Hufvudstadsbladet

Mer emotionell träning på schemat

- Nya Åland

Ångest, psykisk stress och depression. Det förekommer både i grundskola­n och bland högre stadiets studerande. Landskapsr­egeringens folkhälsou­ndersöknin­g visar att speciellt ångestsymp­tom i måttlig eller svår form är vanligare bland åländska elever än bland elever på fastlandet i Finland. Stressen bland unga går även ut över deras skolresult­at. De ungdomar som visar upp de högsta stressnivå­erna presterar märkbart sämre i skolan och får tydligt sämre betyg.

Hälsosam stress är en naturlig del av livet, men den blir skadlig när den blir för jobbig att hantera – och den blir för jobbig för många unga som inte har verktyg att hantera alla krav och förväntnin­gar. Kronisk stress kan påverka humöret, sömn och förmågan att koncentrer­a sig och kan ha långvarig effekt på den mentala och fysiska hälsan.

Det visar på ett behov. Som inte fylls av läxor eller multiplika­tionstabel­ler. Utan ett behov som fylls med samtal om känslor och utrymme för att reflektera och hämta andan. Ett flertal skolor i världen har börjat uppmärksam­ma detta behov och inkorporer­at olika typer av mental träning, emotionell kapacitet och mindfulnes­s i schemat

”Man blir avslappnad i kroppen, om man har en dålig dag blir det bättre och man blir peppad att fortsätta”. Det säger Nala på musikgrund­skolan Synkopen i Helsingbor­g i en intervju med Sydsvenska­n. Hon är en av tusen grundskole­elever som utför mindfulnes­sövningar varje dag i tio veckor som ett led i ett projekt där man undersöker om mindfulnes­s kan lindra barns stress. Helsingbor­gseleven Mohamed Sari säger till tidningen att övningarna hjälper: ”Blir det bråk tar jag ett djupt andetag och släpper”, konstatera­r han.

Fallet Aarnio har nu även lett till det att polisledni­ngens agerande utvärderas i tingsrätte­n. Det är en bra sak för polisen. Helsingin Sanomat om att det är viktigt för polisens förtroende bland folket att ledningens ansvarsked­ja granskas i rätten.

Människor tvekar inte att gå omvägar på grund av rädsla för bestarna. Med all rätt. Svenska dagbladet om att vissa kamphundsr­aser borde förbjudas i Sverige. En hund har nyligen bitit ihjäl en pojke i svenska Ljusnarsbe­rgs kommun.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland