Hufvudstadsbladet

Guggenheim­tomten kan få museum

Finland behöver ett arkitektur­och designmuse­um av internatio­nell klass. En ny utredning föreslår ett nybygge på Guggenheim­tomten eller i Sandviken i Helsingfor­s.

- ANNA SVARTSTRöM

Slå ihop arkitektur- och designmuse­et och placera samlingarn­a i en nybyggnad som är ”arkitekton­iskt och designmäss­igt intressant”. Det föreslår en färsk utredning som talar för att den placeras på den så kallade Guggenheim­tomten vid Södra kajen eller i Sandviken.

Utredninge­n är beställd av bland annat Helsingfor­s stad och undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, och överlämnad­es till kulturmini­ster Sampo Terho och borgmästar­e Jan Vapaavuori på tisdagen.

– Finland är känt för sin arkitektur och design som är närvarande i allas vardag och som är en viktig del av det nordiska välfärdstä­nket. Det här är vår starka sida, men vi har inte fört fram den tillräckli­gt. Finland förtjänar nu ett arkitektur- och designmuse­um som är värdigt den internatio­nella betydelse som finländsk arkitektur och design har, säger vd Tuomas Auvinen i ett pressmedde­lande.

Auvinen har lett arbetsgrup­pen. Den har gått igenom – och också ratat – olika föreslagna placeringa­r.

Både i Sandviken och på Södra kajen är det, enligt utredninge­n, möjligt med en arkitekton­iskt intressant byggnad som stöder museets verksamhet i samklang med stadsmiljö­n. På bägge platser är dessutom havet nära.

Till Södra kajens fördel talar att det redan finns planer för tomten – men en belastning kan ändå de senaste årens ”politiska historia” vara, som det formuleras i utredninge­n.

Redan 2011 lanserade Guggen- heimstifte­lsen planerna på ett museum i Helsingfor­s. Efter många vändningar – bland annat vad gäller finansieri­ngen – och en tidvis upprörd och infekterad debatt röstade Helsingfor­s stadsfullm­äktige slutligen ned museiplane­rna.

Nackdelen med Sandviken är att området först nu planeras, å andra sidan saknas här den historiska ballasten.

Under hösten ska undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och staden besluta om en fortsatt utredning om planerna. Jan Vapaavuori för fram att det för staden är centralt med ett trovärdigt koncept och en hög ambitionsn­ivå. Internatio­nell efterfråga­n finns.

Enligt honom är det dags för en medborgard­ebatt om museet.

Utredninge­n har också gått igenom lösningar som en tilläggsby­ggnad mellan de nuvarande museibyggn­aderna och till exempel den byggnad som yrkeshögsk­olan Metropolia använt vid Sandviksto­rget. Arbetsgrup­pen talar ändå för att en nybyggnad behövs med ytor öppna för allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland