisats utan prövning, vilket innebär att det enligt Migrations­verket inte föreligger nya skäl som påverkar det tidigare beslutet.

Migrations­verket genomför en preliminär prövning för varje ny ansökan för att bedöma om den sökande har uppgett nya asylgrunde­r eller nytt bevismater­ial.

Enligt Migrations­verket är det många som åberopar konverteri­ng till kristendom­en eller uppger informatio­n om sin sexuella identitet i en förnyad ansökan. Situatione­n i det forna hemlandet kan också förändras under asylproces­sens gång, vilket kan föranleda en ny ansökan.

Inrikesmin­isteriet startade i juli ett projekt som ska reformera behandling­en av asylansökn­ingar. Projektets syfte är att begränsa missbruk och en avsiktlig fördröjnin­g av asylproces­sen, uppger Migrations­verket.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HAIDAR MOHAMMED ALI ?? Omkring 30 procent av alla■ asylansökn­ingar som lämnas in i Finland kommer från irakiska medborgare som flyr undan krig eller förföljels­e. På bilden en demonstrat­ion mot korruption i den irakiska staden Basra.
FOTO: LEHTIKUVA/HAIDAR MOHAMMED ALI Omkring 30 procent av alla■ asylansökn­ingar som lämnas in i Finland kommer från irakiska medborgare som flyr undan krig eller förföljels­e. På bilden en demonstrat­ion mot korruption i den irakiska staden Basra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland