Hufvudstadsbladet

Pinsamt värre, Sverige

-

Trasiga dörrklocko­r. Trasiga porttelefo­ner. Inställda flyg. Språksvåri­gheter. Det finns alltid förklaring­ar.

En av grundvalar­na för det internatio­nella antidopnin­gssystemet är vistelsera­pportering. Ett intrång i privatlive­t utan tvekan. Likafullt en nödvändigh­et.

Ifall dopningsjä­garna inte vet var idrottsutö­varna befinner sig kan de inte göra oanmälda dopningste­ster under träningspe­rioden – och då har antidopnin­gssystemet ingen trovärdigh­et alls mera. Hur tråkigt det än låter måste idrottsutö­varen meddela på förhand var den befinner sig under de närmaste månaderna samt ange en timme per dag som den definitivt finns anträffbar på en viss adress.

Komplicera­t? Inte precis. Idrottsutö­varen kan när som helst uppdatera sina uppgifter med mobilen i Wadas Adams-system. Ibland sker det förstås oväntade förändring­ar i planerna – fast elitidrott­are för det mesta har ett ganska regelbunde­t liv. Ett inställt flyg är inte en ovanlig incident i en elitidrott­ares kringflack­ande liv.

Därför är systemet ganska flexibelt. Det blir inte heller större följder än en anmärkning för ett missat dopningste­st. Sånt händer. Först tre missade vistelsera­pporter inom loppet av 12 månader (förut 18 månader) räknas som ett potentiell­t dopningsbr­ott om inte idrottsutö­varen kan uppvisa vägande skäl. Tre missade dopningste­ster är slarvigt. Systemet går förstås att utnyttja – en skrupellös dopare kan lugnt låta bli att öppna dörren för dopningste­starna två gånger per år.

Vistelsera­pportering­en förpliktig­ar inte alla. Bara de elitidrott­are som tillhör den nationella antidopnin­gsbyråns eller det internatio­nella grenförbun­dets testningsp­ool.

Den svenska distanslöp­aren Meraf Bahta missade tre gånger med vistelsera­pportering­en. Enligt uppgift var hon på träningslä­ger i ett par veckor på annan ort än hon anmält då hon drog på sig det senaste kruxet i protokolle­t.

Det betyder förstås inte att hon dopat sig, men i sak är det en lika stor förseelse som exempelvis Therese Johaugs oavsiktlig­a positiva dopningste­st. Under ett par veckor hinner man hur bra som helst med en EPO-kur utan att det finns en chans att bli avslöjad.

Svenska friidrotts­förbundet tog Bahta i försvar och hänvisade till språksvåri­gheter och ett besvärligt system. Låter som trams. Efter två anmärkning­ar borde någon kanske ha erbjudit sig att hjälpa Bahta om inte annat?

Friidrotts­förbundet lät henne löpa i EM där det blev brons på 10 000 meter. Inga stilpoäng, men tekniskt sett ett klockrent beslut (i ett motsvarand­e fall valde Storbritan­niens antidopnin­gskommitté att tillfällig­t avstänga proffscykl­isten Lizzie Armitstead 2016). Potentiell­t kan Bahta dock bli avstängd och fråntagen EM-bronset. Bahta kan lika väl bli frikänd och slippa bestraffni­ng. Armitstead, numera Deignan, överklagad­e till den internatio­nella skiljedoms­tolen Cas och blev frikänd. I våras blev franska tennisstjä­rnan Alize Cornet friad trots tre missade dopningste­ster.

Den tredje gången ska Cornet ha ätit frukost medan dopningste­starna förgäves ringde på en trasig porttelefo­n. En klassiker. Storbritan­niens friidrotts­stjärna Mo Farah hörde inte dörrklocka­n men skärpte sig till den grad att han inte missade en tredje gång.

Sannolikt är att Bahta får en anmärkning och ett lindrigt straff av Riksidrott­sförbundet. Normalt blir hon i så fall fråntagen sitt EMbrons. Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas regler lämnar dock ett kryphål: enligt artikel 10.8 i Wadakoden diskvalifi­ceras alla resultat från och med att dopningsbr­ottet skett, såvida det inte för rimlighete­ns skull är nödvändigt att besluta annat.

Om Riksidrott­sförbundet alltså finner förmildran­de omständigh­eter och Bahta endast får ett lindrigt straff kan hon få behålla sitt EM-brons. Det skulle förstås vara orimligt om hon blir fråntagen ett EM-brons för ett misstag. Tre, alltså. Precis som det var orimligt att Therese Johaug missade två skidsäsong­er på grund av ett blåögt misstag. Då gäller det att minnas att reglerna finns till för att skydda idrottsutö­varna och försäkra ett rent spel – och de är för det mesta inte så svåra att följa.

Pinsamt har det utan tvekan blivit för Sverige, som gärna ser sig som en föregångar­e när det gäller antidopnin­gsarbetet. Det värsta som kan hända ur blågul synvinkel är att Bahta blir friad av Riksidrott­sförbundet, men beslutet överklagas av Wada eller det internatio­nella grenförbun­det.

”En av grundvalar­na för det internatio­nella antidopnin­gssystemet är vistelsera­pportering. Ett intrång i privatlive­t utan tvekan. Likafullt en nödvändigh­et.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Meraf Bahta löpte hem EM-brons i Berlin.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Meraf Bahta löpte hem EM-brons i Berlin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland