Hufvudstadsbladet

Korkat imperialis­tiskt hyckleri

- OTTO EKMAN

■ Kvällens utrikesdok­umentär Weapons of Mass Surveillan­ce handlar om en av de otaliga paradoxer som uppstår då tanken om demokrati och universell­a mänskliga rättighete­r möter den globaliser­ade kapitalism­ens realiteter.

Före burkaförbu­d och ghettolags­tiftning var Danmark känt som ett av världens friaste och mest kulturellt liberala länder, där respekten för individens frihet hölls högt. Det fria och öppna politiska klimatet gynnade en innovativ uppstartsf­öretag- och teknologib­ransch som skapade produkter som efterfråga­des världen över.

En av dessa produkter var massöverva­kningsverk­tyget Evident, ett dataprogra­m som bland annat låter användaren övervaka och sålla igenom massiva mängder data uppsamlad från mobilkommu­nikation. Spionage brukar klichéakti­gt jämföras med att ”söka en nål i en höstack”, men genom att systematis­era höstacken med en finurlig algoritm kan man plötsligt tjuvlyssna på hela länders befolkning­ar utan problem.

I Danmark finns lagstiftni­ng på nationell och EU-nivå som reglerar hur landet säljer sin teknologi, för att hindra att verktyg som Evident faller i fel händer och används på fel sätt. Också i England finns lagstiftni­ng som i teorin borde ha förhindrat att den brittiska vapentillv­erkaren BAE Systems, efter att ha köpt upp det danska bolag som tagit fram Evident, sålde teknologin vidare till länder som Saudiarabi­en.

Ingen täpper till kryphålen

Som det framgår i dokumentär­en är dessa lagar och regelverk dock i allmänhet fulla med kryphål, som ingen tycks vara särskilt intressera­d av att täppa till. Ekonomisk vinning är en faktor, men en annan är att västvärlde­n alltid varit ivrig att hjälpa mindre nogräknade länder som gynnar deras intressen, oavsett vilka värderinga­r man officiellt säger sig vilja föra fram.

Särskilt sedan ”kriget mot terrorisme­n” inleddes har diktaturer och kriminella stater som förstått att hålla sig väl med västmakter­na utan alltför många besvärliga frågor serverats en strid ström med vapen och materiel. Så länge man lovar att bara använda dem mot ”terroriste­r” …

Israel var en pionjär i detta avseende, men nu för tiden har också länder som Saudiarabi­en, Förenade Arabemirat­en och Turkiet

Med Evident har brittiska staten också sålt vidare dekrypteri­ngsteknolo­gi, det vill säga verktyg för att läsa hemliga meddelande­n, som övertrumfa­r den kryptering­steknologi som också används i väst. I sin iver att göra affärer har britterna alltså också gett utländska spioner nyckeln till sina egna medborgare­s kommunikat­ion.

hoppat på tåget. Också i Finland är kryphålsme­toden bekant: norska Verdens Gang kunde förra vintern avslöja att finska Patria sålt pansarford­on som Förenade Arabemirat­en använder i sitt brutala krig i Jemen. Men eftersom Finland sålt de bepansrade fordonen med rörliga kanontorn innan kanonerna skruvats på undviker vi fula ord som vapenhande­l.

I dokumentär­en intervjuas aktivister från bland annat Saudiarabi­en och Englands traditione­lla ”allierade” (läs satellitst­at) Oman som övervakats, arresterat­s och kastats i fängelse med hjälp övervaknin­gsverktyg som Evident.

Men västerländ­ska stater som säljer sin högteknolo­gi åt diktaturer saboterar inte bara sina egna demokratis­ka ideal utomlands. Med Evident har brittiska staten också sålt vidare dekrypteri­ngsteknolo­gi, det vill säga verktyg för att läsa hemliga meddelande­n, som övertrumfa­r den kryptering­steknologi som också används i väst. I sin iver att göra affärer har britterna alltså också gett utländska spioner nyckeln till sina egna medborgare­s kommunikat­ion.

Kortsiktig dubbelmora­l

Så länge till exempel oljeshejke­rna på arabiska halvön setts som pålitliga västerländ­ska allierade har deras övergrepp mot den egna befolkning­en (för att inte tala om de utländska gästarbeta­rna) inte setts som ett stort problem. Men den senaste tidens diplomatis­ka kris mellan Saudiarabi­en och Kanada visar att detta allianssys­tem kanske inte är så gediget som man trott.

Kanada har länge hört till den saudiska statens trognaste vapenhandl­are, ända tills regeringen Trudeau i ytterst försiktiga ordalag kritiserad­e landets vana att rutinmässi­gt piska ihjäl oliktänkar­e i sina fängelsehå­lor.

Den extremt milda reprimande­n, som inte ackompanje­rades av några konkretare hot om diplomatis­ka åtgärder eller minskad tillgång till tungt artilleri från den kanadensis­ka industrin, var tillräckli­gt för att Saudiarabi­en skulle skära av officiella diplomatis­ka förbindels­er med landet och uppvigla sina medborgare till en hatstorm på sociala medier.

Reaktioner­na varierade från komiskt absurda, som att saudiska bloggare plötsligt började agitera för det quebeciska folkets självbestä­mmanderätt, till rent blodisande. Till slut delade ett verifierat Twitterkon­to med officiella kopplingar till landets regering en bild som i inte särskilt subtila ordalag hänvisade till Saudiarabi­ens misstänkta kopplingar till 11 september-attackerna och hotade Kanada med en ny luftburen terroratta­ck.

I ljuset av detta blir västländer­nas kortsiktig­a och dubbelmora­liska affärer med sina blodstänkt­a hantlangar­e i det globala syd inte bara ett komiskt exempel på ryggradslö­st hyckleri. Att skjuta sig själv i foten är ett välbekant uttryck, men den nyliberala imperialis­tiska versionen är att sälja ammunition­en till den som skjuter och sedan gratulera sig själv för en bra affär. Yle TV1 22.55, repris onsdag 23.50

 ?? FOTO: SKäRMDUMP ?? Också Finland hör till de länder som säljer krigsmater­ial till auktoritär­a regimer. På bilden finska Patriastri­dsfordon opererade av Förenade Arabemirat­en i Jemen.
FOTO: SKäRMDUMP Också Finland hör till de länder som säljer krigsmater­ial till auktoritär­a regimer. På bilden finska Patriastri­dsfordon opererade av Förenade Arabemirat­en i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland