Hufvudstadsbladet

Ska man spela Trumps spel, bör man veta hur det ska spelas. Nu, mer än ett och ett halvt år in i Trumps presidents­kap, har en sådan spelare gjort entré på scenen.

Juri von Bonsdorff om tidigare tv-reality-stjärnan och Vita Husettjäns­temannen Omarosa Manigault Newman som fick sparken i december i fjol.

- JURI VON BONSDORFF

Minns ni den republikan­ska primärvals­kampanjen 2016, innan Trump blivit nominerad? På debattscen­erna stod mer än ett dussin ”normala” presidentk­andidater som var och en turvis gjorde desperata försök att rubba den okonventio­nella nykomlinge­n. Donald Trump var fräck, stygg, ohyfsad och fullkomlig­t immun mot politiska attacker. Den ena kandidaten efter den andra riktade välformule­rade politiska argument mot Trump, men utan undantag stod detta politiska fenomen stadigt utan en tillstymme­lse till gungning. När Floridasen­atorn Marco Rubio försökte apa efter Trumps stil och insinueran­de att de små händerna vittnade om andra brister i den kontrovers­iella kandidaten­s anatomi, såg han bara hopplöst malplacera­d ut. Som en spaniel som försökte ta sig an en pitbull. Ska man spela Trumps spel, bör man veta hur det ska spelas. Nu, mer än ett och ett halvt år in i Trumps presidents­kap, har en sådan spelare gjort entré på scenen.

Omarosa Manigault Newman, oftast hänvisad till som blott Omarosa, är en till det yttre ståtlig afroamerik­ansk kvinna som gjort sig känd som en reality-tv-stjärna i Trumps före detta framgångss­how ”The Apprentice”. Trump sparkade henne ur tävlingen tre gånger, men bjöd henne alltid tillbaka. Det är uppenbart att Trump hade en viss respekt eller fascinatio­n för Omarosa, någon annan förklaring finns inte till att hon utan någon som helst kompetens fick en högt uppsatt rådgivarpo­st i Vita huset, med en årslön på 180 000 dollar. I januari fick hon dock sparken och på tisdagen gav hon ut sin bok, som föga förvånande utmäter hämnd. Varför skulle en människa som levt i en värld av dokusåpor lämna scenen just när dramatiken kan skruvas upp och uppmärksam­heten maximeras.

I sin bok serverar Omarosa en rad saftiga detaljer vars sanningsha­lt inte går att bekräfta. Hon påstår att Trump en gång åt upp en papperslap­p med känslig informatio­n för att undvika att den skulle hamna i fel händer. Hon hävdar att Trump uttryckt en oro för att Ivanka Trumps man Jared var gay. Hon gör gällande att Trump hade en affär med en kvinnlig tv-präst och så vidare.

Trump själv har gått till motattack med åtminstone nio specifika Twittermed­delanden om Omarosa, som han tidigare uttryckt en beundran för. Nu kallar han henne knasig, galen och gråtande avskum.

– Bra jobbat av general Kelly när han avskedade den där hunden, förkunnade Trump på tisdagen.

Att han kallar en av sina tidigare rådgivare för en hund är förstås förstumman­de, men samtidigt i ett tidevarv som detta, inte förvånande. Användning­en av ordet har dock blåst liv i frågan om Trump är en rasist eller inte. Under de senaste veckorna har han beskyllt den svarta basketstjä­rnan Lebron James, det svarta nyhetsanka­ret Don Lemon och den svarta politikern Maxine Waters för att vara korkade och besitta en låg intelligen­skvot.

Under sin tid i Vita huset hävdade Omarosa aldrig att Trump var en rasist, men nu har hon ändrat åsikt, vilket givetvis tär på hennes trovärdigh­et. Nu är hon mer än villig att kallla presidente­n för rasist och till råga på allt påstår hon att det finns ett ljudband från inspelning­en av ett avsnitt av The Apprentice där Trump använder det skymfande och i USA i praktiken förbjudna n-ordet.

Det ljudbandet har inte spelats upp i offentligh­eten och dess existens är med andra ord inte bekräftad, men däremot har Omarosa serverat medierna ljudupptag­ningar av diskussion­er i Vita huset som hon själv spelat in. Hon har ljudband av diskussion­en med stabschef John Kelly när han hotar att avskeda henne. Hon har ett ljudband av ett telefonsam­tal med Trump där presidente­n säger att han inget vet om planerna att avskeda Omarosa. Hon har också en inspelning av en diskussion mellan rådgivare i Vita huset som verkar handla om ett eventuellt band där Trump använder rasistiska uttryck.

Trump själv har blandat sig i kontrovers­en med en tweet där han sa att n-ordet inte ingår i hans vokabulär. Något förvånande vägrade presidente­ns pressekret­erare på tisdagen dock utesluta att ett dylikt ljudband existerar.

Under sina otaliga intervjuer om sin bok har Omarosa svurit att hon har flera ljudband som hon kan använda ifall det behövs. Vad hon menar med detta är oklart, men Vita huset är inte speciellt ivrigt att vänta på svaret. Man har redan vidtagit juridiska åtgärder för att tysta ner Omarosa. Måhända är det ett tecken på att man inser att hon är precis lika skrupelfri och segerlyste­n som presidente­n, och därmed farlig.

 ?? FOTO: TT/AP/MARY ALTAFFER ??
FOTO: TT/AP/MARY ALTAFFER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY ?? Donald Trump har hyst en viss fascinatio­n■ för tidigare reality tv-stjärnan Omarosa Manigault Newman.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY Donald Trump har hyst en viss fascinatio­n■ för tidigare reality tv-stjärnan Omarosa Manigault Newman.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland