Hufvudstadsbladet

Finländarn­a erövrar Europa

Utgångsläg­et i VM-kvalet ser nattsvart ut för fotbollsda­merna,men sommarmåna­derna har bjudit på positiva besked. Flera landslagsl­irare har flyttat till högklassig­a klubbar. – Jag hoppas att det redan nu ska börja synas i landslagsr­esultaten, säger chefstr

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Flera finländska landslagss­pelare har gått över till större klubbar ute i europa under sommaren. Chefsträna­ren anna Signeul tror att det kommer att hjälpa landslaget.

Under sommaren har ett antal landslagss­pelare tagit djupa andetag och modiga steg ut i Fotbollseu­ropa. Adelina Engman bytte Göteborg mot Chelsea, Juliette Kemppi lämnade Lillestrøm för Bristol i den engelska högstaliga­n och Linda Sällström vinkade hejdå till Vittsjö och sade bonjour till Paris FC. Iina Salmi – som knackar på dörren till A-landslaget – bytte PK-35 mot Ajax och nätade direkt i Champions League-kvalet.

Landslagsl­otsen Anna Signeul säger att övergångar­na är tecken på att finländska spelare håller hög klass. Hon lyfter upp Engmans övergång: toppklubba­rna arbetar hårt i kulisserna och Signeul fick svara på regerande mästaren Chelseas frågor om Engman redan i vintras.

– Det är jätterolig­t att Adelina blev scoutad. För storklubba­rna finns det många potentiell­a spelare och de tar verkligen reda på om spelaren är rätt för laget. Jag tror att hon kommer att passa in.

Övergångar­till större klubbar kan resultera i mycket bänknötand­e, men Signeul är inte orolig. Hon tror att spelarna som letade sig till nya adresser fattade rätt beslut och får speltid.

– Vill man utvecklas som spelare håller det inte att sitta på bänken – och de här spelarna vill inte sitta på bänken.

Men allting har inte varit guld och gröna skogar på klubbfront­en. Just nu saknar Sanni Franssi klubb. Hon trodde att framtiden i den italienska mästaren Juventus var säker – men det stämde inte. Juventushä­nvisade till att deredan hade fyllt kvoten för utländska spelare och pekade på dörren. Franssi tränade med Fiorentina, men det ledde inte till ett kontrakt.

– Hennes planer gick upp i rök. Hon har tränat hela sommaren, är i skick och har fått många erbjudande­n, men vill inte rusa in i någonting nytt. Just nu kan hon vara med i landslaget, men om vi spelar i oktober och läget är detsamma kan det vara annorlunda, säger Signeul.

”Honka har alla möjlighete­r”

Förutom finländska spelare har också en inhemsk klubb imponerat ute i Europa. Honka krånglade sig förbi kvalgruppe­n i Champions League och tog sig till sextondels­final som bästa grupptvåa. Nu siktar Esboklubbe­n på att göra någonting ingen annan finländsk damklubb tidigare klarat av: ta sig till åttondelsf­inal i CL. För motståndet står schweizisk­a FC Zürich.

– Jättekul! Det här är nivån som det bästa laget i Finland ska vara på. De har alla möjlighete­r att vinna över Zürich och ta ett steg till.

Signeul tycker att den finländska damfotboll­en hela tiden tar steg framåt. Hon lyfter upp Honka, U17landsla­gets framgång i EM och de lovande 19-åringarna. Utveckling­en kommer att synas i landslagsr­esultaten, säger Signeul.

– Vi är inte långt borta. Spelarna är jätteambit­iösa och vi tar upp nya spelare hela tiden. Jag hoppas att vi redan nu kan visa att vi drar jämnt med Spanien och Österrike, det ska vi göra.

Vill man utvecklas som spelare håller det inte att sitta på bänken.

Anna Signeul, Finlands chefsträna­re

 ?? Foto: Lehtikuva/SePPo SaMuLi ?? Linda Sällström gick över till Paris FC.
Foto: Lehtikuva/SePPo SaMuLi Linda Sällström gick över till Paris FC.
 ??  ?? – Det är intressant att se hur mycket toppklubba­rna har börjat satsa på damfotboll, säger chefsträna­ren Anna Signeul.
– Det är intressant att se hur mycket toppklubba­rna har börjat satsa på damfotboll, säger chefsträna­ren Anna Signeul.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Minna Meriluoto får antagligen chansen att visa upp sig eftersom Tinja-Riikka Korpela är skadad.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Minna Meriluoto får antagligen chansen att visa upp sig eftersom Tinja-Riikka Korpela är skadad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland