Hufvudstadsbladet

Med Tanzania som lekplats

- MaRtiNa MOliis-MellBeRG martina.moliis-mellberg@ ksfmedia.fi

■ Den danska dramaserie­n Liberty (Danmark, 2018) tar oss till Tanzania i slutet av 1980-talet. Serien baserar sig på Jakob Ejersbos roman med samma namn.

Här möter vi ett gäng nordbor som av olika orsaker tagit sig till den afrikanska kontinente­n, antingen för att förverklig­a sig själv genom biståndsar­bete eller genom nykolonial­istiskt lyxliv. Eller bägge samtidigt.

Niels Knudsen (Carsten Bjørnlund) försöker idealistis­kt bilda ett andelslag för bomullsbön­derna i trakten, ett projekt som hela tiden hotas av korruption och misstänksa­mhet. Hans fru Kirsten (Sofie Gråbøl) är sjuksköter­ska och planerar jobba på det lokala sjukhuset för att sedan ansluta sig till Läkare utan gränser. Hon anländer tillsamman­s med deras nyfödda dotter och tonårssone­n Christian (Anton Hjejle).

Jonas Larsson (Magnus Krepper) driver ett framgångsr­ikt sågverk som byggts upp med hjälp av svenska biståndspe­ngar. Men pengarna har snarast gått i egen ficka och familjen Larsson lever flott med tjänstefol­k och moraliskt förfall. Där Niels drivs av en stark ideologi drivs Jonas av ett mindervärd­eskomplex gentemot sin far. Han är främst intressera­d av pengar och framgång, och att fadern äntligen ska investera i hans sågverk och således bekräfta honom. Hans fru Katrina (Connie Nielsen) dricker främst drinkar och reder upp sin mans taffliga affärshärv­or.

På plats finns också det finländska paret Asko (Antti Reini) och Tita (Alma Pöysti). Asko jobbar och tillbringa­r tid med sin älskarinna medan Tita tröstar sig med Larssons springpojk­e Marcus (Charlie Karumi).

Christian blir snabbt vän med Marcus som introducer­ar honom till gräs och reggae. Christian vill uppleva Tanzania på riktigt, han har inget till övers för den äldre generation­ens kolonialis­tiska leverne. Marcus gör å sin sida allt för att få tillträde till den vita överklasse­n. En längtan som är dömd att misslyckas – här lever nämligen rasismen väl och våra nordbor ser inte den lokala befolkning­en som jämlikar.

Men snart rämnar det mesta, både privat och profession­ellt.

Liberty stoltserar med namn som Connie Nielsen och Sofie Gråbøl och det välspelade dramat visar smidigt den rasism som genomsyrar även de mest välmenande karaktärer­na och deras handlingar, och hur idén om att ”hjälpa” ofta är djupt kopplad till maktutövan­de och förtryck. Men intresset för dessa hopplösa människors tillkortak­ommanden avtar. Nordbor som beter sig som att Tanzania är deras privata lekplats – serien måste gräva djupare än så. Yle fem 19.50

 ?? FOTO: ASKE FOSS ?? Niels (Carsten Bjørnlund) och sonen Christian (Anton Hjejle) i Tanzania.
FOTO: ASKE FOSS Niels (Carsten Bjørnlund) och sonen Christian (Anton Hjejle) i Tanzania.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland