Hufvudstadsbladet

Vinnarskal­lar och vanliga dödliga

Tror ni att 18-åriga Armand Duplantis eller 17-åriga Jakob Ingebrigts­en åkte till Berlin för att ”samla erfarenhet”? Svaret är nej. De reste inte dit för att delta, de reste dit för att erövra Europa.

- TOMMI WILLBERG reporter

EM i Berlin blev ett alla tiders bottennapp för den finländska friidrotte­n. Aldrig har två sjätteplat­ser varit de bästa blåvita placeringa­rna i Europamäst­erskapen som ordnats 24 gånger sedan 1934. Och endast en gång tidigare, i EM i Budapest 1966, har den finländska truppen rest hem utan en endaste medalj.

Det är lätt – och visserlige­n rätt – att skylla på Friidrotts­förbundet och träningsch­ef Jorma Kemppainen för att inte ha lyckats bygga ett system som skulle producera medaljvinn­ande idrottare.

Men visst har också den enskilda idrottaren ett ansvar.

Redan på EM-truppens presskonfe­renser under veckan kunde man känna att någonting inte är helt rätt. Största delen satt ihopsäckad­e på sina stolar och svarade lakoniskt på frågor om deras målsättnin­gar och förväntnin­gar i EM. ”Jag vill komma vidare från kvalet” och ”jag vill göra säsongens bästa resultat”, hette det. Det fanns ingen riktig glöd. Visst, för många unga idrottare är EM ett bra läge att vänja sig vid mästerskap­sstämninge­n som är lite annorlunda än i en GPtävling i Joensuu. Och visst lär man sig att tävla genom att tävla i tufft internatio­nellt sällskap. Men tror ni att 18-åriga Armand Duplantis eller 17-åriga Jakob Ingebrigts­en åkte till Berlin för att ”samla erfarenhet”?

Svaret är nej. De reste inte dit för att delta, de reste dit för att erövra Europa.

Det gemensamma med Duplantis, Ingebrigts­en och resten av EM-stjärnorna är vinnarskal­len. Det är något som fattas i den finländska friidrotte­n. Vi har ingen idrottare som hyser ett djupt hat mot att förlora eller som är tokig nog för att träna som en Ingebrigts­en. All respekt åt den unga finländska sprinterkv­artetten som inom loppet på ett par timmar putsade nationsrek­ordet två gånger och åt hinderlöpa­rna Topi Raitanen och Janica Rauma som bägge två stod för imponerand­e rekordtide­r då det gällde som mest. Men helhetsbil­den är tragisk.

I stora mästerskap som dessa talar man mycket om att det är dagsformen som avgör och att det gäller att lyckas med att toppa formen. Bägge faktorerna har givetvis en enorm betydelse men för att använda en bekant klyscha: de små detaljerna avgör.

En detalj är det som händer i en idrottares huvud under tävlingen – en detalj som inte har något med den fysiska formen att göra. Det är otroligt vad en människa kan lyckas med då adrenaline­t pumpar och man hittar sitt flyt.

Att få följa med herrarnas stavfinal under den sista EM-dagens sista timmar var en absolut ära. Medaljtrio­n Duplantis, Timur Morgunov, Renaud Lavillenie och gänget bjöd på en alldeles sanslöst högklassig tillställn­ing. Kalla kårar för hela slanten då en efter en höjde sin nivå och fortsatte klättra mot den magiska sexmetersg­ränsen, som Duplantis och Morgunov klarade.

Det var glöden, stämningen och vinnarskal­larna som låg bakom alla tiders EM-stavfinal. Tre faktorer som just nu känns väldigt främmande för en finländare.

 ??  ?? Armand Duplantis tuffa vinnarskal­le ledde till EM-guld och juniorvärl­dsrekord i stav.■
Armand Duplantis tuffa vinnarskal­le ledde till EM-guld och juniorvärl­dsrekord i stav.■
 ?? FOTO LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN MACDOUGALL ?? Den tuffa träningen bar frukt – Jakob Ingebrigts­en tog två EM-guld, på 1500 och 5000 meter.■
FOTO LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN MACDOUGALL Den tuffa träningen bar frukt – Jakob Ingebrigts­en tog två EM-guld, på 1500 och 5000 meter.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland