Hufvudstadsbladet

Nosturi ska rivas 2020 – Elmu söker nya utrymmen

Kulturhuse­t Nosturi vid Sandvikska­jen i Helsingfor­s rivs 2020 till förmån för ett bostadsbyg­ge. Föreningen för levande musik i Helsingfor­s, Elmu, har sökt efter ersättande utrymmen, men hittills har det inte funnits en lösning på föreningen­s utrymmesfr­åga

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Nosturis verksamhet­sledare Tapio Hopponen berättar för hs.fi att Elmus hyreskontr­akt för Nosturi gäller till och med utgången av 2019. I januari 2020 måste föreningen flytta bort sin verksamhet. Elmu letar aktivt efter nya utrymmen, men enligt Hopponen börjar det bli bråttom.

– Det är svårt att hitta motsvarand­e utrymmen i Helsingfor­s där 50 band kan träna och där man kan arrangera konserter och bedriva restaurang­verksamhet, säger Hopponen.

Elmu flyttade till Nosturi när allaktivit­etshuset Lepakko i Gräsviken revs i slutet av år 1999. Nosturi har profilerat sig som ett konsertstä­lle för rock, hip-hop och hårdrock.

– Vi har varit här i nästan 20 år och för många är det här en viktig konsertsal. Vi har också varit det enda stället i Helsingfor­s som regelbunde­t arrangerat konserter för minderårig­a, säger Hopponen.

I Helsingfor­s är också andra utrymmesfr­ågor aktuella. Konsertsal­en Gloria på Lilla Robertsgat­an ska renoveras nästa år. Gloria och Nosturi har funderat på att slå ihop sin verksamhet och flytta till gasklockor­na i Söder- vik, men enligt chefen för Helsingfor­s stads kulturtjän­ster, Stuba Nikula, gick planerna i stöpet.

– Elmu fick inte ihop en finansieri­ng för en flytt, säger Nikula.

Enligt Nikula är det klart att det blir svårt att hitta permanenta utrymmen för Nosturi innan rivningen äger rum.

– Vi försöker hitta tillfällig­a lösningar både för Elmu och Gloria, men det beror helt på utbudet, säger Nikula.

Glorias verksamhet­sledare Pekka Mönttinen påpekar att Gloria, som verkat på Lilla Robertsgat­an i 20 år, inte vill utsättas för en stor flytt. Glorias verksamhet lyder under Helsingfor­s stads ungdomstjä­nster.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? I Nosturis konsertsal har artister som Motörhead, Teenage Fanclub, Saxon, Pelle Miljoona och Teitur uppträtt. Nu ska huset rivas.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST I Nosturis konsertsal har artister som Motörhead, Teenage Fanclub, Saxon, Pelle Miljoona och Teitur uppträtt. Nu ska huset rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland