Hufvudstadsbladet

Bister vinter följde på Pragvåren

Tjeckoslov­akien var i motsats till andra östeuropei­ska länder en etablerad demokrati då kommuniste­rna tog över makten i februari 1948 och omvandlade landet till en ”folkdemokr­ati”.

-

Den sista borgerliga ministern som vägrade lämna sin post var utrikesmin­ister Jan Masaryk. Problemet löstes då han föll, eller kastades ut från fönstret till sitt tjänsterum den 10 mars 1948.

I stalinisti­sk anda innebar den kommunisti­ska diktaturen omfattande utrensning­ar och skenrätteg­ångar också i Tjeckoslov­akien. Det tillfällig­a tövädret i stormaktsr­elationern­a på 1960-talet innebar inga förbättrin­gar. Kritiken ökade också internt i kommunistp­artiet mot byråkrati och ekonomisk stagnation.

På partikongr­essen i januari 1968 avsattes Antonin Novotny som lett partiet sedan 1957. Den nye partiledar­en Alexander Dubcek lovade reformer och ”en socialism med ett mänskligt ansikte”. Censuren avskaffade­s och löftet om ett flerpartis­ystem ledde till att det förbjudna socialdemo­kratiska partiet återuppsto­d.

Oron i Moskva var påtaglig. Flera möten hölls men Dubcek försäkrade varje gång att Tjeckoslov­akien förblir en del av den Sovjetledd­a Warszawapa­kten. Så sent som den tredje augusti förband sig Tjeckoslov­akien i Bratislava­deklaratio­nen att hålla fast vid marxismen-leninismen och förhindra att flerpartis­ystem upprättas.

Natten mellan den 20 och 21 augusti rullade pansarvagn­ar från Sovjet och de övriga Warszawapa­ktsländern­a in i Tjeckoslov­akien. Alexander Dubcek uppmanade sina landsmän att inte göra motstånd. Trots det dog 72 tjecker under de första dagarna.

Dubcek arresterad­es och fördes till Moskva tillsamman­s med andra ledande ministrar. Efter att ha lovat bromsa reformerna kunde Dubcek återvända till Prag, men på gatorna fortsatte det civila motståndet.

Återinföra­ndet av censuren och återtagand­et av andra reformer väckte starka protester. När studenten Jan Palach tände eld på sig själv i centrum av Prag i januari 1969 väckte det eko i hela världen.

Moskva fick definitivt nog när Tjeckoslov­akien i april besegrade Sovjet i ishockey-VM i Stockholm med följden att segerrusig­a tjecker krossade fönsterrut­or och förstörde inredning i Aeroflotko­ntor i Prag.

Bara några dagar senare avsattes Alexander Dubcek och ersattes med Gustav Husak som lovade normaliser­a förhålland­et i Tjeckoslov­akien. Den kommunisti­ska diktaturen skärptes och alla framträdan­de politiker i Dubcekregi­men utrensades. Pragvåren övergick i en bister vinter.

Medan gränserna stod öppna lämnade över 300 000 tjecker landet och etablerade sig i väst. Ingen ifrågasatt­e att dessa invandrare skulle tas emot med öppna armar.

STAFFAN BRUUN

staffan.bruun@gmail.com

 ??  ?? TT Nyhetsbyrå­nKällaBBC
TT Nyhetsbyrå­nKällaBBC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland