Hufvudstadsbladet

Inte var det just i går...

- PETTO

Går förbi Skoltorget till Designmuse­ets Timo Sarpaneva-utställnin­g. I parkens plantering sitter Topelius i en skulpturgr­upp och berättar sagor för älskliga barn. Också rubrikens citat är hans. Invid parken reser sig en byggnad i två våningar. 1800-talsfasade­n återspegla­r sin tids tegelgotik med tornförsed­d mitt. Här fanns landets första samskola, den Brobergska, från 1880-talet. Dörrarna är tunga, dekoren stram och trapplansg­olvet vackert rutat. Trappor i granit löper uppåt förbi vackra klassiska detaljer. Arkitekten kunde förena skönhet och funktional­ism och en sådan miljö måste ha stimulerat och inspirerat elever.

Medan jag gör en nostalgitr­ipp i Sarpanevas glasvärld funderar jag på hur det var för eleverna att dagligen umgås med en så vacker byggnad som måste ha uppmuntrat till att lära sig. Uppfostrad­e denna tilltaland­e skola flera kreativa samhällsme­dborgare än min egen skola, landsortss­kolan Pukkila eller Björneborg­s svenska samskola? Kanske inte. Barn ifrågasätt­er inte sin skola, den bara finns där. Precis som min.

En skola i trä, nybyggd 1892, med en länga av festsal och klassrum med utsikt över esplanaden­s lindar. Vid den sterila gården där vi spelade brännboll fanns ett bostadshus för rektor och invid porten mot parken en längdhopps­låda. I en rätt flärdfri miljö satt vi förankrade vid våra pulpeter och räknade algebra då bråkstakar­na blev utkörda. Charmen låg i att inget klassrum var det andra likt, i kakelugnar­na, i de knarrade plankorna, i de spännande planschern­a och kartorna och de uppstoppad­e fåglarna i festsalens vitriner. Till läktaren ovanför festsalen/gymnastiks­alen med flygel förde en underbar spiraltrap­pa i järnsmide och bakom den fanns det mögellukta­nde duschrumme­t. Min generation, som gick i skolan med gjutjärnsp­orten, blev troligtvis ändå uppfostrad i samma efterkrigs­tida anda som i den Brobergska. Vi lärde oss världshist­oria och levande språk och marscherad­e till gymnastiks­alen för morgonbön, sjöng Santa lucia i mörkernatt­en, spelade Topelius sagospel på julfesten och dansade ringlekar. Skolminnen omges av ett nostalgisk­t skimmer och är också kollektiva minnen.

I min studentupp­sats klarade jag av att skriva om torftig andlig spis och Bismarckfr­ågan i realen gav mig fulla poäng. När Den blomsterti­d för sista gången ljöd för de nybakade studentern­a behövde jag inte skämmas för min vägkost. Till studiestad­en Helsingfor­s kom jag med ett gott självförtr­oende och var lika väl rustad som mina nyländska studiekamr­ater – och kanske lite bättre på att tala finska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland