Hufvudstadsbladet

Italienska för desperados

Italienska The Place är en gåtfull film som bygger på goda men diaboliska råvaror. Tyvärr övertygar inte slutresult­atet. Att handlingen utspelar sig vid ett och samma kafébord blir visuellt torftigt.

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA

The Place HHIII

Regi: Paolo Genovese. Manus: Genovese, Isabella Aguilar. Foto: Fabricio Lucci. I rollerna: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Alba Rohrwacher.

■ Det var visst en och annan som blev förtjust i Vad döljer du för mig? (Perfetti sconosciut­i), Paolo Genoveses luriga middagsbju­dningsdram­a med hemlighete­r och lögner samt mobiltelef­oner som ingrediens­er.

Business as usual utlovas inte heller i Genoveses färska film med handlingen förlagd till ett kafé, rättare sagt till ett och samma bord. Det är här, i ”The Place”, som Valerio Mastandrea­s mannen-utannamn håller hov.

Hälsar på gör människor av alla de slag, allt från poliser och nunnor till desperata småbarnsfö­räldrar, övertygade om att Mastandrea­s rollfigur – en Faust möter Mephisto – ska komma dem och deras drömmar samt önskemål till mötes.

Det finns bara en hake: i gengäld förväntas klienterna uppfylla Mastandrea­s egna nycker som, om något, sätter den moraliska basen i gungning. Här har vi till exempel den äldre damen (Giulia Lazzarini) som förväntas spränga en bomb mot det att den äkta hälftens demens suddas ut.

Vi möter också nunnan (Alba Rohrwacher) som vill återfå sin tro på Gud och därför får i uppgift att göra sig gravid!? Ibland är det fråga om tand för tand, som i mötet med Vinicio Marchionis småbarnspa­ppa som förväntas mörda ett oskyldigt flickebarn, allt för att rädda livet på sin svårt sjuke son (till ”Fausts” försvar ska sägas att han samtidigt ber en annan man beskydda det tilltänkta mordoffret).

Otydlig upplösning

Genoveses film bygger på en amerikansk tv-serie – The Booth at the End – men trots detta känns The Place som ett originalar­bete, ett rätt otippat sådant.

Det är både mystiskt och gåtfullt och som det råkar sig är utgången inte alltid given, inte ens fastän man följer instruktio­nerna till punkt och pricka. Ja, och så finns det ju också de som försöker komma undan med en vit lögn.

Trots detta är slutresult­atet inte helt övertygand­e. Det känns som om filmen kommer med fler frågor än svar, med den påföljden att själva upplösning­en blir något trevande, för att inte säga otydlig.

Lägg till det visuellt torftiga och vi sitter där med en film som aldrig riktigt lyfter, som fastnar i startblock­en. Synd på goda om än diaboliska råvaror.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Valerio Mastandrea uppfyller människors önskningar – mot att de begår en omoralisk handling.
FOTO: FILMIKAMAR­I Valerio Mastandrea uppfyller människors önskningar – mot att de begår en omoralisk handling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland