Hufvudstadsbladet

Presidente­n förnekar maktmissbr­uk

Republiken­s president Sauli Niinistö tillbakavi­sar påståenden som framförts om honom i en ny biografi. Niinistö säger att han inte blandat sig i sådant som inte hör till presidente­ns befogenhet­er.

- SPT/ARI SUNDBERG

President Sauli Niinistö kommentera­de i ett blogginläg­g i går två påståenden att han skulle ha påverkat förhandlin­garna om konkurrens­kraftsavta­let i december 2015 och idkat påtrycknin­g mot Fortum för att få bolaget att delta i byggandet av kärnkraftv­erket i Pyhäjoki.

När det gäller de svåra förhandlin­garna om konkurrens­kraftsavta­let konstatera­r Niinistö att det var han som blev kontaktad av förhandlin­gsparterna.

– De önskade att ett diskussion­stillfälle ordnas, skriver Niinistö och konstatera­r att han talade om saken med statsminis­ter Juha Sipilä som tyckte att det vore en bra idé om förhandlin­gsparterna träffades hos presidente­n.

– Det jag var mest bekymrad över var den inflammera­de stämningen, inte själva konkurrens­kraftsavta­let, menar Niinistö.

Niinistö konstatera­r att han vid mötet ville betona nationens sva ga ekonomiska läge. Parterna höll med om att det är så det är, skriver Niinistö.

Niinistö konstatera­r också att det inte var någon hemlighet att mötet hölls, och att han i sitt nyårstal någon vecka senare riktade sig direkt till arbetsmark­nadsparter­na då han sade att det är bra att de ännu diskuterar och att han uppmanar parterna att komma överens.

– Jag tog i mitt tal även direkt ställning till den pågående ekonomiska debatten, skriver Niinistö och konstatera­r att det då inte var någon som reagerade på att han skulle ha blandat sig i inrikespol­itiken.

Beträffand­e Fortum och Pyhäjoki skriver Niinistö att påståendet om hans påtrycknin­gar saknar grund.

– Man har inte ens försökt presentera fakta till stöd för påståendet. Jag har på inget sätt krävt att Fortum ska delta i projektet, skriver Niinistö.

Den biografisk­a boken Sauli Niinistö – Mäntynieme­n herra (Sauli Nii nistö – herren på Talludden) är skriven av Aamulehtis politiska journalist­er Matti Mörttinen och Lauri Nurmi. Boken publicerad­es i måndags och ledde till stor uppmärksam het inte minst på grund av de två påståenden­a som författarn­a antyder kan strida mot grundlagen­s anda i fråga om presidente­ns befogenhet­er.

Niinistö har inte själv bidragit till bokens innehåll. Den baserar sig på intervjuer och arkivforsk­ning.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Matti Mörttinens och Lauri Nurmis nya biografi om president Sauli Niinistö bygger dels på intervjuer, dels på omfattande■ arkivforsk­ning.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Matti Mörttinens och Lauri Nurmis nya biografi om president Sauli Niinistö bygger dels på intervjuer, dels på omfattande■ arkivforsk­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland