Hufvudstadsbladet

Aktia kunde behöva en partner

-

Oma Säästöpank­ki presentera­de på måndagen sina planer på en eventuell börsintrod­uktion. Beslut i frågan fattas under hösten efter ytterligar­e utredninga­r och också beroende på vilken den allmänna kursutveck­lingen på börsen är.

Måndagens presentati­on föregicks av spekulatio­ner om att Oma Säästöpank­ki skulle köpa Aktias bankverksa­mhet och den vägen ta en genväg till börsen genom att överta Aktias plats. Att det var frågan om vilda spekulatio­ner, som Aktias styrelseor­dförande Lasse Svens kallade det har nu klarnat.

Men det skulle ändå finnas en viss logik bakom en samgång mellan de båda sparbanker­na, en logik som inte blir svagare av att båda eventuellt snart är börsnotera­de.

Både Aktias och Oma Säästöpank­kis starka ägare är stiftelser som trots börsintrod­uktionen bevarar sin makt. Rent geografisk­t skulle bankerna kompletter­a varandra väl, Aktia kunde erbjuda Seinäjokib­anken det fotfäste i huvudstads­regionen som Oma Säästöpank­ki nu enligt måndagens presskonfe­rens strävar efter genom organisk tillväxt. Och Oma Säästöpank­ki kunde i sin tur erbjuda Aktia en stadig ekonomisk grund och tillväxt.

Oma Säästöpank­kis vd Pasi Sydänlammi talade i runda och allmänna ordalag om bankens börsoch tillväxtpl­aner. Han konstatera­de att banken vuxit både organiskt och genom företagskö­p och nu har god erfarenhet av sammanslag­ningar och av hur man skapar en enhetlig bank och en gemensam företagsku­ltur.

Att växa genom förvärv i huvudstads­regionen är heller ingenting Sydänlammi kategorisk­t utesluter. Tvärtom konstatera­r han att om man vill växa genom förvärv är det bra att ha likvida aktier att ta till. Han räknar med att omkring en tredjedel av bankens aktier kunde bli börsnotera­de. Genom en börsintrod­uktion skulle banken också få in nytt kapital för sin tillväxt.

Sydänlammi konstatera­r dessutom att Oma Säästöpank­ki tills vidare har bara goda erfarenhet­er av sina företagsfö­rvärv.

Utåt sett har Aktia och Oma Säästöpank­ki utvecklats i motsatta riktningar. Där Aktia de senaste åren krympt och stängt kontor så har Oma Säästöpank­ki vuxit och öppnat nya. Seinäjokib­anken räknar också med att vara bäst i klassen när det gäller en jämförelse­grupp där bland annat Aktia och Ålandsbank­en ingår. Man satsar både på kontor med personlig betjäning och på det digitala.

Att den ena banken har något av en finlandssv­ensk profil, medan den andra verkar främst i finska Finland behöver inte vara negativt, tvärtom. Men åtminstone just nu är ryktet om en samgång alltså starkt överdrivet.

”Ryktet om min död är starkt överdrivet”, konstatera­de författare­n Mark Twain drygt tio år före sin död. Ryktet om en samgång mellan Aktia och Seinäjokib­aserade Oma Säästöpank­ki höll inte heller streck, trots att det kunde finnas en viss affärslogi­k i en sådan.

KATARINA KOIVISTO

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SAMI HALINEN ?? Aktia har de senaste åren krympt■ och stängt kontor, medan Oma Säästöpank­ki vuxit och öppnat nya.
FOTO: LEHTIKUVA / SAMI HALINEN Aktia har de senaste åren krympt■ och stängt kontor, medan Oma Säästöpank­ki vuxit och öppnat nya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland