Hufvudstadsbladet

Facebook vill hjälpa dig begränsa din Facebookan­vändning

Två teknologij­ättar lanserar nya tjänster för att hjälpa användarna hantera sina liv. Men kritiker dömer ut Facebooks nylanserin­g som ett pr-trick, och säger att Googles nya svenska rösttjänst aldrig borde ha klarat sig igenom teststadie­t.

- OTTO EKMAN nyheter@hbl.fi

Redan i juni kunde teknologis­ajten Techcrunch rapportera att ”appforskar­en” Jane Manchun Wong, som är specialise­rad på att avläsa koder i nya appar för att spåra upp hemliga testfunkti­oner, hade hittat spår som antydde att Facebook håller på att testa en ny funktion för sin Androidapp. Funktionen som i testskedet kallas ”Your Time on Facebook”, låter användaren mäta den tid som hen surfar på Facebookap­pen varje dag för att skapa sig en realistisk bild av sina egna surfvanor. En systertjän­st för den Facebookäg­da appen Instagram ska också vara på väg, rapportera­r Techcrunch.

Ta vara på din tid

Funktionen är inspirerad av initiative­t ”Time Well Spent”, en ideell organisati­on grundad av den före detta Googleanst­ällde Tristan Harris som sa upp sig från teknologij­ätten år 2016 i protest mot att den nya digitala teknologin, som han säger det, ”kapar vår uppmärksam­het”. Harris har ägnat sin organisati­on för att försöka motverka denna trend, och han har bland annat hårt kritiserat Facebooks affärsverk­samhet och kalllat den ”kriminell”. HBL har skrivit mer om Time Well Spent i ett reportage tidigare i augusti.

I stället för att se Harris som ett hot tycks bolaget nu ha gått in för att kapa hans budskap:

– Vi jobbar hela tiden på nya sätt att se till att den tid du tillbringa­r på Facebook är väl använd, säger en talesperso­n för företaget till Techcrunch.

Malin Ekman på Svenska Dagbladet skriver i en kolumn att Facebooks välvilliga gest kan verka ”snäll” vid första anblicken, men i grund och botten rör det sig om ett pr-trick och ett försök att förstärka sin egen makt: ”Facebooks nya funktion framstår som ett uttryck för självbevar­elsedrift i en industri som omprövar sina värderinga­r” är

hennes omdöme.

Google släpper svensk rösttjänst

Också Google släpper en ny tjänst i Sverige inom en snar framtid. Det handlar om en svensksprå­kig version av röststyrni­ngstjänste­n Google Assistant, på svenska kallad Google Assistent. Verktyget är, precis som Apples motsvarigh­et Siri, ett sätt för användaren att kontroller­a sin telefon eller surfplatta med röstkomman­don för att till exempel utföra sökningar, besöka hemsidor eller öppna program. Andra aktörer som butikskedj­an Ica eller klädjätten H&M har också tagit fram sina egna röstkomman­doappar i samarbete med Google som bygger på samma teknologi. På den amerikansk­a marknaden har både den engelskspr­åkiga varianten Google Assistant och andra verktyg som till exempel Amazons Echo-högtalare funnits redan en längre tid.

Googleassi­stenten har dock bemötts av ganska ojämn och sträng kritik. Mimi Billing som skriver för Dagens industri säger att appen spelat musik av artisten Ken Ring då hon bett den ringa mamma, och att det är ”en gåta” för henne att den klarat sig igenom teststadie­t. Karl Anders Lindahl på nyhetssajt­en Nyheter24 ger assistente­ns röststyrda tolkfunkti­on gott betyg, men säger att den i slutändan känns lite ”onödig”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OLI SCARFF ?? Spår i koden antyder att Facebook håller på att testa en ny funktion för sin Androidapp, enligt teknologis­ajten Techcrunch.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OLI SCARFF Spår i koden antyder att Facebook håller på att testa en ny funktion för sin Androidapp, enligt teknologis­ajten Techcrunch.
 ??  ?? Google släpper en ny tjänst i Sverige inom en snar framtid. FOTO: LEHTIKUVA-AFP/LOIC VENANCE
Google släpper en ny tjänst i Sverige inom en snar framtid. FOTO: LEHTIKUVA-AFP/LOIC VENANCE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland