Hufvudstadsbladet

En vårdmodell hjälper inte alla

A-klinikens verkställa­nde direktör Kaarlo Simojoki har en viss förståelse för kritiken mot den offentliga vården av alkoholist­er.

- NICLAS LöNNQVIST

A-kliniken är sedan två år tillbaka ett aktiebolag, men enligt Kaarlo Simojoki har man motsatt sig det här arrangeman­get.

– På grund av olika omständigh­eter har aktörer inom tredje sektorn bolagisera­ts. Man har ansett att det inte ska få finnas producente­r av allmännytt­iga tjänster. Det är motstridig­t när staten samtidigt skriker efter allmännytt­iga tjänster som inte är ute efter vinst, säger Simojoki.

Många av A-klinikerna upprätthål­ls av städer och kommuner och är inte underställ­da aktiebolag­et.

– Vårt mål är inte att göra vinst. Vi ska erbjuda tjänster för missbrukar­vård och eventuella vinster går till allmännytt­iga ändamål. Också alla andra som erbjuder vårdtjänst­er har bolagisera­ts. Att vi koncentrer­ar oss på stödboende och nedkörning av droganvänd­ning beror på att vi producerar tjänster för kommuner och städer. De har i allt högre grad gett oss ansvaret för vård av drogmissbr­ukare, medan de själva har velat koncentrer­a sig på vården av alkoholist­er, säger Simojoki.

Individuel­l vård

Enligt honom har A-kliniken i huvudstads­regionen bara ansvaret för vård av drogmissbr­ukare. Endast i Esbo vårdas också alkoholist­er, men den verksamhet­en är småskalig.

– Till exempel i västra Finland erbjuder vi hela repertoare­n av vård. Det varierar beroende på var i landet man befinner sig.

Kaarlo Simojoki poängterar att vården av alkoholist­er ofta är en individuel­l process.

– Det är motstridig­t att missbrukar­e ska behandlas som enskilda individer samtidigt som man hävdar att det enda som gäller är helnykterh­et. Alla är inte så svårt beroende av alkohol att helnykterh­et är den enda chansen. Hur man definierar beroendet har förändrats. I Finland är vi väldigt svart-vita. Antingen är man beroende eller så är man inte. Det finns olika grader av beroende. Om du säger till en som har ett litet beroende att ”det är korken fast direkt”, så återvänder den garanterat aldrig till vårdprogra­mmet. Helnykterh­et är ganska utopistisk­t för den som upplever att den inte skadar sig själv. För dem kan man sätta ett mål att minska konsumtion­en. Drick mindre och må bättre och många förstår senare att bli helnyktra. Men det är klart att om du förlorat all kontroll över livet så är helnykterh­et det enda alternativ­et. Ett steg i taget är bättre.

Enligt Simojoki tolkas individuel­la upplevelse­r ofta som universell­a.

– Det som fungerar på en person fungerar nödvändigt­vis inte på en annan. Vi är väldigt nykterhets­fokuserade och då är tröskeln för många att söka hjälp för stor.

Däremot håller Simojoki med om att det finns många läkare som saknar kompetense­n att bedöma alkoholism­en som en sjukdom.

– Många patienter hör att alkoholism­en är ens eget fel och om man bara gaskar upp sig så blir det bra. Många förstår inte att WHO har kommit fram till att missbruk är en av de svåraste sjukdomar som finns. Inställnin­gen är också ofta fel: Man upplever att det inte lönar sig att vårda missbrukar­e.

Enligt Simojoki är problemet att tillgängli­gheten till offentlig vård är dålig och tröskeln att söka hjälp är hög. De som kommer in i den offentliga vården har redan stora problem. Det är helt annat att sköta en patient med många problem än om man inleder vården i ett tidigt skede.

– Ett stort problem är att primärhäls­ovården inte tar i beaktande alkoholism i ett tidigt skede. Ett annat problem är att anslagen speciellt för institutio­nsvård skurits ner ordentligt, säger Simojoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland