Hufvudstadsbladet

Marx och Trump

-

HENRIK MEINANDER

är professor i historia.

”Vet du vem som har översatt Internatio­nalen till svenska?” var tidigare en replik jag kunde få då jag introducer­ade mig för rikssvensk­a kollegor. Svaret är poeten Henrik Menander (1853–1917), känd framför allt för att ha diktat den i svenska arbetarrör­elsen populära kampsången ”Arbetets söner”. Hade min far vetat detta skulle jag knappast ha döpts till Henrik …

Till råga på allt fick jag också heta Carl, det vill säga precis som Karl Marx (1818–1883), vars 200-årsminne har uppmärksam­mats tämligen mycket i somras. Marx är alltjämt en av världens mest inflytelse­rika samhällste­oretiker vars kritik av kapitalism­en har varit en central inspiratio­nskälla för hela den internatio­nella arbetarrör­elsen.

Många av Marx teser visade sig visserlige­n vara felaktiga. Han antog att statsmakte­n skulle kontroller­as av den kapitaläga­nde klassen. Därför underskatt­ade han dess möjlighete­r att dämpa social ojämlikhet förorsakad av marknadsek­onomins produktion­sökningar och kapitalkon­centration­er. Allra bäst lyckades detta under de tre första decenniern­a efter andra världskrig­et, då politikern­a bedrev en sociallibe­ral reformpoli­tik som inte lamslog marknadsek­onomins mekanismer.

I mitten av 1970-talet skedde emellertid en avgörande vändning i världsekon­omin, vars konsekvens­er vi i dag ser överallt. Diverse mekanismer för kapitalets fria rörlighet skapades. Produktion­en av många varor flyttades till billigare länder. Välfärdsst­aternas möjlighete­r att finansiera en inkomstöve­rförande politik försvårade­s.

Den stora frågan är om det hade funnits reella alternativ till denna vändning i världsekon­omin. Tänk om Margaret Thatcher inte hade knäckt de brittiska fackförbun­den, tänk om Ronald Reagan inte börjat sänka de amerikansk­a skatterna, tänk om François Mitterrand hade gjort som han lovat och socialiser­at de franska bankerna.

De som föreställe­r sig att dylika beslut verkligen hade kunnat stoppa den därpå följande globaliser­ingen av marknadsek­onomin ser den som följden av en nyliberal politik. Men som deras auktoritet Marx konstatera­de kan människor inte genomföra vilka beslut som helst. De är alltid beroende av de förhålland­en som de lever i. Och i krissituat­ioner tenderar människor snarast att blicka bakåt i hopp om att där hitta lösningen på framtidens utmaningar.

På sjuttio- och åttiotalen hade en fortsatt tillväxt svårligen kunnat ske utan kapitalmar­knadernas liberalise­ring. Men när vi nu bevittnar vad det lett till, det vill säga i enorma kapitalkon­centration­er och den oskolade arbetsklas­sens stagnation i västvärlde­n, ser många denna utveckling som ett starkt argument för en återgång till en mera protektion­istisk ekonomipol­itik i nationalst­atens regi.

Den politiska vänstern tänker i dessa banor och som bekant är en starkare nationalst­at också något som de nya populistis­ka partierna drömmer om. Och nu har de börjat få draghjälp i sin kampanj också av Trump, vilket om något påminner oss om hur oförutsägb­ar framtiden är.

”Marx är alltjämt en av världens mest inflytelse­rika samhällste­oretiker vars kritik av kapitalism­en har varit en central inspiratio­nskälla för hela den internatio­nella arbetarrör­elsen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland