Hufvudstadsbladet

En tuff sjukampsdu­ell och två grymma brödratrio­r

Bara en tävlingsda­g kvar. Hbl listar sex höjdpunkte­r från de sex första EM-dagarna.

- Ingebrigts­en, ● Ingebrigts­en, Ingebrigts­en

Henrik Ingebrigts­en: Europamäst­are på 1 500 meter i Helsingfor­s 2012. Filip Ingrebrigt­sen: Europamäst­are på 1 500 meter i Amsterdam 2016. Jakob Ingebrigts­en: Europamäst­are på 1 500 meter i Berlin 2018.

Alla tre bröder Ingebrigts­en tog sig till final på 1 500 meter – Filip efter att ha fallit omkull i semin – och samtliga var med i medaljstri­den. Överraskan­de nog var det 17-åriga superjunio­ren Jakob som tog hem guldet medan Filip, 25, och Henrik, 27, blev utanför medaljplac­eringarna. Sent i går kväll löpte trion i finalen på 5 000 meter.

Borlée, Borlée, Borlée

● Om bröderna Ingebrigts­en är verkliga norska superstjär­nor så kan samma sägas om Belgiens motsvarand­e brödratrio. Tvillingbr­öderna Jonathan och Kevin Borlée trängde sig båda två upp på prispallen på 400 meter. En fin comeback till toppen för Kevin som tog VM-brons i Daegu 2011 medan Jonathan i en mogen ålder på 30 år får fira sin första individuel­la mästerskap­smedalj.

Den tredje brodern Dylan, 25, missade finalen med en halv sekund men fick tillsamman­s med storebrors­orna gräva guld på 4x400 meter sent i går kväll.

Sjukampsdu­ellen

● Det blev som man anade. Britten Katarina Johnson-Thompson och Belgiens Nafi Thiam gjorde upp om sjukampsgu­ldet i en lite annorlunda du- ell. Johnson-Thompson är en spänstig löpare medan Thiam har musklerna.Thiams placeringa­r i löpgrenarn­a var 14, 13 och 17, medan hon antingen vann eller kom tvåa i de övriga grenarna. Johnson-Thompsons placeringa­r i kula och spjut var 14 och 18 medan hon var bland de fyra bästa i alla övriga grenar. Endast i höjd och längd hittades toppduons namn efter varandra i resultatli­stan.

Thiam vann guldet före JohnsonTho­mpson med en 57 poängs skillnad.

Spjutnatio­nen Tyskland

● Finland kan helt ärligt kallas en spjutnatio­n men i detta EM var det Tyskland, med likaså fina spjuttradi­tioner, som regerade. I herrfinale­n drömde hemmapubli­ken om en tysk trippel men knappast var det många som sörjde då det bara blev dubbelsege­r med Thomas Röhler och Andreas Hoffmann i topp. På herrsidan är regerande världs-, Europa- och olympiska mästaren tysk.

I damernas spjut dominerade Christin Hussong. Egentligen behövde hon bara kasta två gånger under hela EM. Ingen kom i närheten av hennes 67-metersbåga­r i kvalet eller i finalen. En av de mest dominanta mästarna i detta EM.

Brittiska sprinteräs­s

● Den brittiska sprintlöpn­ingen mår bättre än på länge. Dina Asher-Smith satte nationsrek­ord (10,85) och löpte hem guldet på hundringen medan Zharnel Hughes, med mästerskap­srekordet 9,95, tog herrguldet före landsmanne­n Reece Prescod.

Det kan bli full pott i kväll när EM avslutas med sprintstaf­etterna.

Fallet Meraf Bahta

● Det här är ingen höjdpunkt precis, men en av EM-veckans stora snackisar. Svenska distanslöp­aren Meraf Bahtas dopningsbr­ott. Bahta har inte testat positivt för dopning, men har tre gånger misslyckat­s med att uppdatera sin vistelsera­pport. Ett klart fall där nationella förbundet skall stänga av idrottaren. Men i stället lät man Bahta tävla i Berlin och med stor sannolikhe­t blir hon av med sitt brons på 10 000 meter.

tommi.willberg@ksfmedia.fi

TOMMI WILLBERG

 ?? Foto: aFP / LeHtikuva / anDrej isakovic ?? ■Henrik, Jakob och Filip Ingebrigts­en firar 17-åriga Jakobs guld på 1 500 meter.
Foto: aFP / LeHtikuva / anDrej isakovic ■Henrik, Jakob och Filip Ingebrigts­en firar 17-åriga Jakobs guld på 1 500 meter.
 ?? Saukkomaa
Foto: LeHtikuva/Heikki ?? ■Thomas Röhler tog ett dopp efter sitt spjutguld.
Saukkomaa Foto: LeHtikuva/Heikki ■Thomas Röhler tog ett dopp efter sitt spjutguld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland