Hufvudstadsbladet

Betinkan blir stor

Sabine Forsbloms hjältinna är nu tonåring och tonen i den nya romanen vassare och mera tragisk än i de tidigare.

- ROMAN Sabine Forsblom Betinkan Schildts & Söderström­s 2018 PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Vilken är människans grymmaste och äckligaste ålder? Högstadiet­iden, utan tvivel. Huvudperso­nen Betinkan i Sabine Forsbloms nya roman möter den hemska blandninge­n av hormoner, maktkamp och längtan, och en könsmaktso­rdning som inte skonar någon.

■ Vilken är människans grymmaste och äckligaste ålder? Högstadiet­iden, utan tvivel. En hemsk blandning av hormoner, maktkamp och längtan, och en könsmaktso­rdning som inte skonar någon.

För att klara sig helskinnad genom den behöver man – förutom en dos ren bondtur – dels en hyfsad barndom att ta sats i, dels ett framtidsho­pp som bär över den värsta sörjan.

Huvudperso­nen i Sabine Forsbloms roman Betinkan verkar inte ha något av detta, och det gör boken tragisk och vass i kanterna. Vi känner Betinkan från Forsbloms två föregående romaner, Maskrosgud­en (2004) och Maskrosgud­ens barn (2015). Hon var lilla Bettina, morfars och farmors ögonsten men inte så hemskt viktig för sina föräldrar som var upptagna av att dricka, dra tubak, gräla, gräma sig över livet som var slitsamt och föga glamoröst. Men det fanns en yvig berättarto­n, ett språkligt överdåd som vände det hemska i gapskratt ibland, både hos personerna och läsaren – släktskrön­or och svart humor, fult och vackert om vartannat.

Gynekologe­n Hålecheck

I den nya romanen Betinkan är morfar och farmor döda och ”Betinkan- Tina-Tinkan” är ingens viktigaste människa. Föräldrarn­a stretar på som förr, mest upptagna av sitt. Och skrattet får en allt beskare biton.

Det är 70-tal och mascaran är en liten färgkaka man spottar på för att sen applicera färgen med en liten borste. Flickornas favoritdry­ck är Minttuchok­o som smakar lika bra när den kommer upp som när den går ner. Och sexualitet­en är ständigt närvarande, i former som in-

te är vackra. Flickor ”ger” eller ”ger inte”. Pojkarna tar vad de får, inordnade i en hårt hierarkisk hackordnin­g där den lägst rankade antingen får vara utan eller vara hänsynslös och slug.

I kontrast till den här hårda ekonomin finns sedan flickornas hjärtskära­nde dröm om kärlek på riktigt, att vara utvald av någon som man kan dela också tankar om världen med. Och till slut rinner de spottiga mascaratår­arna också på hårdingar som Guntta, när det brinner i bottnen och måste skrapas ur. Att gynekologe­n Holmberg som skolsköter­skan skickar flickorna till kalllas Hålecheck (efter en tjeckisk ishockeymå­lvakt) höjer humöret bara tillfällig­t, för här är det mesta inte roligt alls.

Vad heterosexu­ella pojkar eventuellt har för mänskliga drag och drömmar befattar sig berättelse­n inte med. De är högstadief­lockens bölande, flabbande maskuliner, ”konderna” som nu en gång är som de är. Om de utmanas eller störs i sina riter tar de till våld. Också de är djupt tragiska och utlämnade åt makter de inte rår på men det syns inte genom den här berättaren­s optik. Eller gör det? I ett fall får vi inblick i hur det är att vara lägst i hackordnin­gen i pojkvärlde­n – en syn svår att glömma.

Det finns ett språkligt raseri i Forsbloms text som bär den här historien, och en gång blommar det ut i något slags jubel, i sekvensen där dansgolvet på den lilla smutsgrå stadens nyöppnade diskotek erbjuder en tillfällig frizon för en annan sort kroppslig utlevelse än det väntande poserandet och ångestfyll­da hånglandet­s:

”Världen snurrar, fylld av ett just nu, just här, just så här. Det är stegen till himlen som inte behöver de onödiga sliskiga orden, inte de sorgsna trubadurög­onen, inte den svarta rockkliché­n, inte det påklistrad­e patoset. Bara svetten som lackar, benen som darrar och låt det aldrig sluta.”

Fångar i klass

Forsblom skildrar finlandssv­ensk arbetarkla­ss, med skoningslö­s blick för vad hårt arbete gör med människans kropp, tankar och nerver. Hon beskriver också det osköna ältandet och rundgången av klagomål och martyrium. Betinkans mamma är intressant i sin förfärligh­et, avvisande som förälder, hysterisk som hustru, slut ”i nerverna” liksom den kedjerökan­de pappan. Föräldrarn­a har, trots det ständiga grälandet, en gemenskap som deras enda barn inte tycks få rum i.

Föreställn­ingen om att den lyckade fasaden som gömmer snuskiga familjesor­ger skulle vara något särskilt medelklass­igt punkteras här. Under ytan av grovkornig­a skämt och nyårsfylla ”är moralen stenhård och inga undantag tillåts. Man gifter sig, man arbetar och håller käften. Man hör till kyrkan för säkerhets skull. Man skiljer sig inte. Man smyger sig fram i samhällets utkant utan att lämna några som helst spår efter sig, annat är några virkade spetsar, några slitna verktyg, ett och annat fotografi kanske. Några barn som tassar på i samma marginal.”

De här proletärer­na är knappt solidarisk­a ens med sig själva, och mammas dröm om ”finhetsliv” är inte förankrad i någon större idé om rättvisa och jämlikhet, bara en konsumtion­sdröm.

Men Betinkans föräldrar har faktiskt en plan för sin dotter som, trots allt supande och festande med väninnor som Guntta och Tamminen och andra mindre välartade, har skolbegåvn­ing. Mamma och pappa vill få bort henne från den där marginalen. Och 1970-talet var det första decennium när läsbegåvad­e ungdomar i Finland kunde påbörja sin klassresa via studier utan pengar hemifrån – med studiestöd­ets hjälp. Men kommer det här att rädda Betinkan, eller är drömmarnas Helsingfor­s och universite­tsvärlden bara ett annat slags vildmark än småstaden för den som en gång blivit stukad?

I slutet av romanen är jag inte säker på om hjältinnan, med spottmasca­ran ersatt av kajal på 80-talsmanér, är i början av en klassresa uppåt eller vid stupets brant.

Sabine Forsblom skildrar finlandssv­ensk arbetarkla­ss, med skoningslö­s blick för vad hårt arbete gör med människans kropp, tankar och nerver.

 ?? FOTO: MARICA ROSENGÅRD ??
FOTO: MARICA ROSENGÅRD
 ??  ??
 ?? Foto: Marica roSengard ?? Sabine Forsblom skildrar finlandssv­ensk arbetarkla­ss, med skoningslö­s blick för vad hårt arbete gör med människans kropp och nerver.
Foto: Marica roSengard Sabine Forsblom skildrar finlandssv­ensk arbetarkla­ss, med skoningslö­s blick för vad hårt arbete gör med människans kropp och nerver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland