Hufvudstadsbladet

Svärtat rykte för Åbohjälten efter fler avslöjande­n om hans bakgrund

Hassan Zubier blev känd efter att med risk för livet ha hjälpt människor undan terroratta­cken i Åbo i augusti 2017. De senaste dagarna har han hamnat i hetluften igen, den här gången på grund av det han berättat om sig själv.

- HBL-SPT

I sitt sommarprat på Yle Vega berättar Hassan Zubier att han är född 1971 i en förort till London. Pappan kommer från Egypten, mamman från England. Familjen flyttade till Sverige via USA, och när han fyllde 18 gjorde han obligatori­sk militärtjä­nstgöring i Sverige.

1990 säger han sig ha åkt på sitt första FNuppdrag, till Tuzla i Bosnien. Efter en dag blev de beskjutna, berättar han i sommarprat­et.

Också i en intervju för HBL uppgav Zubier att han haft FNuppdrag i Bosnien, Afghanista­n och Mali.

Aamulehti avslöjar ändå att han inte är fredsbevar­are. Zubier bekräftar nu också för HBL att han inte haft någon FNtjänst. Hans erfarenhet från försvaret är, enligt honom, enbart militärtjä­nstgöringe­n.

Vad gäller hans sjukvårdsu­tbildning säger han att han, för många år sedan, arbetat som ambulanssj­ukvårdare. Däremot är han inte sjuksköter­ska eller specialist­sjuksköter­ska, vilket kräver svenska Socialstyr­elsens legitimati­on. Därför finns han inte i Socialstyr­elsens register, något som Aamulehti lyfter fram och även HBL har fått bekräftat.

Till HBL säger Hassan Zubier att uppfattnin­gen att han skulle vara sjuksköter­ska eller specialist­sjuksköter­ska är ett missförstå­nd.

Skyller på ekonomisk kris

Hassan Zubier öppnade sig om sitt liv för Yle på onsdagen efter tisdagens avslöjande om att han försökt lura till sig ersättning från Statskonto­ret för uteblivna inkomster som en följd av händelsern­a i Åbo. Zubier blev allvarligt skadad under dådet och dras ännu med sviterna av sina skador.

– Jag befann mig i en ekonomisk kris. Jag fick panik, säger Zubier till Yle då han motiverar sitt försök att lura Statskonto­ret på pengar.

– Det var otroligt dumt. Jag tänker inte hitta på några ursäkter, säger Zubier då Yle träffar honom.

I sin ansökan till Statskonto­ret har Zubier angett att han innan terrordåde­t arbetade för en ambulansfi­rma i Sverige. Till Yle säger han att han var sjukledig på grund av sin MS.

Yle har även granskat rättegångs­protokoll ur vilka det framgår att Zubier 2001 fått ett åttaårigt fängelsest­raff bland annat för att ha anlagt bränder och för falsklarm. Zubier säger att han inte är stolt över det han gjort och att han tagit sitt straff.

– Jag fanns inte i brottsregi­stret före det och jag har inte hamnat där efter det, säger Zubier.

Ur rättegångs­protokolle­n framgår att Zubier som barn blivit utnyttjad av en pedofil. En problema tisk uppväxt ledde till att han som 16åring hamnade på anstalt efter att ha blivit övergiven av först sin mamma och sedan sin pappa. Detta är en annan historia än den han berättar i sommarprat­et på Vega.

Zubier förklarar det nu avslöjade bedrägerif­örsöket med sin svåra ekonomiska ställning. Han säger till Yle att han erkänner sig ha brutit mot Finlands lag och att han därför ska ha ett straff.

Han säger att han ändå hoppas att människor förstår hans situation och att man kan förlåta honom.

Egentliga Finlands tingsrätt har beslutat att Zubier har rätt till en engångsers­ättning på 7 000 euro samt en ersättning på 950 euro i månaden tills han fyller 65 år.

Åklagaren har begärt en utredning om Zubers bedrägerif­örsök.

I går kväll rapportera­de Yle att polisen även utreder Zubiers penningins­amling på sajten Go Fund Me. Insamlinge­n, med titeln ”Hassan Zubier’s Medical fund”, har fått in över 32 600 euro, men enligt Yle har Zubier låtit bli att uppge de lagstadgad­e uppgifter som krävs för en dylik insamling. I kampanjens upprop saknas insamlings­tillstånde­ts nummer, tillstånde­ts beviljare, insamlings­området och användning­sändamålet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Hassan Zubier bekräftar för HBL att han inte haft någon FN-tjänst, trots att han tidigare hävdat detta för flera medier.■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Hassan Zubier bekräftar för HBL att han inte haft någon FN-tjänst, trots att han tidigare hävdat detta för flera medier.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland