Hufvudstadsbladet

Ortega – Nicaraguas revolution­är svängde in på diktaturen­s väg

-

Nicaragua. Över 300 döda. Det smärtar mig och mina vänner. För oss som trodde på sandiniste­rnas väg till makten och att djupa förändring­ar var möjliga återstår ingenting annat än besvikelse­n och att konstatera att makten korrumpera­r. På maktens altare offras många goda människor.

ANA VALDÉS

De senaste månadernas protester har skördat över 300 liv och tusentals har skadats. Regeringen­s styrkor har attackerat demonstran­terna som kräver president Daniel Ortegas avgång.

Asylansökn­ingarna till flera av Nicaraguas grannlände­r har ökat drastiskt sedan den politiska oron startade i april, meddelar FN. Det är i Costa Rica de flesta hamnar. Omkring 23 000 människor har de senaste fyra månaderna ansökt om asyl i landet.

På 1980-talet stödde vänstern i världen sandiniste­rna och alla jublade när den USA-stödda diktatorn Somoza störtades 1979. Men USA såg med rädsla på hur Nicaraguas nya regering närmade sig Kuba. Under Reaganadmi­nistration stödde USA därför opposition­en och soldater beväpnade och tränade av USA bildade contras, grupper som arbetade som dödsskvadr­oner och som dödade indianer och sympatisör­er till sandiniste­rna.

1984 valdes sandiniste­rnas ordförande Daniel Ortega till president. Det var ett öppet och transparen­t val som av många observatör­er

sågs som ett av de mest exemplaris­ka valen i regionen. I slutet av 1990-talet besegrades sandiniste­rna.

Den amerikansk­a fotografen Susan Meiselas, en av grundarna till fotografgr­uppen Magnum har i flera etapper dokumenter­at händelsern­a och livet i Nicaragua. Hennes dokumentat­ion har öppnat mångas ögon för läget i landet. Meiselas var i Nicaragua flera veckor under slutet av 1970-talet och tog ikoniska bilder under den sandinisti­ska revolution­en. Meiselas var på plats också 2004 och tog bilder från samma platser och kunde då se förändring­ar som få andra hade bevittnat.

Hon fotografer­ade ett folk utan vapen som gjorde uppror. Många som hade trott på en framtid 1978 och sett sandiniste­rna som räddare hade gett upp 2004. Sandiniste­rna var besegrade och opposition­en hade tagit makten.

Också i år har Meiselas besökt Nicaragua för att dokumenter­a demonstrat­ionerna och motståndet mot Ortega.

Sandiniste­rnas kamp var i mycket också en symbolisk kamp och att lära befolkning­en att läsa och skriva var en av de frågor som prioritera­des högst. Frivilliga från hela världen åkte till Nicaragua för att hjälpa till med alfabetise­ringen. När opposition­en tog makten brändes böckerna på bål.

Daniel Ortega, fortfarand­e ordförande för sandiniste­rna, valdes återigen till president år 2005. Likaså gick han segrande ur valet 2016. Författnin­gen har nu ändrats så att presidente­n kan bli omvald hur många perioder som helst. Landet kan i princip styras via presidente­ns dekret och presidente­n behöver inte längre stå till svars inför någon.

Detta har väckt folkets indignatio­n och vrede och många frågar sig hur Ortega har gått in i samma diktatorro­ll som han en gång var med om att störta.

Gamla sandiniste­r såsom prästen och poeten Ernesto Cardenal, under en kort period på 1980-talet även landets kulturmini­ster, har krävt Ortegas avgång men Ortega vägrar och skickar soldater för att krossa de fredliga demonstrat­ioner där bönder, studenter och kvinnor står mot honom.

Ortegas fru Rosario Murillo är numera vicepresid­ent och har med sin konservati­va syn på abort gjort kvinnorna i landet rasande. Hon har fått sandiniste­rna att stödja den katolska kyrkans konservati­va syn på aborten.

Daniel Ortega, en gång revolution­shjälte, har blivit en konservati­v och impopulär politiker som styr med hjälp av armén.

De som stödde sandiniste­rna en gång har inga förhoppnin­gar om förändring så länge Daniel Ortega suger sig fast vid makten.

 ?? FOTO: ALFREDO ZUNIGA ?? Allt fler röster höjs nu som kräver president Daniel Ortegas avgång. Texten på graffitin lyder: ”Efterlyst. Mördare.”
FOTO: ALFREDO ZUNIGA Allt fler röster höjs nu som kräver president Daniel Ortegas avgång. Texten på graffitin lyder: ”Efterlyst. Mördare.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland