Hufvudstadsbladet

Den unga DiCaprios genombrott

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ En främling i familjen (This Boy’s Life, USA 1993) utgår ifrån Tobias Wolffs memoar från 1989. Den är ett gripande uppväxtdra­ma som utspelar sig på 50-talet.

Inlednings­vis tar Caroline (Ellen Barkin) med sig sonen Toby (Leonardo DiCaprio) till Salt Lake City för att leta efter uran och bli rik. Det är ett huvudlöst projekt som misslyckas innan det ens har börjat och efter att Carolines mindre trevliga ex-pojkvän dyker upp sätter sig mor och son impulsivt på en buss till Seattle.

Sex månader senare har Caroline börjat träffa Dwight (Robert De Niro), en man som vid första anblicken verkar både snäll och aningen simpel. Toby å sin sida skolkar från skolan, har rockabilly-frisyr och vill bli kallad Jack (efter Jack London). Att de två inte går ihop säger sig självt.

Men Caroline är i desperat behov av stabilitet och Dwight kan ge henne trygghet och fungera som fadersfigu­r för Toby. Hon kan inte, eller vill inte, se Dwight för vem han verkligen är.

Hans sanna natur visar sig dock så fort de når den lilla staden Concrete där Dwight bor. Han är dominant, våldsam, manipulati­v och fast besluten att förändra Toby (”Jag och Concrete ska nog göra karl av dig. Du kommer att minnas mig och Concrete!”).

Filmen var DiCaprios genombrott och det är lätt att förstå, han matchar mer än väl De Niro. Samma år kom även What’s Eating Gilbert Grape och DiCaprio var namnet på allas läppar. Och utan att avfärda hela den vuxna DiCaprios filmografi måste jag säga att jag personlige­n föredrar honom pre-Titanic. Här finns ännu känslan av att det här är en kille som kan göra precis vad som helst. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: MONARCHY ENTERPRISE­S SARL ?? Caroline (Ellen Barkin) tar med sin son Toby (Leonardo DiCaprio) till den lilla staden Concrete.
FOTO: MONARCHY ENTERPRISE­S SARL Caroline (Ellen Barkin) tar med sin son Toby (Leonardo DiCaprio) till den lilla staden Concrete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland