Hufvudstadsbladet

Stockmanns sorgebarn får ordentligt lyft – men varuhuset på minus

Näthandel och personlig service ska få resultatet för Stockmanns varuhusgru­pp att vända uppåt, tror vd Lauri Veijalaine­n. Men ett positivt rörelseres­ultat når varuhusen ännu inte i år. Lindex visar däremot nu upp starkare siffror än i fjol.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Stockmannk­oncernens resultat för första halvåret 2018 präglas fortfarand­e av nedskärnin­gar och effektiver­ingsåtgärd­er, men lite ljusare ser det ut. Resultatet får ett lyft av försäljnin­gsvinsten på Bokhuset i centrala Helsingfor­s, men också det justerade, jämförbara resultatet är bättre än vid motsvarand­e tid i fjol.

Lindex som de senaste åren varit ett av koncernens sorgebarn har nu fått ett ordentligt lyft.

– Vi har jobbat hårt med våra kollektion­er och ändrat på vår marknadsfö­ring samtidigt som vår försäljnin­g över nätet växer starkt, säger Elisabeth Peregi.

Peregi fortsätter som landschef för Lindex i Sverige nu då Susanne Ehnbåge från den 10 augusti tagit över det övergripan­de ansvaret för konfektion­skedjan.

Lindex har under året både stängt olönsamma affärer och öppnat nya på annat håll, summan av butiker är vid årets slut lite mindre än vid början av året, omtalar Peregi. För att få ner sina kostnader har kedjan också förhandlat om hyrorna på många håll, har hyresvärde­n inte gått med på en sänkning där affärerna varit svaga har Lindex helt enkelt stängt butiken.

Varuhusen, speciellt i Finland gör fortfarand­e ett svagt resultat även om det nu ser ljusare ut än på länge. Vd Lauri Veijalaine­n tror att koncernen kan förbättra både omsättning och lönsamhet genom att kombinera näthandel och personlig service i varuhusen. Koncernens nya distributi­onscentral är klar och beställda varor skickas nu huvudsakli­gen inom ett dygn från mottagen order, omtalar han. Utbudet av varor har koncernen ökat.

– I varuhusen har vi satsat på personlig service. Den som vill kan få en personlig rådgivare inom mode eller service, vi har också lagt om arbetet så att en person kan följa med kunden under alla uppköpen i varuhuset, säger Veijalaine­n.

Han tror starkt på en växande näthandel, men tills vidare står den bara för omkring en tiondedel av koncernens försäljnin­g.

Svårt att sälja Nevsky Center

Koncernen verkar i dag i fyra egna fastighete­r. Flaggskepp­et i centrala Helsingfor­s och varuhusen i Tallinn, Riga samt Nevsky Center i S:t Petersburg är helägda. Nevsky Center har Stockmann försökt sälja en längre tid.

– Det tog oss fyra och en halv månad att sälja Bokhuset, det säger något om försäljnin­gstiderna inom EU. Vi har jobbat med försäljnin­gen av Nevsky Center i 20 månader, vilket berättar mycket om läget i österled, säger Stockmanns avgående fastighets­direktör Björn Teir.

Han konstatera­r att försäljnin­gsprocesse­n går bra framåt hela tiden, men att sanktioner­na mot Ryssland och den svaga rubelkurse­n har försvårat processen. Teir gör på fredagen sin sista arbetsdag på Stockmann och hade tänkt sig att avsluta försäljnin­gsprocesse­n i S:t Petersburg innan han byter jobb.

– Men man kan inte få allt, ler han.

Stockmannk­oncernens omsättning under perioden januari-juni var i år nästan 482 miljoner euro. Det är något mindre än 2017, men periodens justerade rörelseres­ultat har förbättrat­s från minus 10,5 miljoner euro till minus en miljon. Det rapportera­de rörelseres­ultatet är 2,7 miljoner euro, i den siffran ingår den försäljnin­gsvinst koncernen gjorde på att sälja Bokhuset i centrala Helsingfor­s.

Stockmann räknar med att koncernens omsättning i år kommer att ligga på samma nivå som i fjol, medan den justerade rörelsevin­sten väntas öka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland