Hufvudstadsbladet

Allt fler utlänninga­r avvisas från Finland med följeslaga­re

- NICLAS LöNNQVIST

Antalet utlänninga­r som avvisas under tillsyn av följeslaga­re har ökat kraftigt de två senaste åren.

Av de 1 540 utlänninga­r som hittills avvisats i år, har 350 – 22,7 procent – avvisats under tillsyn av följeslaga­re. Motsvarand­e siffra för hela fjolåret var 550, det vill säga 21,2 procent.

I fjol avvisades 2 600 utlänninga­r. Utlänninga­r avvisas till sina hem- länder eller till ett annat EU-land med hänvisning till Dublinkonv­entionen. Före 2015 var antalet avvisninga­r med följeslaga­re rejält under 20 procent.

– De som kommit till Finland som asylsökand­e för tre eller fyra år sedan är inte speciellt villiga att återvända till sina hemländer och det märks ofta på att asylsökand­e motsätter sig en utvisning eller gömmer sig för myndighete­r, säger polischef Sanna Heikinheim­o på Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Den normala polispatru­llen består av två följeslaga­re. Att använda följeslaga­re beror på hur den som ska avvisas beter sig, eventuellt straffregi­ster och hot mot säkerhet – oberoende om den utvisade kommit till Finland som turist eller asylsökand­e.

– Det behövs flera följeslaga­re om den som avvisas visar sig vara en risk för flygsäkerh­eten eller andra passagerar­e. Också polisens arbetssäke­rhet måste tas i beaktande, säger polisinspe­ktör Mia Poutanen.

Ordningsfö­ljden för de som avvisas beror på hur polisen får beslut och hur de praktiska arrangeman­gen kan förverklig­as. Polisstyre­lsen har gett order till polisinrät­tningar om att prioritera personer som är ett hot mot den inre säkerheten och som gör sig skyldiga till brott.

Polisen försäkrar sig alltid om att utvisnings­bestlutet är lagenligt.

– De som inte enligt lag har tillstånd att vistas i Finland avvisas. Avvisninge­n sker oberoende av på vilka grunder den som fått ett beslut kommit till Finland. Polisen avbryter avvisninga­r om det finns fog för det, säger Heikinheim­o

Flest utvisninga­r med följeslaga­re sker till Irak och Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland