Hufvudstadsbladet

Medierna tappar i förtroende

- VILHELM FRANCK Tammerfors SUSANNA ILMONI HBL:s chefredakt­ör

MASSMEDIER HBL följer USA:s konvention­ella medier (mainstream media) i sin rapporteri­ng, sina nyheter och sina kommentare­r gällande USA och dess president Donald Trump. Här några plock börjande i september 2016:

Trump kan inte bli vald. Trump är paranoid då han hävdar att motståndar­na till honom, demokrater­na och Obama-administra­tionen, tjuvlyssna­r på hans valkampanj. Trump och hans kampanj begår landsförrä­deri (collusion) med Ryssland för att vinna valet, och vann valet tack vare Rysslands inblandnin­g. Trump är rasist, kvinnoföra­ktare och sinnessjuk på mer än ett sätt, han inbillar sig att medierna behandlar honom osakligt och rapportera­r negativt och vinklat, han döper de konvention­ella medierna till fake news, falska nyheter.

Trump blev vald till president och tillträdde i januari 2017. Mediernas rapporteri­ng har inte ändrats och Trump kallar fortsättni­ngsvis medierna för fake news.

FBI har tjuvlyssna­t på Trumps kampanj det är klart. Inga åtal gällande förräderi har, tillsvidar­e, väckts mot någon.

FBI-chefen James Comey, FBI:s vice chef Andy McGabe, och FBI:s chefsutred­are Peter Strzok har fockats. Tidigare CIA-chefen John Brennan har fråntagits sina rättighete­r att få tillgång till underrätte­lseuppgift­er. Allt detta med anledning av oegentligh­eter dessa personer har begått i sin tjänst. Allt har samband med tjuvlyssna­ndet på Trumps kampanj och den utredninge­n är inte heller klar ännu.

Förräderiu­ndersöknin­gen ledd av särskilde åklagaren Rober Mueller har fortgått i snart 18 månader. Valda delar av undersökni­ngen ”läcker” till medierna – si och så med sekretesse­n inom FBI.

Medierna publicerar lösa rykten, rena skrönor varvade med allsköns annat bråte, vad helst för att smutskasta Trump. Enligt en undersökni­ng har mer än hälften av USA:s befolkning slutat tro på att de stora medierna strävar efter opartisk nyhetsförm­edling. Fake news-namnet har kommit för att stanna och det är mediernas eget fel.

HBL publicerar helt i linje med fake news en ”analys” av Juri von Bonsdorff (HBL 16.8).

Innehållet är ett hopkok av CNN-rapporter, varvat med von Bonsdorffs snusförnuf­tiga kommentare­r. Saken handlar om Omarosa Manigault Newman som Trump sparkat från sin post i Vita huset. Omarosa har gett ut en bok där hon säger att det finns en gammal ljudinspel­ning där Trump använt n-ordet. Trump säger att Omarosa är en lögnare.

Är denna helt värdelösa sak värd att publicera i HBL? Enda avsikten är smutskastn­ing och illvilja – den vinklade rapporteri­ngen är typisk fake news.

HBL:s syn på Trump som person ändras inte av min skrivelse men jag hoppas att HBL i stället för att kopiera allt träck medierna skriver skulle ta ett vaket perspektiv. Jämfört med landsförrä­deri, vansinne och rasism, är dumheter som ”Stormy Daniels” och nu Omarosa rena bagateller.

För om förräderiu­tredningen inte utmynnar i någonting och visar sig vara den ”häxjakt” Trump säger att den är – en komplott av demokrater­nas höjdare och höga FBIdirektö­rer – är det svårt att se hur medierna någonsin blir av med fake news-stämpeln.

Medierna har tappat och tappar i förtroende genom vinklad rapporteri­ng. SVAR Med jämna mellanrum förs det fram åsikter om att medierna mörkar informatio­n, har en egen agenda och ägnar sig åt illvillig smutskastn­ing. Varför skulle vi det? HBL:s uppdrag är att förmedla vad som händer i samhället. Det är journalist­ens plikt att sträva efter en sanningsen­lig informatio­nsförmedli­ng, och den regeln är ett rättesnöre för alla som arbetar för seriösa medier. Den gäller även för HBL:s bevakning av president Trump. Har vi fört fram faktafel så rättar vi, det är också en del av det journalist­iska ansvaret.

Men president Trumps administra­tion liksom hans beteende kan klassas som exceptione­lla, på alla skalor, och det är det vi belyser för våra läsare. Sedan har var och en rätt att forma sin egen bild om Trump utgående från de nyheter och analyser man väljer att ta till sig.

Att Vilhelm Franck får utnyttja sin yttrandefr­ihet och att HBL väljer att publicera hans åsikter på insändarpl­ats är ett exempel på hur medier i ett demokratis­kt samhälle fungerar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland