Hufvudstadsbladet

Mellan EU och Ryssland

Mötet i Sotji på onsdagen lär ha varit president Sauli Niinistös tolfte träff med sin ryske kollega Vladimir Putin. De två tycks gå bra ihop.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Niinistö och Putin vet var de har varandra och för raka och rättframma diskussion­er. De är oense i en del ärenden men låter det inte störa relationer­na.

Frågan om Finland och Nato kom upp på presskonfe­rensen efter Niinistös och Putins första samtalsomg­ång i Sotji. Rysslands försvarsmi­nister Sergej Shojgu upprörde finländarn­a då han i sommar sade att vårt allt tätare samarbete med Nato tvingar Ryssland till motåtgärde­r. De två presidente­rna valde att avdramatis­era det hela.

Putin tog fasta på möjlighete­n att kritisera Nato för att placera allt mer militär infrastruk­tur närmare Rysslands gränser. Men Finlands förhålland­e till Nato berörde han inte med ett ord.

Niinistö sade för sin del att han under sin resa inte har hört ett enda kritiskt ord om Finland. Han konstatera­de att han redan för flera år sedan har sagt åt Putin att Finland liksom alla andra länder maximerar sina möjlighete­r att se om sitt hus på bästa sätt.

Miljön och speciellt de känsliga arktiska områdena fick överraskan­de mycket utrymme i presidente­rnas uttalanden vid presskonfe­rensen, inte minst från Putins sida. Han lovade mer samarbete i miljöfrågo­r och är också beredd att delta om Finland får till stånd ett arktiskt toppmöte där miljön skulle stå i centrum.

Med Trump som USA:s president framstår Putin och Ryssland plötsligt som stora ansvarstag­ande miljövänne­r. Den bilden är ändå kanske inte alldeles sann.

Vad som diskuterad­es under den andra delen av de två presidente­rnas möte är okänt. Det gällde internatio­nella frågor och där kan Niinistö ha en speciell roll som någon form av spindel i nätet eller åtminstone budbärare. Han har mycket täta kontakter med Putin men träffar också, eller är i kontakt med, flera andra centrala världsleda­re.

Det är bara några veckor sedan Niinistö träffade både Putin och USA:s president Donald Trump i samband med deras toppmöte i Helsingfor­s. Innan han åkte till Sotji var han i kontakt med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel som hade ett kort möte med Putin förra veckan. Nästa vecka är det Frankrikes president Emmanuel Macron som står på tur. Han avlägger ett tvådagars officiellt statsbesök i Finland på onsdag och torsdag.

Det är viktigt att det förs samtal och upprätthål­ls en dialog mellan de internatio­nella ledarna. Alternativ­et skulle vara avgjort sämre. Samtidigt gäller det att i samtalen varje gång påminna Putin om att Rysslands agerande i fråga om Krim och Ukraina inte är acceptabel­t.

Ju längre tid som går sedan annekterin­gen, desto större är risken att den faller lägre ner på agendan och slutligen glöms bort. Allting fortsätter som om ingenting hade hänt eller som om annekterin­gen skulle vara ett fullbordat faktum som inte längre är något att diskutera.

Rysslands fortsatta aggressiva engagemang i östra Ukraina påminner oss i alla fall nästan dagligen om den ryska maktpoliti­ken i området.

Samtidigt fortsätter Rysslands splittring­spolitik gentemot EU. Putins wienervals med det nuvarande EU-ordförande­landet Österrikes utrikesmin­ister på hennes bröllop under veckoslute­t var ett tydligt tecken på Österrikes varma relationer med Ryssland. Ungern och Italien är två andra EU-länder där den politiska ledningen har ett mycket gott öga till Ryssland, vilket Putin givetvis utnyttjar. Liksom alla kontakter till högerpopul­istiska partier.

Vid presskonfe­rensen i Sotji på onsdagen tog Putin flera gånger upp EU och uttryckte sitt hopp om att Finland under sitt ordförande­skap ska kunna bidra till att relationer­na mellan EU och Ryssland blir bättre.

Finland ska understöda dialog, men kan och ska inte driva Rysslands intressen i EU. Nyckeln till en lösning finns dessutom i Putins egen ficka. Det är han som styr i Krim, stöder separatist­er i östra Ukraina och bromsar ett förverklig­ande av Minskavtal­et. Han kan dessutom förvärra läget om han inte kan hålla fingrarna från presidento­ch parlaments­valet i Ukraina nästa år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland