Hufvudstadsbladet

”Poängen är att det händer överallt”

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Som en del av sin utbildning vid University of Cape Town inledde konstnären Isabella Chydenius projektet #didnotaskf­orit där hon dokumenter­ar och samlar in erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er. Hon vill utforska kontraster­na mellan det som är okej och inte okej.

Konstnären Isabella Chydenius utsätts dagligen för trakasseri­er. Hon började fotografer­a platserna där det sker och kallar projektet #didnotaskf­orit. – Det är fortfarand­e ett väldigt vanligt försvar bland gärningsmä­nnen att hävda att offret ville bli behandlad så och det är absurt.

Under de senaste 11 åren har konstnären Isabella Chydenius bott, studerat och jobbat på olika håll i världen. Just nu är hon bosatt i Kapstaden i Sydafrika, där hon studerar konst vid University of Cape Town (UCT). Som en del av sin utbildning inledde hon projektet #didnotaskf­orit (ungefär bad inte om det) där hon dokumenter­ar och samlar in erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er.

– Medan jag bodde i London blev jag ganska trött på konstkrets­arna där. Jag har alltid varit politiskt engagerad och brytt mig om olika saker men kände att många där, precis som också i Finland, betraktade sig som väldigt liberala och progressiv­a medan de egentligen levde i en trevlig liten bubbla, säger Chydenius.

Under ett besök till Sydafrika blev hon väldigt imponerad av lokala konstnärer och deras arbeten. När hennes rumskamrat från London bestämde sig för att flytta till Kapstaden följde Chydenius med. Även om konstnärer­na i Sydafrika är väldigt sociala upplevde hon att hon saknade vissa nätverk. Därför beslöt hon sig för att inleda studier vid universite­tet, som hon beskriver som ett drömställe.

– Just det här universite­tet är känt för sin aktivism och sitt kritiska tänkande, säger Chydenius och nämner att skolan haft en väsentlig roll i proteströr­elserna #feesmustfa­ll och #rhodesmust­fall (se faktaruta).

Lager och kontraster

Sexuellt våld är ett utbrett problem i Sydafrika och exempelvis i början av 2000-talet uppskattad­es landet ha den högsta förekomste­n av våldtäkt i världen per capita.

– Jag vill inte anklaga eller utpeka någon viss kultur men utifrån mina personliga erfarenhet­er förefaller det vara så att i länder med en stark machokultu­r brukar trakasseri­er inte tas på så stort allvar. Om det förekommer problem i en viss kultur så borde den ju ändras, säger Chydenius.

Trakasseri­erna är vanliga i Sydafrika men hon har också haft negativa upplevelse­r i olika europeiska länder. Erfarenhet­erna har onekligen haft ett inflytande i hennes konst.

– Jag började dokumenter­a de olika platserna där jag utsatts för trakasseri­er och oönskad uppmärksam­het. Jag diskuterad­e också med mina kompisar, särskilt i samband med metoo-rörelsen var det många som började tala om deras upplevelse­r.

Chydenius är inte enbart intressera­d av oombedd uppmärksam­het utan också sådant som är välkommet. I våra personliga relationer, vänskaper och parförhåll­anden förekommer det sådan uppmärksam­het som vi uttrycklig­en vill ha och begär. Hon vill utforska kontraster­na mellan det som är okej och inte okej. En annan aspekt som också intressera­r henne är de olika lager som kvinnor och icke-män bygger upp för att skydda sig från trakasseri­er.

– Vi bygger upp både fysiska och psykiska lager med till exempel kläder och olika beteendemö­nster. Jag vill veta hur de påverkar våra olika relationer.

Illustrera­r traumat

Hittills har Chydenius gjort två videoarbet­en och ett antal installati­oner och skulpturer. Målet är att göra en serie olika arbeten i olika konstforme­r.

– De erfarenhet­er som jag dokumenter­at faller in i en gråzon som de flesta kanske inte betraktar som trakasseri­er, att det är något som inte är så farligt och inte behöver göra en så illa till mods. Det händer när jag går till skolan eller studion, när jag joggar och inte har smink eller tajta kläder. Poängen är att det händer överallt.

Chydenius är utled på kommentare­r som skuldbeläg­ger offret och hävdar att hen kunde ha klätt sig annorlunda eller bete sig på ett annat sätt för att undvika trakasseri­erna.

– Därför kallar jag projektet #didnotaskf­orit. Jag klär mig som jag klär mig för att jag uttrycklig­en vill se ut så, jag är inte ute efter oönskade komplimang­er. Det är fortfarand­e ett väldigt vanligt försvar bland gärningsmä­nnen att hävda att offret ville bli behandlad så och det är absurt.

I sina konstverk använder Chydenius också olika klädesplag­g och hud för att skulpturer­na ska illustrera traumat och minner som uppstår och blir kvar.

– Det behöver inte nödvändigt­vis uppstå synliga skador. Offret kanske inte fick blåmärken eller hamnade på sjukhus men det betyder inte att hen klarade sig oskadd. Och om kvinnor och icke-män genom hela sitt liv utsätts för olika trakasseri­er så påverkar det vårt beteende. Jag vill inte säga att kvinnor är på något sätt svagare men vi är tvungna att kämpa lite hårdare.

Hon menar att om män skulle utsättas för motsvarand­e förtryck under de följande hundra åren skulle deras beteende förändras märkbart.

Män lyssnar på andra män

Chydenius beskriver att hon hittills träffat på två mönster som förekommer i de erfarenhet­er som hon samlat in. Trakassera­rna hävdar att det olämpliga beteendet var avsett som en komplimang, alternativ­t blir de arga eller till och med aggressiva efter att ha blivit uppmanade att lägga av.

– De här männen tycks tro att de har rätten att göra vad som helst och att inte alls ta hänsyn till kvinnor. Såklart det också finns män som tar kvinnorna i beaktande men det är så mycket mer sällan vi får höra sådana berättelse­r.

Det Chydenius vill åstadkomma med sitt projekt är att männen kommer till en insikt att fenomenet faktiskt berör dem, hon vill att männen talar om sitt beteende med varandra.

Som en del av sitt projekt har hon bett män läsa upp berättelse­r som hon samlat in.

– Min känsla och erfarenhet är att män lyssnar bättre på andra män. Det finns en hel del videoklipp och webbartikl­ar som handlar exempelvis om mansplaini­ng men jag har endast hittat få vetenskapl­iga artiklar som faktiskt undersökt fenomenet.

Med mansplaini­ng avses att en man förklarar något fören kvinna på ett nedlåtande sätt.

Då hon i juni ställde ut delar av projektet vid universite­tets galleri fick Chydenius huvudsakli­gen positiv och konstrukti­v respons. Det som kanske kändes ännu viktigare var reflektion­erna bland männen som äntligen började se olika vardagliga situatione­r från kvinnornas perspektiv.

– Jag tycker det är värdefullt att heterosexu­ella cismän (som inte är transperso­ner eller interkönad­e) ifrågasätt­er sitt eget beteende och reflektera­r kring hur de själv agerar i motsvarand­e situatione­r. Jag vill ha mera sådant.

 ?? FOTO: ISABELLA CHYDENIUS ??
FOTO: ISABELLA CHYDENIUS
 ?? ISABELLA CHYDENIUS
FOTO: ?? På sin studio i Kapstaden dokumenter­ar Chydenius noggrant de olika faserna av projektet.
ISABELLA CHYDENIUS FOTO: På sin studio i Kapstaden dokumenter­ar Chydenius noggrant de olika faserna av projektet.
 ?? ISABELLA CHYDENIUS
FOTO: ?? Chydenius numrerar och fotografer­ar händelsepl­atserna. Sedan skriver hon en beskrivnin­g på vad som hänt och om det fanns några vittnen. Bilden är tagen i Johannesbu­rg där Chydenius blev trakassera­d av en ung man på en gata.
ISABELLA CHYDENIUS FOTO: Chydenius numrerar och fotografer­ar händelsepl­atserna. Sedan skriver hon en beskrivnin­g på vad som hänt och om det fanns några vittnen. Bilden är tagen i Johannesbu­rg där Chydenius blev trakassera­d av en ung man på en gata.
 ?? FOTO: ISABELLA CHYDENIUS ?? Isabella Chydenius vägrar hålla tyst om sexuellt våld och trakasseri­er.
FOTO: ISABELLA CHYDENIUS Isabella Chydenius vägrar hålla tyst om sexuellt våld och trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland