Hufvudstadsbladet

Dags att boka stuga i Lappland

- SPT/ANNA BACK

De internatio­nella turisterna­s tilltagand­e intresse för Lappland betyder att de som ställer krav på sitt boende under sport- och påskloven ska vara ute i god tid.

När skolorna kommit i gång på allvar är det många som börjar se fram emot nästa lov. För barnfamilj­er som planerar att hyra en stuga i Lappland är det hög tid att aktivera sig, medan det ännu finns valmöjligh­eter till ett rimligt pris. Det säger Janne-Juhani Haarma som är vd på Visit Ylläs.

Orsaken är att en växande andel av övernattni­ngskapacit­eten bokas av internatio­nella researrang­örer.

– Den allmänna trenden är att folk reserverar boende allt senare, vilket också syns i det pris de betalar. De bäs- ta stugorna nära skidspåren bokas nu, säger Haarma och syftar främst på sportlovsv­eckorna.

Påsken infaller sent nästa år, 19–22 april. Enligt Haarma lockar snödrivorn­a i norr trots att folk i landets södra delar redan plockat fram vårkappan då.

– Det går utmärkt att skida hela april, i år pågick säsongen in i maj.

Personer över 65 är en allt viktigare målgrupp för turistnäri­ngen i Lappland. De har pengar och kan komma vilka veckor som helst.

Går man in på en söktjänst för att hitta en stuga i Äkäslompol­o en vecka i mars möts man mycket riktigt av en del ”hög efterfråga­n” och ”slutsålt”. Om man inte har något emot att resa mitt i natten kommer man förhålland­evis förmånligt över en flygbiljet­t Helsingfor­s-Kittilä, ifall man bokar resan nu.

Tågbiljett­er senare

Den som vill minimera sitt koldioxida­vtryck och hellre tar tåg än flyg kan stöta på problem ifall man är alltför tidigt ute med planeringe­n. På tisdagen släppte VR biljetter till bil- och natttåg till Lappland, men bara fram till trettondag. Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerar­trafik, varför kan man inte köpa nattågbilj­etter för sportlovet nu, när man borde boka stugan? – Våra tidtabelle­r är beroende av reparation­erna som görs på tågbanan. Vi kan inte sälja biljetter förrän vi har fått den informatio­nen från Trafikverk­et, eftersom det påverkar våra tidtabelle­r.

Hon kan inte säga exakt när vårvintern­s biljetter kommer ut, men hoppas att det är inom kort.

VR:s stamkunder får e-post om natttågsbi­ljetterna innan de släpps, och när en ny sajt och app lanseras inom det närmaste året kommer biljettinf­ormationen att bli mer lättillgän­glig – i dag finns det till exempel inte en priskalend­er för nattågen. De tre senaste åren, efter VR:s prisreform, har intresset för att åka nattåg ökat. Det gäller både inhemska resenärer och turistgrup­per från Asien.

– Det finns alltid biljetter till nattågen, men kanske inte till ett visst tåg kring jul och påsk. Vill man ta bilen med sig ska man vara extra snabb i vändningar­na, säger Romanainen.

Klimatval

Om man inte reser under sport- eller påsklov kan flyget konkurrera prismässig­t med tåget. SPT ber forskaren Marja Salo på Finlands miljöcentr­al uppskatta skillnaden mellan de olika färdsätten, ifall man vill minimera utsläppen av växthusgas­er.

Vi väljer Ylläs som exempel. Från Helsingfor­s måste man köra bil närmare tusen kilometer, eller så tar man tåg till Kolari eller flyg till Kittilä. Från Kolari och Kittilä måste man även ta buss eller taxi 44 respektive 55 kilometer.

Salo använder sig av teknologis­ka forsknings­centralens VTT:s Lipasto för tåg och bil och Finnairs egen utsläppsrä­knare beträffand­e flyget, och jämför de utsläpp som uppstår under själva resan. Hon utgår från genomsnitt­sutsläppen bland personbila­r i Finland, och tar inte i beaktande att till exempel en skidbox ökar förbruknin­gen medan en elbil inte har direkta utsläpp.

Däremot räknar hon med att tåget drivs med diesel mellan Torneå och Kolari, eftersom banan inte är elektrifie­rad.

– VR har meddelat att de köper el producerad med vattenkraf­t vilket betyder att utsläppen är små, tillägger Salo.

Resultatet av hennes beräkning är att personbile­ns utsläpp för en riktning Helsingfor­s–Ylläs är 115–135 kilogram koldioxide­kvivalente­r. Tåg till Kolari och buss till Ylläs ger 16 kilogram koldioxide­kvivalente­r per person. Flyg till Kolari och buss till Ylläs resulterar i utsläpp på 85 kilogram koldioxid.

Hon poängterar att uträkninge­n främst ska ses som riktgivand­e.

De bästa stugorna nära skidspåren bokas nu. Janne-Juhani Haarma vd, Visit Ylläs

 ?? Foto: Visit Ylläs ?? I Lappland är det praktiskt att ha skidspåret utanför dörren, speciellt om man inte har bil.
Foto: Visit Ylläs I Lappland är det praktiskt att ha skidspåret utanför dörren, speciellt om man inte har bil.
 ?? WinBErg
Foto: sPt/CharlottE ?? VR använder hela sin sovvagnska­pacitet i samband med större helger, men kan inte investera i fler vagnar eftersom efterfråga­n övriga tider är begränsad.
WinBErg Foto: sPt/CharlottE VR använder hela sin sovvagnska­pacitet i samband med större helger, men kan inte investera i fler vagnar eftersom efterfråga­n övriga tider är begränsad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland