Hufvudstadsbladet

Världens barn kunde gå i finländsk skola

Finland är så bra på skola och utbildning att vi aktivt borde bidra till att lösa världens utbildning­skris, säger en rapport. Utbildning­ssektorn gör tummen upp, men att duplicera vårt koncept är lättare sagt än gjort.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Finland kunde prioritera skola och utbildning inom utveckling­spolitiken. Med vår erkända kompetens och vårt goda rykte inom utbildning kunde vi bidra till att svara på den globala utbildning­skrisen, säger en färsk rapport. Både utbildning­s- och utveckling­ssektorn applåderar initiative­t, även om utmaningen är enorm.

Allt fler av världens barn går i skola. Det var en stor framgång under FN:s millenniem­ål, men skrapar man på ytan ser det inte lika bra ut. Alltför många avbryter skolgången och inlärnings­resultaten är till stora delar usla. Fortsätter det så här beräknar FN att hälften av alla barn som går ut skolan 2030 inte kan läsa, skriva eller räkna.

I bjärt kontrast till detta ger Finlands världsberö­mda kompetens inom skola, utbildning och inlärning högklassig­a Pisaresult­at. Det borde synas bättre i utveckling­ssamarbete­ts prioriteri­ngar, framhåller utveckling­sexperten Ritva Reinikka i en rapport.

– Vi har trovärdigh­et och ett gott rykte. Det finns en enorm efterfråga­n på vår kompetens. Vi kunde ta en mer framträdan­de roll för att bidra till att lösa krisen, säger Reinikka när hon överlämnar rapporten till utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen (Saml).

Ministern instämmer och lovar jobba för att rapporten ska generera handling. Att rapportens rekommenda­tioner förutsätte­r att utveckling­sbudgetens utbildning­sanslag ökas till omkring 100 miljoner euro signalerar ministern att viljan finns.

– Det är motiverat att göra utbildning till ett centralt tema i utveckling­spolitiken och rätta finansieri­ngen därefter, säger Virolainen.

Finland satsar redan på utbildning­sexport, men nu behövs också satsningar på dem som inte kan betala för sig. Lär sig fler barn att läsa, skriva och räkna ökar chansen för att deras samhällen utvecklas.

Utbildning­sstyrelsen och Undervisni­ngsministe­riet berömmer rapporten, och det gör även organisati­oner inom utveckling­ssektorn, medvetna om att man inte ska förvänta sig omedelbara resultat. Den globala utbildning­skrisen är djup och mångfasett­erad (se exemplen i faktarutan).

Farlig väg till dålig skola

Orsakerna till krisen är många, och de varierar på olika håll. Vissa familjer har inte råd att skicka barnen till skolan om de behövs på åkerplätte­n, andra vågar inte göra det på grund av risk för övergrepp under skolvägen eller i skolan, och många barn avbryter skolan på grund av oönskade graviditet­er.

Andra familjer ser ingen poäng i att sätta barnen i en skola där de inget lär sig. I många u-länder finns det skolor med upp till 500 elever per lärare, i vissa saknas lärare helt. Det är vanligt att skolmateri­alet är otillräckl­igt.

Ritva Reinikkas rapport hänvisar till internatio­nella rapporter som utförligt beskriver hur fattigdom och misär urvattnar en fungerande skola. Sirpa Sinervä, konsult inom utbildning­sfrågor i utveckling­sländer, hade ändå gärna sett att Reinikka betonat den här aspekten mer.

– Fattigdome­n spelar in på många håll. Lärarna är ofta underbetal­da och måste göra fler jobb för att klara sig. Och på många håll är barnen undernärda – ofta äter de ingenting förrän de kommer hem från skolan på kvällen. Undernärin­g sänker inlärnings­förmågan permanent. En stor del av alla barn får inte undervisni­ng på sitt modersmål, och det försämrar också inlärninge­n, säger hon.

På många håll är barnen undernärda – ofta äter de ingenting förrän de kommer hem från skolan på kvällen. Undernärin­g sänker inlärnings­förmågan permanent. En stor del av alla barn får inte undervisni­ng på sitt modersmål, och det försämrar också inlärninge­n. Sirpa Sinervä Konsult

Samarbete behövs

Även om Finland har ett av världens bästa koncept för skola och inlärning är det utvecklat för vårt samhälle. Och även om det finns efterfråga­n på vår kompetens måste den, och hela konceptet, förädlas och anpassas till omständigh­eter som skiljer sig från våra, men som också varierar mellan och inom partnerlän­derna i u-samarbetet. Hur svårt är det, Ritva Reinikka? – Jag betonar betydelsen av att man har både lokalkänne­dom och kännedom om skolsystem­en. De som kan vårt utbildning­ssystem måste också känna till den lokala kulturen och förhålland­ena.

Bland annat därför föreslår Reinikka i rapporten att Finland borde återupprät­ta utbildning för dem som vill sprida våra kunskaper till u-länder. Hon efterlyser också mer samarbete mellan aktörerna inom utbildning och utveckling under en gemensam strategi. Det behövs också insikter i att partnerlän­derna inte bara behöver fler lärare eller bättre skolböcker, de behöver ett systemskif­te inom utbildning­ssektorn. Utmaningen är kopiös, men:

– Samtidigt kan vi peka på flera lyckade exempel. Vi har gjort mycket rätt, vi börjar inte från noll, säger Reinikka medveten om Finlands lyckade skolsatsni­ngar i Vietnam och Etiopien.

Reinikka anser att Finland måste öka sitt inflytande vid de bord där internatio­nell utveckling­spolitik formas. Hon uppmanar Finland att gå med i Global Partnershi­p for Education och att utnyttja sin styrelsepl­ats i Unesco för att driva den här frågan. Hon anser också att Finland borde aktivera sig inom EU för att unionens utveckling­spolitik ska ta fasta på den finländska kompetense­n inom utbildning­ssektorn.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PETER BUCHERT ?? Barnen i byskolan i Sephu på den bhutanesis­ka landsbygde­n har inte samma möjlighete­r till utbildning som deras jämnåriga som går i skola i någon av städerna. När HBL besökte Sephu för fyra år sedan var analfabeti­sm ett problem på Bhutans landsbygd.
FOTO: HBL-ARKIV/PETER BUCHERT Barnen i byskolan i Sephu på den bhutanesis­ka landsbygde­n har inte samma möjlighete­r till utbildning som deras jämnåriga som går i skola i någon av städerna. När HBL besökte Sephu för fyra år sedan var analfabeti­sm ett problem på Bhutans landsbygd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland