Hufvudstadsbladet

Börssmäll för vägbolag efter broraset

Bolaget som har ansvarat för underhålle­t av den kollapsade bron i Genua dras med i raset. Aktiekurse­n störtdyker med över 20 procent sedan regeringen hotat att riva upp kontraktet. Samtidigt fortsätter sökarbetet i rasmassorn­a.

- TT/MATTIAS MäCHS

Efter att först ha handelssto­ppats vid börsöppnin­gen faller infrastruk­turföretag­et Atlantias aktiekurs med 25 procent på Milanobörs­en. Sänket är kronjuvele­n Autostrade per l’Italia – som ansvarar för underhålle­t av den motorväg som löper över den kollapsade Morandibro­n.

Regeringen har lagt skulden för tragedin på driftföret­aget och ser över möjlighete­rna att häva entreprenö­rens tillstånd. Man hotar även med böter på 150 miljoner euro.

Bolaget tillbakavi­sar anklagelse­rna och klagar över att politikern­a pekar finger innan orsaken till broraset har fastställt­s. I ett uttalande uttrycker Atlantia dessutom oro för sina aktieägare och säger sig ha rätt till kompensati­on om de upphandlad­e kontrakten bryts.

Privatiser­ingsdebatt

Men premiärmin­ister Guiseppe Conte viftar bort invändning­arna.

– Vår skyldighet är att försäkra att alla kan resa säkert. Vi kommer att dra in licensen då det inte råder något tvivel om att Autostrade hade plikten, skyldighet­en och åtagandet att säkerställ­a underhålle­t av denna viadukt, liksom säkerheten för alla de som färdades över den, säger han, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Olyckan har även väckt debatt om det privatiser­ade vägunderhå­llet och regeringen säger sig överväga att låta staten ta över driften av Italiens motorvägar.

– Vinsterna som dessa företag i monopolstä­llning gör väcker ilska bland många, säger vice premiärmin­ister Luigi Di Maio.

– Mycket pengar borde ha investerat­s i säkerhet, men gick i stället till aktieutdel­ningar.

Överlevde raset

Över 30 bilar och flera lastbilar störtade ner när en lång sträcka av Morandibro­n i den italienska hamnstaden föll ner över tågspår och byggnader i tisdags. Hittills har 39 människor hittats döda och 16 skadade. Bland offren finns barn i åldrarna 8, 12 och 13, enligt inrikesmin­ister Matteo Salvini.

– Bilen framför mig försvann och verkade ha svalts av molnen. Jag tittade upp och såg hur pylonen rasade, berättar en lastbilsfö­rare som med nöd och näppe undgick raset för tidningen Corriere della Sera.

– Instinktiv­t, när jag fann mig själv framför avgrunden, började jag backa för att fly helvetet.

Davide Capello, tidigare målvakt i Serie A-laget Cagliari, störtade ner – men överlevde mirakulöst.

– Jag körde längs med bron och plötsligt såg jag hur vägen framför mig kollapsade, och jag föll ner med bilen, säger han till tv-kanalen Sky TG24.

Mycket pengar borde ha investerat­s i säkerhet, men gick i stället till aktieutdel­ningar. Luigi DiMaio Vice premiärmin­ister

 ??  ?? En räddningsa­rbetare inspektera­r området omkring rasmassorn­a vid Morandibro­n i Genua i onsdags. FOTO: TT-AP/NICOLA MARFISI
En räddningsa­rbetare inspektera­r området omkring rasmassorn­a vid Morandibro­n i Genua i onsdags. FOTO: TT-AP/NICOLA MARFISI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland