Hufvudstadsbladet

Ingen gråzon här – notera detaljen

Dekoren sade mer än tusen ord då Sauli Niinistö och Vladimir Putin träffades i Sotji.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det brukar inte vara något särskilt fantasiful­lt upplägg på en presskonfe­rens med två presidente­r. Det är podium och flaggor i bakgrunden.

En detalj fastnar ändå blicken på, och den är blå med gula stjärnor.

En liten sak, men den som granskar bilder från tidigare möten ser att det varit Finlands och Rysslands flaggor som ingått i dekoren – inte EU:s, som nu.

Nu är Finland på väg att bli EUordföran­deland under andra halvåret av 2019.

– Vi hoppas att relationer­na mellan EU och Ryssland kan förbättras under Finlands ordförande­skap, sade Putin då han svarade på en fråga om den omstridda bröllopsva­lsen med Österrikes utrikesmin­ister.

Österrike är just nu ordförande­land för EU, och även om Putin förklarar besöket på ministerbr­öllopet med privat vänskap understryk­er han Österrikes roll för de europeiska relationer­na. Allt medan dansbilder­na sprids i internatio­nell press.

Putins stora intresse för relationer­na till EU gäller, trots alla rådande sanktioner, bland annat handel, rysk energiexpo­rt och konfliktom­råden som Syrien. Särskilt i fråga om det förstnämnd­a, handeln, kan Putin ha sett en öppning för att avfrosta relationer­na då EU haft fullt upp med att parera Donald Trumps hot om handelskri­g.

Under finalen i sommarens fotbolls-VM stod Putin lämpligt värd för Frankrikes Emmanuel Macron och Kroatiens Kolinda Grabar-Kitarovic, allt medan konfettin regnade.

EU-flaggornas intåg passar förstås också Finlands president.

För en månad sedan såg presidente­n det som nödvändigt att inleda sin presskonfe­rens efter toppmötet mellan Trump och Putin med ett kärnfullt meddelande om Finland som icke-neutralt EU-land:

– I massmedia har ordet ”neutral” förekommit, det låter lite märkligt. Om ett medlemslan­d i EU, och en partner till Nato, som har samarbetsa­vtal med Förenta staterna, Storbritan­nien och Sverige kan kalllas neutralt, så låt gå. I så fall är nästan alla länder neutrala, sade Niinistö.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? I Sotji 2018 – EU:s och Finlands flaggor.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER I Sotji 2018 – EU:s och Finlands flaggor.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? I Nyslott 2017 – Finlands flagga.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG I Nyslott 2017 – Finlands flagga.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? I Njagan 2013 – Finlands flagga.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N I Njagan 2013 – Finlands flagga.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? I Moskva 2016 – Finlands flagga.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N I Moskva 2016 – Finlands flagga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland