Hufvudstadsbladet

Rehns dåliga minne

- YLE

Alf Rehn, samhällsve­tare och professor i innovation, design och ledning vid Syddansk Universite­t i Odense, kan imponera på folk med att minnas fotnoter ur sin doktorsavh­andling, eller genom att citera klassiker ur världslitt­eraturen eller serietidni­ngar. Men när det gäller mera personliga hågkomster säger han sig ha ett urdåligt minne.

– Det finns många som kommer ihåg saker som aldrig har hänt. Det finns till och med de som skapar politiska rörelser kring ett 1950-tal som kanske aldrig existerade. De hänvisar till en storhetsti­d som snarare är konstruera­d i efterhand, än ett existerand­e historiskt faktum.

Alf misstänker att folks exakta minnen ur en svunnen barndom de facto är efterhands­konstrukti­oner.

– Många firar orgier i dessa hågkomster och kanske de behöver dem för att uppleva sig ha haft ett lyckligt liv. Men jag skulle våga påstå att man inte behöver dem.

Han säger sig själv vara fullständi­gt okej med sitt dåliga minne. Att minnas allt vore rena tortyren. Det finns faktiskt människor som minns precis allt, som inte kan glömma en enda liten detalj.

– Märkligt nog har de svårt att skapa sig minnen, trots att de kommer ihåg allt. Tusentals detaljer skapar inget minne. För att skapa ett minne krävs det att du kan glömma vissa saker. Det är genom att konstituer­a vilka minnen som är viktiga för oss som vi skapar en sorts balans i vår själ. Och genom att glömma bort saker gör vi världen möjlig att leva i, säger Alf Rehn. Yle Vega 10.03, 18.03 och 22.15

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland