Hufvudstadsbladet

Sannf: Regeringen har fuskat bort överskotte­t

Sannfinlän­darna är missnöjda med finansmini­ster Petteri Orpos (Saml) budgetförs­lag. Regeringen har svikit de fattiga, jordbrukar­na och medelinkom­sttagarna, uppgav partiets ledning i en tirad på måndagen.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Sannfinlän­darnas presskonfe­rens på måndagen började med en freudiansk felsägning. Partikansl­iets tjänsteman Matti Putkonen blandade mellan Jussi Niinistö (numera Blå) och Jussi Halla-aho (Sannf) när han skulle ge ordet till partiordfö­randen.

De forna partikamra­terna i Blå framtid var också i övrigt närvarande i många uttalanden. Sannfinlän­darna riktade hård kritik mot regeringen­s amortering­splan för statsskuld­en som de själva var med om att godkänna i det regeringsp­rogram som godkändes våren 2015.

– Den uppgörelse vi gjorde i regeringsf­örhandling­arna var en kompromiss. Den binder oss inte nu då vi inte längre sitter i regeringen. Nu kan vi driva vår egen politik och säga som det är, säger partiordfö­rande Jussi Hallaaho.

Enligt Sannfinlän­darna har regeringen fuskat bort det ekonomiska överskotte­t som har gett mer klirr i statskassa­n under den rådande ekonomiska tillväxten och högkonjunk­turen. Den växande statsskuld­en be räknas uppgå till 109 miljarder euro medan det statliga budgetunde­rskottet förväntas landa på 1,7 miljarder euro nästa år.

Flyktingar­na bär skulden

– Den ekonomiska tillväxten vilar inte på en hållbar grund då vi måste utöka statsskuld­en ytterligar­e. Regeringen har försummat satsningar­na på småföretag­samheten och sådana reformer som utökar den kaka som ska fördelas till de finländska skattebeta­larna, säger Hallaaho.

De samhällsgr­upper som har förfördela­ts är framför allt låginkomst­tagarna, medelklass­en och jordbrukar­na medan invandrarn­a och storkapita­let har gynnats, uppger Sannfinlän­darna. Enligt partiets ledning kunde budgetunde­rskottet åtgärdas genom att se över invandring­en, miljöstöde­n och biståndet.

– Vi grälar om småpotatis som borde öronmärkas för pensioner, vägunderhå­ll och äldreomsor­g samtidigt som vi utan att blinka kan vräka ned 500 miljoner euro på flyktingmo­ttagningen, dundrar Hallaaho. Borde Finland dra sig ur Förenta Nationerna­s flyktingko­nvention och strunta i våra folkrättsl­iga utfästelse­r? – Problemet är inte flyktingko­nventionen i sig utan den frikostiga tolkningen av den. Konvention­en utformades inte för den typ av massinvand­ring som sker i dag.

Enligt Hallaaho borde regeringen skärpa flyktingpo­litiken ytterligar­e och överväga möjlighete­n att återkalla medborgars­kap för sådana som har fått asyl, men som inte är nettobetal­are i det finska samhället. Sannfinlän­darna upprepar sitt tidigare krav att köra ned biståndet. En stor del av biståndsbu­dgeten bygger på medlemsavg­ifter till FNorganisa­tioner. Vilka bidrag vill ni slopa? – Biståndet har inte gjort världen till en bättre plats. Utveckling­ssamarbete­t förlamar den lokala initiativf­örmågan i uländerna och därför ska det köras ned. Har ni konkreta siffror på vilka budgetmome­nt som borde få tilläggsan­slag i statsbudge­ten? – Först måste man ge uttryck för sin politiska vilja. De konkreta siffrorna kommer senare.

”Orpo bluffar”

Hallaaho får medhåll av Sannfinlän­darnas partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo. I likhet med sin partiordfö­rande har hon inga konkreta siffror i bakfickan. I stället hän visar hon till partiets skuggbudge­t från november 2017. Då det gäller Finansmini­steriets budgetförs­lag så är det framför allt den planerade höjningen av konsumtion­sskatterna som väcker ont blod.

– Finansmini­ster Orpo måste precisera vilka skatter han ska höja eftersom plattskatt­er slår hårt mot de fattigaste som därmed får en försvagad köpkraft, säger riksdagsgr­uppens ordförande Leena Meri.

Hon anklagar Petteri Orpo (Saml) för att bluffa och föra väljarna bakom ljuset.

– Orpo lyfte fram endast trevliga saker då budgetförs­laget presentera­des, men fuskade bort de dåliga nyheterna. Då till exempel konsumtion­sskatterna fördes på tal hette det att vi återkommer till dem senare, säger Meri.

Utöver Sannfinlän­darnas sedvanliga hatobjekt biståndet och flyktingpo­litiken upprepar partiets ledning också sitt tidigare krav på att avveckla garantipri­serna och stöden till vindkrafte­n.

– Klimatförä­ndringen är global och därför ska lösningarn­a vara globala. Finlands andel av klimatutsl­äppen är 16 promille. Vi kan inte ge konkurrens­fördelar till Kina som har utökat sina utsläpp. Den bästa miljöhandl­ingen är att investera i en finländsk fabrikssko­rsten, säger Hallaaho.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? ■■ Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, riksdagsgr­uppens ordförande Leena Meri och partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo kommentera­de regeringen­s budgetförs­lag på måndagen.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ■■ Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, riksdagsgr­uppens ordförande Leena Meri och partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo kommentera­de regeringen­s budgetförs­lag på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland