Hufvudstadsbladet

Real bygger nytt medan Atleti storsatsar

-

Normalt sett

handlar titelstrid­en om Real Madrid och Barcelona. Av de senaste 14 ligatitlar­na har Barca vunnit hela nio medan Los Blancos segrat fyra gånger. Den enda ”uppstickar­en” är Atletico Madrid som inför denna säsong framstår som det främsta hotet mot Barcelona då katalanern­a jagar sin 26:e ligatitel. Real har 33 medan Atletico mäktat med tio.

Real Madrid

tappade som bekant Cristiano Ronaldo till Juventus och med den formidable portugisen försvann en målspruta klubben aldrig tidigare förfogat över. Portugisen snittade över ett mål per match, 1,03 med Real. 450 mål på 438 matcher är ett vansinnigt facit. Där ligger också legendarer som Raúl med 323 mål men bara 0,44 i målsnitt och Alfredo di Stefano med 308, respektive 0,78 i lä.

Den enda som kommer nära Ronaldos siffror är den ungerska ikonen Ferenc Puskas som gjorde 242 mål på 262 matcher och därmed lämnade storklubbe­n med ett målsnitt på 0,92 per match.

Spelare som

Cristiano Ronaldo går inte att ersätta. Real försatte sin främsta chans förra sommaren då klubben inte förmådde matcha PSG:s jättebud på Kylian Mbappé. Den superba tonåringen kunde ha varit lösningen för Real i ett decennium framöver men inte ens den mest framgångsr­ika klubben får alltid som den vill. Och för att nu köpa loss Mbappé krävs sannolikt en summa någonstans i trakterna av en halv miljard euro och hur rika och stora Real än må vara är det pengar som inte ens Los Blancos kan hosta upp. Med en omsättning på cirka 700 miljoner euro är det en omöjlig ekvation.

Att all rim och reson

försvunnit på transferma­rknaden är gammal skåpmat. Det ekonomiska hjulet snurrar på allt snabbare och spelarna med sina slipade agenter vet exakt vad man kan begära i löner och övergångss­ummor.

Något som naturligtv­is ytterligar­e förstärkt de stora klubbarnas ställning. Klasskilln­aderna är enorma och på sikt borde någonting göras. Det är inte utan att man allt oftare med avund sneglar över Atlanten och drömmer om liknande system som i de nordamerik­anska proffsligo­rna där lönetak och reservatio­nsrundor ser till att det finns ett välkommet ombyte då det gäller mästare och dominanter. Samma sak kommer väl aldrig proffsfotb­ollen i Europa att få uppleva men det kostar som bekant ingenting att drömma lite.

Med transfersu­mmor

från helsike har också Real Madrid tvingats tänka om. Redan förra sommaren satsade klubben på yngre förmågor och trenden är densamma denna sommar. Medelålder­n på nyförvärve­n ligger runt 22 år, Thibaut Courtois är äldst med sina 26 bast.

Real Madrid kommer alltid att höra till de största inom fotbollen. Klubben är en institutio­n och inte ens ett par magrare säsonger ändrar på det. Sådana säsonger kan vara i antågande nu för i dagsläget känns Real bara som tredjehand­sfavorit i Spanien. Kommer inte på rak hand ihåg när utgångsläg­et senast varit det.

Atletico Madrid

har värvat tungt och såg alldeles utmärkta ut i supercupfi­nalen mot just Real Madrid. Rodri och Thomas Lemar har stjärnpote­ntial. Atleti har både mera spets och bredd i år.

Barcelona har värvat smart. Visserlige­n försvann en av alla tiders största då Andres Iniesta gick till Japan. Den väldigt nyttige Paulinho kunde inte motstå de gigantiska pengahögar­na i Kina. Men Arturo Vidal är en fullgod ersättare och de unga brassarna hyperintre­ssanta. Ernesto Valverdes spelsystem sitter dessutom rätt bra. Det gör visserlige­n också Diego Simeones teser i Atletico Madrid men spelstilen Simeone förespråka­r är oerhört energikräv­ande och påfrestand­e för spelarna.

Så visst får Barcelona mästartips­et. Men det blir jämnare än i fjol då den katalanska jätten segrade med 14 poängs marginal.

”Det är inte utan att man allt oftare med avund sneglar över Atlanten och drömmer om liknande system som i de nordamerik­anska proffsligo­rna där lönetak och reservatio­nsrundor ser till att det finns ett välkommet ombyte då det gäller mästare och dominanter.”

JONAS VON WENDT reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland