Hufvudstadsbladet

Många finlandssv­enskar bland årets QX-kandidater

Parader, folkfester och prisutdeln­ingar ger synlighet åt kampen för ökade hbtiq-rättighete­r och lyfter upp viktiga förebilder. – Även om vi kommit en god bit på väg, finns det ännu mycket att göra, säger några av de nominerade QX Awards-kandidater­na.

- JAEL NYMAN

Prisutdeln­ingsfesten QX Awards arrangeras av Nordens största gaytidning QX för att belöna hbtiq-aktiva för sitt arbete. Festen hålls den 25 augusti i Gloria i Helsingfor­s.

I Sverige är prisutdeln­ingsceremo­nin för Nordens största gaytidning, Gay Gala, ett tv-spektakel med miljoner tittare. Festens biljetter kostar cirka 70 euro och säljs slut på några minuter. Den finländska versionen Gay Gaala nådde aldrig samma framgång och under de fyra år den ordnades tampades arrangörer­na med stora ekonomiska svårighete­r och tvingades slutligen slopa galan 2017.

Ur askan föds nu ett nytt koncept, QX Awards. Evenemange­t förverklig­as i betydligt mindre skala, med endast en tredjedel av Gay Gaalas budget på 30 000 euro.

– Vi har försökt skapa ett helt nytt evenemang och försöker hitta en form som fungerar här hos oss. QX Awards är resultatet av ett arton månader långt arbete och vi hoppas få 600 deltagare, säger producente­n för QX Awards, Sami Montell.

Regnbågsan­kans ordförande Bicca Olin välkomnar evenemange­t och den positiva synlighet det ger hbtiq-frågor.

– Parader, prisutdeln­ingar och konserter behövs vid sidan om en mera politisk diskussion och kamp för ökade rättighete­r. Bitarna går hand i hand. För att vi ska komma vidare behöver de här frågorna bli en del av vardagen.

Saara Aalto hoppas ge mod

Sångaren Saara Aalto är nominerad i kategorin Årets sångare/skådespela­re/tv-personligh­et.

– Till dem som känner sig ensamma och utanför ger sådana här evenemang mod och gemenskaps­känsla. Då jag kom ut 2015 var jag rädd att det skulle inverka negativt på min karriär, men det gjorde det inte – tvärtom! Jag hoppas att det kan uppmuntra också andra att våga vara precis sådana de är.

Enligt komikern Juuso Kekkonen, nominerad i kategorin Årets hbtiq-aktivist, sker fortfarand­e grova kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, även om man kommit långt i arbetet.

– Så sent som 1999 blev det i Finland lagligt att uppmuntra till homosexual­itet. I dag är det mitt yrke!

Kekkonen vill på scenen tala särskilt till tonåringar om sex, sexualitet, relationer och kön.

– Jag försöker i dag vara en sådan person som jag själv som tonåring hade behövt i mitt liv.

Fler förebilder behövs

Enligt en färsk australien­sisk undersökni­ng har nästan hälften av millennial­generation­ens hbtiq-personer inte kommit ut med sin sexuella läggning. För att våga göra det behövs mod och – det som många av de intervjuad­e poängterar för HBL – förebilder.

– Jag kände mig väldigt ensam då jag kom ut. Det är viktigt att det finns transperso­ner som syns i offentligh­eten och vågar tala om de här sakerna. Särskilt yngre människor behöver förebilder, säger Panda Eriksson, nominerad i kategorin Årets trans.

Förutom Eriksson syns flera andra finlandssv­enskar bland QX Awardsnomi­nerade, bland annat Kaj Korkea-Aho och Ted Forsström, Nils-Erik Ekblom och Yle-vloggarna Emil och Olivia.

Att Eriksson är nominerad i kategorin Årets trans, känns särskilt viktigt för hen just nu då diskussion­en om icke-binära transperso­ners rätt till vård är så aktuell.

– Överlag är hela vår translagst­iftning väldigt föråldrad i jämförelse med våra nordiska grannlände­r, ta till exempel frågan om tvångsster­ilisering. Alla borde ha rätt att få välja själv.

 ?? FOTO: QX-ARKIV ?? ■Saara Aalto vann priset Årets homo 2016. Hon säger att det var en helande erfarenhet för henne som person och det bevisade för henne att hon accepteras. I år är hon nominerad till Årets sångare/skådespela­re/tvpersonli­ghet.
FOTO: QX-ARKIV ■Saara Aalto vann priset Årets homo 2016. Hon säger att det var en helande erfarenhet för henne som person och det bevisade för henne att hon accepteras. I år är hon nominerad till Årets sångare/skådespela­re/tvpersonli­ghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland